Chemická analýza moče automatizace od 80. let minulého století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
vvvv Černík M. Slovák J. Stejskal M. Zeman J.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
Průtoková cytometrie.
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Vyšetřování parametrů humorální imunity
Skener.
Ohyb světla, Polarizace světla
Elektrické vlastnosti textilií
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
Vypracoval: Karel Koudela
Holografie Holografie je metoda záznamu a trojrozměrného vybavování obrazu, založená na interferenci vysoce koherentního světla laserů Teoretické principy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Návrh systému evidence komponent měřícího řetězce stanic SampleFx.
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Senzory.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technická diagnostika "dia-gnozis" - "skrze poznání" Zkoumá technické objekty za účelem posouzení jejich technického stavu, tj. schopnosti vykonávat určenou.
Stanovení bílkovin séra na analyzátorech turbidimetrie, nefelometrie
Optické difúzní vnitřní bezdrátové komunikace: distribuce optického signálu Ing. David Dubčák VŠB-Technická univerzita Ostrava Katedra elektroniky a telekomunikační.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Principy suché chemie Petr Breinek BC_Suchá chemie_
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyšetření komplementového systému
Imunochemické metody řada metod založených na principu reakce:
Parametry metod automatické fotometrické analýzy
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Automatické imunochemické analyzátory
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Optické metody spektrofotometrie.
Denzitometrie Reflexní fotometrie
Hlavní výhody systému VH
PACS Picture Archiving and Communication System
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
C6200-Biochemické metody 08D_zákalové metody Petr Zbořil.
Měřící přístroje pro kolejovou dopravu. Obsah prezentace O společnosti. Hlavní oblasti, specializace. Automatické měřící systémy pro kontrolu tvarů a.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Automatické analyzátory chemické a morfologické analýzy moče Petr Breinek.
Vysoké učení technické v Brně
Periferní zařízení počítače - opakování
Optické metody Mgr. Jana Gottwaldová.
Výstupní zařízení počítače - skener
PC Vstupní periferie.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Point of care testing Ondřej Wiewiorka.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výstupní zařízení - skener
Výstupní zařízení - monitory
Laserové skenování 3D záznam tvarů objektů dopadem laserového paprsku na předmět a detekce odraženého záření – intenzita a směr, složení obrazu z velkého.
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Parametry metod automatické fotometrické analýzy
Základy fotometrie, využití v klinické biochemii
Počítání krevních buňek
Vyšetřování parametrů buněčné imunity
Automatické imunochemické analyzátory
Speciální metody Petr Zbořil.
Vážková analýza - gravimetrie
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Chemická analýza moče automatizace od 80. let minulého století přístroje využívají stanovení parametrů pomocí diagnostických proužků (suchá chemie) semikvantitativní stanovení bilirubinu, urobilinogenu, bílkoviny, ketonů, hemoglobinu, leukocytů, dusitanů, pH, glukosy a specifické hmotnosti standardizace měřící procedury namáčení proužků x pipetování na jednotlivé reakční zóny analýza na principu reflexní fotometrie

Diagnostické proužky Matrice pro suchá činidla - Impregnovaná vlákna Analyzovaný vzorek (moč) je aplikován na povrch pevné fáze Difunduje do její matrice a rozpouští suché činidlo, které je v matrici dispergováno Rozpuštěné činidlo reaguje s analyzovanou látkou za vzniku barevného produktu Výsledné zbarvení na povrchu pevné fáze je sledováno vizuálně nebo instrumentálně

Celulózová impregnovaná vlákna Celulózová matrice (firma Bayer – Siemens) porézní či polopropustná Reagencie v suché formě distribuovány - do matrice - na povrchu matrice Postupná impregnace a zasoušení jednotlivých činidel Činidla oddělena separační vrstvou polymeru (ta při hydrataci praskne)

Reflexní fotometrie Impregnovaná vlákna mají vysokou opacitu (neprůhlednost) Ke stanovení jejich zbarvení nutno využít reflexní fotometrii - měření reflexe plochy na kterou byl aplikován vzorek (Bayer – Siemens) - měření ze stejné strany jako nanesen vzorek, ale na jiném místě (Roche, vhodné i pro plnou krev – přístroj Reflotron) - měření z opačné strany než aplikován vzorek (vícevrstvé filmy)

