Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sekce logistiky MO Zásadní změny v pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Česká republika-demokratický stát
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Česká republika Demokratický stát.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ____________________________________________________________________________.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kultura Vladimír Velešík.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sociální psychologie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
STÁTNÍ SYMBOLY ČR VY_32_INOVACE_F20
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Česká republika Srdce Evropy.
Příprava občanů k obraně státu …
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Člověk ve společnosti Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou státních vyznamenání. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Státní vyznamenání ČR

Státní vyznamenání oceňuje stát jejich vynikající občanské zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, výsledky práce, úsilí o obranu vlasti, hrdinské a jiné výjimečné činy v ČR se vyznamenání dělí na: řády – jsou vyšší formou vyznamenání; propůjčují se občanům České republiky a udělují se těm, kteří nejsou občany České republiky medaile – jsou nižší formou vyznamenání

Státní vyznamenání propůjčení řádu znamená, že po smrti vyznamenané osoby se insignie vyznamenání vrací Kanceláři prezidenta republiky při udělení zůstává po smrti vyznamenané osoby insignie v držení pozůstalých právo propůjčovat a udělovat vyznamenání přísluší prezidentu republiky; návrhy na propůjčení nebo udělení vyznamenání předkládají prezidentu republiky Poslanecká sněmovna, Senát a vláda; prezident republiky může propůjčit nebo udělit vyznamenání i bez takového návrhu odebrání vyznamenání je možné jen pravomocným soudním rozhodnutím, jímž byl uložen trest ztráty státních vyznamenání; ta musí být vrácena Kanceláři prezidenta republiky. řádovými dny pro propůjčování a udělování vyznamenání občanům České republiky jsou 1. leden a 28. říjen

Státní vyznamenání dělí se na vyznamenání vojenská a civilní (většinou mají různé třídy) zákon stanoví, že prezidentu republiky po dobu výkonu úřadu přísluší insignie I. třídy obou českých řádů; po skončení úřadu mu mohou být řády usnesením obou komor Parlamentu propůjčeny doživotně, čímž je možné vyjádřit prezidentovi uznání za jeho činnost vztahují se k nim mnohá omezení, např.: způsob nošení státního vyznamenání – v ČR určuje zákon o státních vyznamenáních (tj. způsob a pořadí nošení) nosí se jen při slavnostních příležitostech nebo podle diplomatického protokolu při audiencích nosí se jen insignie nejvyšší udělené třídy

Řád Bílého lva je rozdělen na občanskou a vojenskou skupinu Řád Bílého lva má pět tříd, z nichž I. třída je nejvyšší, a řádový řetěz, který může být udělen jen hlavám států Řád Bílého lva propůjčuje nebo uděluje prezident republiky: a) občanům České republiky za zvláště vynikající zásluhy o stát, zejména v oblasti politiky, správy státu, rozvoje hospodářství, vědy, techniky, kultury, umění, školství, za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu, za vynikající velitelskou a bojovou činnost, za vědeckou a odbornou práci vojenského a branného charakteru a za významné proslavení vlasti v zahraničí b) těm, kteří nejsou občany České republiky, za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky

Řád T. G. Masaryka Řád Tomáše Garrigua Masaryka propůjčuje nebo uděluje prezident republiky osobám, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva Řád T.G.M. má pět tříd, z nichž I. třída je nejvyšší

Medaile Za hrdinství Medaili Za hrdinství uděluje prezident republiky osobám za hrdinství v boji a těm, kteří se s nasazením vlastního života zasloužili o záchranu lidského života nebo značných materiálních hodnot

Medaile Za zásluhy Medaili Za zásluhy uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o stát nebo územní samosprávný celek v oblasti hospodářské, vědy, techniky, kultury, umění, sportu, výchovy a školství, obrany, bezpečnosti státu a občanů dělí se do tří stupňů

Státní vyznamenání faleristika - je pomocná věda historická zabývající se popisem a historií řádů a vyznamenání rozlišujeme: státní vyznamenání (založené úředně formou zákona), která se dělí na řády a dekorace vyznamenání spolková (založená spolky či organizacemi veřejnoprávními nebo i soukromými) státní vyznamenání mají jistou strukturu danou zákonem, která stanovuje kromě jiného přesnou podobu vyznamenání, způsob jeho nošení, zásady propůjčování a udělování atd.; spolková vyznamenání nelze nosit na vojenském a policejním stejnokroji

Zdroje a literatura NÁRODNÍ MUZEUM PRAHA. Soubor:Řád Bílého lva řetěz.jpg [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%98%C3%A1d_B%C3%ADl%C3%A9ho_lva_%C5%99et%C4%9Bz.jpg (Řád Bílého lva) NÁRODNÍ MUZEUM PRAHA. Soubor:Řád masaryka.jpg [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%98%C3%A1d_masaryka.jpg (Řád T. G. Masaryka) TSCHESCHICHES PARLAMENT. Soubor:Tapferkeitsmedaille der Tschechischen Republik.jpg [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tapferkeitsmedaille_der_Tschechischen_Republik.jpg (Medaile Za hrdinství) TSCHESCHICHES PARLAMENT. Soubor:Verdienstmedaille der Tschechischen Republik.jpg [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Verdienstmedaille_der_Tschechischen_Republik.jpg (Medaile Za zásluhy) BARTONÍČKOVÁ, Klára a kol. Občanský a společenskovědní základ. Přehled středoškolského učiva. Brno: Computer Press, a.s., 2011, ISBN 978-80-251-2631-8. EMMERT, František a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: DIDAKTIS, 2003, ISBN 80-86285-68-5.