Globální problémy lidstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Sociální problematika světa
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Přírodní a civilizační rizika
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
MIGRACE.
Člověk na Zemi 1.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Registrační číslo projektu:
OSN (United Nations Organization)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Ekologie jako věda Obory ekologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Životní prostředí a chemie
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
rozbor vod kovy ve vodách
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi populacemi - negativní
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
MIGRACE.
Ekoton rozvrstvení v prostoru
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Ekologie.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Rozbor vod obecně.
Transkript prezentace:

Globální problémy lidstva

Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu globální problémy lidstva Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

Globální problémy lidstva

Globální problémy lidstva Nejčastěji se uvažuje o 9 globálních problémech, které se dělí do 3 velkých skupin: • Intersociální problémy • Ekosociální problémy • Antroposociální problémy

1. Intersociální problémy • vznikají ve vzájemných vztazích mezi lidmi (relace člověk - člověk) • jsou spojeny se zásadním střetem zájmů různých společ. a ekon. skupin a systémů • problém války a míru • problém překonání sociálně ekonomické zaostalosti měně rozvinutých (rozvojových) zemí • problém mezinárodní zadluženosti • problém změn mezinárodních ekonomických vztahů

2. Ekosociální problémy • pramení z porušených vazeb mezi přírodou a lidskou společností (relace člověk - příroda) • populační problém • potravinový (nutriční) problém • surovinový a energetický problém • ekologický problém

3. Antroposociální problémy týkají se budoucností člověka, většinou spadají do jedné kategorie problémů: všelidské problémy sociální, humanitární a kulturní – tzv. problém budoucnosti člověka

dělí do dalších 10 - 15 subproblémů – např.: problém absolutní chudoby problém šíření epidemií a drogových závislostí problém nekontrolované mezinárodní migrace problém terorismu Methylace je zavádění methylu -CH3 do molekul organické sloučeniny

Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN 80-71688282. HERBER, Vladimír. Globální problémy lidstva [online]. [cit. 1.11.2012]. Dostupný na WWW: http://herber.kvalitne.cz/Lgs_2012/Globalni%20problemy%20lidstva_herber_lgs_2012.pdfKlipart MS PowerPoint