Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Spalovací zdroje a paliva
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Spalovací zdroje a paliva - změny v legislativě Seminář KONEKO, Praha Spalovací zdroje a paliva - změny v legislativě Kurt Dědič odbor.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Obnova vozového parku v České republice
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Naplnění požadavků Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Revize BREF, jejich implementace a výhled do budoucna Ing. Jan Slavík, Ph.D. Horský hotel Sepetná, –
Proces výměny informací o BAT na evropské a národní úrovni Zkušenosti a praxe v České republice Ing. Jan Slavík, Ph.D. Fórum pre vymenu informácii o BAT.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Problematika implementace IED - Aktuality z národní legislativy Ing
obsah Informace o projednávání revize LCP BREF
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
BREF Ferrous Metals Processing Industry (FMP)
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Česká inspekce životního prostředí
Odpadové forum 2016 Rozbor měření emisí na polní fléře na termické depolymerizační jednotce Wastech Ing. Libor Baraňák.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Final meeting BREF LVOC 4/2016
BAT - BREF Jejich rozsah
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Registr spaloven odpadů
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT
Transkript prezentace:

Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl. 13 směrnice 2010/75/EU Ing. Jan Slavík, Ph.D. XVII. Fórum pro výměnu informací o BAT 24.11.2016 - Ministerstvo průmyslu a obchodu, Praha 1

Aktivity České republiky Společně s PL byla předkladatelem dopisu, požadujícího zpracování dopadové studie k LCP BREF (závěrů o BAT). Dopis byl podepsán ministry životního prostředí PL, CZ, EL, FI a UK. V odpovědi EK argumentuje nevhodností tohoto hodnocení pro BREF, protože ekonomické otázky jsou řešeny ve vlastním procesu a také pozitivními efekty na ŽP, které je nutné také ekonomicky zohlednit. 20.09.2016 zorganizovalo MPO a MŽP pracovní jednání k problematice LCP v Praze, kde koordinovaly svoje pozice PL, RO, EL a SK před vlastním jednáním Fóra podle čl. 13 IED v Bruselu.

Hlavní připomínky České republiky NOx (BAT 19) změna ročních průměrných hodnot u stávajících fluidních a práškových kotlů s příkonem nad 300 MW, které spalují lignit. U kotlů uvedených do provozu do začátku roku 2014 je požadováno navýšení ze 175 mg/Nm3 na 190 mg/Nm3.  SO2 (BAT 21) úprava vzorce pro výpočet odsiřování. CZ požaduje upravit vzorec, který vychází z 99% účinnosti tak, aby odpovídal dostupným údajům – tedy 98% účinnosti. TZL (BAT 22) Roční průměrná hodnota u stávajících zařízení nad 1000 MW je navržena 8 mg/Nm3 a CZ požaduje její zvýšení na 10 mg/Nm3. Hg (BAT 23) návrh CZ aktuálně pracuje s hodnotou 14/10 μg/Nm3 místo 10/7 μg/Nm3 (aktuální návrh EK).

Body k diskusi Evropské komise Diskuse k výjimkám podle čl. 32 - 35 IED (FR, PL, EUROLECTRIC, EuroHeat) Nezahrnutí jednotek pod 15 MW (FR, SE, EURELECTRIC, Euroheat) Provozní hodiny u turbín ve vztahu k emisím CO (IT, MARCOGAS, EUTurbines, ETN, EURELECTRIC) NOx pro turbíny - Tabulka 10.79 poznámka 13 (EUTurbines, ETN) Emise NOx ze spalování uhlí - Tabulka 10.3. poznámka 7 (BE, FR, EEB) Nové motory – Emise NOx (FR, EL, EUROMOT, EURELECTRIC) Problém nejasností měření u velmi nízkých hodnot BAT-AEL (CEWEP, ESWET, FEAD, CEFIC, EURELECTRIC, Euroheat, ETN, EUTurbines)

Další diskutované body FI změny BAT-AEL pro biomasu a rašelinu NOx - DE změny BAT-AEL pro lignit - Navrhováno navýšení hodnoty emisního limitu NOx pro stávající zdroje nad 300 MW, které spalují lignit, ze 175 na 190 mg/Nm3. SO2 - CZ změny ve výpočtu BAT-AEL podle stupně odsíření HCl - PL k vysokochlornatým palivům Připomínky průmyslu EEB doplnění BREF Žádná zásadnější připomínka nebyla akceptována, průmysl a nevládní organizace se vzájemně blokují. FR, IT a SE blokují jakékoliv úpravy směrem k rozvolnění bez ohledu na zdůvodnění.

Další kroky Jednání bylo zmatečné a je nutné počkat s dalšími kroky na oficiální zápis EK. Pokračování koordinace mezi dalšími členskými státy. Snaha prosadit alespoň některé z požadavků v rámci výboru podle čl. 75 IED. Pomocí metodik a dalších materiálů zrychlit přezkumy a případné udělování výjimek podle § 14 odst. 5 zákona o integrované prevenci.

Děkuji za pozornost Kontaktní údaje: Ing. Jan Slavík, Ph.D. tel. +420 267 122 391 eduard.hlavaty@mzp.cz Ministerstvo životního prostředí oddělení integrované prevence a IRZ Vršovická 65, 100 10 Praha 10 www.mzp.cz/ippc 7