Chemická analýza moče Reflexní fotometrie: zdroj světla - světlo emitující diody emitují světlo o různých přesně definovaných vlnových délkách – světlo pak dopadá v různých úhlech na reagenční zóny diagnostického proužku světlo je odráženo na fotodiodu , která slouží jako detektor intenzita odraženého světla závisí na vybarvení reakční zóny (od bílé zóny se odráží prakticky 100%, čím tmavší zóna, tím víc světla je absorbováno)

Chemická analýza moče Příklady analyzátorů: pro malé laboratoře - Miditron Junior, Urisys 1800 (Roche Diagnostic) Aution Mini (Arkray) vysokokapacitní – Urisys 2400 (Roche Diagnostic) Aution Max (Arkray)

Urisys 2400 (Roche Diagnostic) plně automatický močový analyzátor pro střední a velké laboratoře kazety s 400 vyšetřovacími proužky snadné vkládání vzorků ve stojanech, posuv po pásovém dopravníku identifikace vzorků integrovanou čtečkou čárového kódu pozice pro statimové vzorky minimální objem vzorku 1.5ml https://www.mylabonline.com/products/urinalysis/2400.php

Urisys 2400 (Roche Diagnostic)

Průtoková cytometrie UF 100 (Sysmex) vzorek moče je automaticky naředěn a obarven a obklopen kapalinou neobsahující žádné buňky prochází měřící celou, kde je ozářen argonovým laserem fluorescence a rozptyl světla vznikající po ozáření se detekuje a je specifická pro jednotlivé buňky výsledky jsou vydány jako počet buněk /ul (erytrocyty, leukocyty atd.) nevýhoda - jednotlivé částice nemůže obsluha prohlížet

IQ 200 (IRIS) – mikroskopická analýza plně automatizovaná mikroskopická analýza 60 vzorků/hod možnost prohlížení částic na obrazovce možnost přeřazení do jiné kategorie přístroj rozlišuje 12 základních kategorií (např. erytrocyty, leukocyty, epitelie, válce) a umožňuje tvorbu podkategorií archivace zobrazení

IQ 200 (IRIS) Princip přístroje: tenká vrstvička vzorku sendvičovitě uzavřená mezi vrstvy suspendované tekutiny se dostává do mikroskopu, který je spojen s digitální kamerou. kamera s využitím stroboskopu zachytí 500 obrázků z jednoho vzorku - výsledný obraz je digitalizován jednotlivé obrazy částic jsou izolovány do rámečků – každá částice zvlášť

Erytrocyty – zobrazení z IQ 200

Kompletní systém močové analýzy IQ 200 (Iris) v kombinaci s Aution Max AX-4280 (Arkray) zjednodušení provozu vložíme vzorek a získáme kompletní výsledek

FUS-2000, DIRUI Přístroj je hybridní močový analyzátor Provádí chemickou analýzu i automatizované mikroskopické vyšetření moče Princip je stejný jako u systému iQ 200 – Aution Max, ale zařízení je umístěno v jednom přístroji Pro obě metodiky je využit jeden pipetor Čínský výrobce

LabUMat and UriSed 2, Elektronika – dodává DOT diagnostic a Biovendor

UriSed Hlavní výhody přístroje: není potřeba žádných drahých reagentů, pro provoz stačí pouze destilovaná voda k promývání pipety každý vzorek je prohlížen v jednorázové kyvetě pokud analýza proběhne standardní cestou, výsledky mohou být jednoduše porovnány výsledkem jsou jasné, ostré obrázky jednotlivých částic močového sedimentu. Obsluha si může prohlédnout obrázky libovolného vzorku pro kontrolu. lze si prohlížet obrázek jednotlivé částice nebo celého zorného pole. Mohou být prohlédnuty všechny částice, nejen ty, které přístroj rozpoznal. všechny obrázky jsou pak uloženy v databázi, odtud mohou být kdykoli vyvolány