AUTOR: Mgr. Václava Horniková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Advertisements

Rostliny A ŽivoČichové našich lesů Lesní patra
Lilkovité.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Jednoděložné rostliny
BYLINY A KEŘE LESA 14..
JEDOVATÉ ROSTLINY PRVOUKA 3. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Digitalizace výuky Příjemce
Jedovaté rostliny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Konvalinka vonná.
Sinice a jejich vliv na člověka
..a co jste o nich nevěděli
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY
Jedovaté rostliny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název Nebezpečí kouření
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_416.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Lilkovité (Solanaceae)
Rostliny jedovaté Číslo v digitálním archivu školy VY_32_INOVACE_P _13
Kvetoucí byliny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Lesní plody Pří_040_Rozmanitost přírody_Lesní plody Autor: Mgr. Jana Koutná Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jedovaté rostliny.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_135_Houby nejedlé TÉMA: Živá.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Závěrečné opakování Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Makovité Trochová Kateřina. Zástupci Mák setý Mák vlčí Vlaštovičník větší.
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
VY_32_INOVACE_17_21_nebezpečí v letním lese
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_107_Stonek bylin
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_137_Botanika
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
LILKOVITÉ.
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_139_Škodlivé rostliny TÉMA: Živá příroda 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2598

Škodlivé rostliny V tomto materiálu se žáci seznámí s některými rostlinami a jejich plody, které jsou pro člověka škodlivé.

Jedovaté rostliny Lilek černý Konvalinka vonná Rulík zlomocný K otravě dochází po požití bobulí. Otrava se projevuje křečemi v krku a ústech, nevolností, zvracením, průjmem, zvýšeným tepem. Konvalinka vonná Rulík zlomocný Jedovatá je celá rostlina. působí na nervový systém, utlumuje srdeční činnost a způsobí zastavení dechu. K otravě může dojít žvýkáním stonku nebo listů, pojídáním plodů, vypitím vody, ve které rostliny byly. Příznaky otravy je nevolnost a zažívací potíže.

Vraní oko čtyřlisté Tis červený Lýkovec jedovatý Kokořík mnohokvětý Plodem je kulatá černá bobule, která je jedovatá. Tis červený Celá rostlina je prudce jedovatá. Lýkovec jedovatý Vůně květů může vyvolat bolesti hlavy a závratě. Vážnější je požívání plodů. Otrava vede k prudkým křečím, celkovému kolapsu a smrti. Kokořík mnohokvětý

drogy drogy jsou omamné a jedovaté látky na začátku mohou vyvolat příjemné pocity následují například vidiny, stavy úzkosti, strachu, napětí na drogy vzniká návyk člověk závislý na drogách potřebuje pomoc lékaře DROGA POŠKOZUJE ZDRAVÍ A MŮŽE ZPŮSOBIT I SMRT.

Některé rostliny k výrobě drog Konopí seté K výrobě hašiše. Mák setý Z máku se získává opium. Tabák virginský Tabák obsahuje nikotin.

otázky Jaké znáš jedovaté rostliny? Co jsou drogy? Co mohou vyvolat na začátku? Co následuje? Vzniká na drogy návyk? Co potřebuje člověk závislý na drogách? Co poškozují drogy? Co mohou způsobit? Znáš některé rostliny k výrobě drog?

Použité zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Solanum_nigrum.jpeg/258px-Solanum_nigrum.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Convallaria_majalis_l.jpg/258px-Convallaria_majalis_l.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/Cis001_kpjas.jpg/258px-Cis001_kpjas.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/Cannabis_sativa_plant_%284%29.JPG/250px-Cannabis_sativa_plant_%284%29.JPG http://nd01.jxs.cz/891/600/3c035ece95_7982374_o2.jpg http://www.garten.cz/images_data/4035-jedovate-rostliny-3.jpg http://nature.hyperlink.cz/photos/Vrani_oko_Zaskali_28-07-02.jpg http://botanika.wendys.cz/foto/O487_5.jpg http://www.kvetenacr.cz/obrazky/katalog/_1/228.jpg http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-KRmPQLwy-UYZhysI92j7Cir_CJVKLS__ClCgXvUmGOchmOaxWA