Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vítejte v Písmenkově seznamte se s písmenkem A, a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČAS.
Poznáš, kolik je právě hodin?
Obsahy rovinných útvarů
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
VÝRAZ OBLIČEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CO VŠECHNO VÍM O HODINÁCH
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
FYZIKÁLNÍ KUFR Fyzikální veličiny (6. ročník)
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kolik je...? Pracovní listy
WHAT’S THE TIME? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. HISTORIE Člověk začal čas měřit pravděpodobně tehdy, když se naučil počítat. Jaké časové úseky zpočátku asi používal? Den, měsíc, rok. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. DEN Obecně je den doba mezi východem a západem Slunce, ohraničená soumrakem. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

MĚSÍC Je to doba mezi dvěma po sobě následujícími úplňky. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. ROK Rok je doba, než Země oběhne kolem Slunce. Kalendářní rok trvá 365 a 1/4 dne, tedy 365,25 dne. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. DALŠÍ JEDNOTKY ČASU Postupně se vyskytovala potřeba kratšího časového úseku. Na jaké kratší úseky dělíme den? Hodiny, minuty, sekundy. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ČASU SEKUNDA (s) Dříve se jí říkalo vteřina. Znáš tento druh hodin? Jak se jmenují? Co jimi měříme? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. JEDNOTKY ČASU JEDNOTKA ZNAČKA PŘEVODY den d 1 d = 24 h hodina h 1 h = 60 min 1 h = 3 600 s minuta min 1 min = 60 s Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. ÚKOL – DOPLŇ 2 dny = hodin 4 dnů = hodin půl hodiny = minut čtvrt hodiny = minut 3 hodiny = minut 5 minut = sekund 8 minut = sekund 48 96 30 15 180 300 480 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

PAMATUJ SI ČAS je základní fyzikální veličina, která vyjadřuje dobu trvání děje. Značka pro čas je t. Jednotka času: sekunda, další – minuta, hodina, den. Kalendářní měsíc a rok nejsou fyzikální jednotky času, protože jejich doba je různá. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. ČÍM MĚŘÍME ČAS? hodinky budík nástěnné hodiny hodiny na věži Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. ČÍM MĚŘÍME ČAS? Víš kde stojí tyto „hodiny“? V Praze na Staroměstském náměstí. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

A tyto „hodiny“ jsou postaveny kde? ČÍM MĚŘÍME ČAS? V Olomouci. A tyto „hodiny“ jsou postaveny kde? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

ČÍM MĚŘÍME ČAS? Asi to uhádneme! Podle čeho sleduješ čas ty? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit.2009-12-13]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.clker.com, pod licencemi Creative Commons nebo public domain – na http://www.wikimedia.org. snímek 1: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-6253.html [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-2252.html snímek 2: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-29145.html snímek 3: cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:April_dawn.jpg [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:..........sunset........jpg snímek 4: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-23285.html snímek 5: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_sys.jpg [cit.2009-12-13 dostupné pod licencí public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heliocentric_solar_system.png snímek 6: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-watch.html snímek 7: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-alarm-clock.html [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-43687.html snímek 10: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-6249.html snímek 11: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.clker.com/clipart-15920.html [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Comons na http://www.clker.com/clipart-6254.html [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clock_Tower.jpg [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Comons na http://www.clker.com/clipart-15100.html snímek 12: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_Astronomical_Clock.JPG snímek 13: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olomouc_Astronomical_Clock.jpg snímek 14: [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Comons na http://www.clker.com/clipart-15142.html [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Comons na http://www.clker.com/clipart-10681.html [cit.2009-12-13] dostupné pod licencí Creative Comons na http://www.clker.com/clipart-9636.html Použitá literatura: Graigová, A. Rosney, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava: Obzor, 1993. 127 s. ISBN 80-215-0228-2 Macháček, M. Fyzika 7, 1.část. Praha: SEPTIMA, 2008. 56 s. ISBN 978-80-7216-250-5 Šrajer, J. Fyzika 7 pro 7.ročník zvláštní školy. Praha: SEPTIMA, 1994. 64 s. ISBN 80-85801-31-0 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.