Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitalizace výuky Příjemce
Advertisements

Prezentace od Mlejny: Pryskyřníkovité
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Čeleď Liliovité (+ příbuzné skupiny) Eliška Soukupová Anna Jurková Anastázie Lomakina Magdaléna Nahodilová QA.
MÁK SETÝ.  ŘÍŠE: rostliny  PODŘÍŠE: vyšší rostliny  ODDĚLENÍ: krytosemenné  TŘÍDA: vyšší dvouděložné  ŘÁD: pryskyřníkové  ČELEĎ: mákovité  ROD:
Čeleď: Liliovité (Liliaceae) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Poaceae (trávy) Tomáš Benda Hana Voběrková Kateřina Tomášková QA 2013/2014.
  Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život"  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 28.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_04_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Kapradiny.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY
Části rostlin podzemní části rostlin - kořeny nadzemní části rostlin
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Voda Základ života.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Rostliny z našeho okolí
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Hrnkovky náročné na teplotu
Rostliny z našeho okolí
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Krytosemenné rostliny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HÁJ NA JAŘE I..
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Čeledi: liliovité a amarylkovité
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOPIS
JARO U NÁS VY _32 _ INOVACE _01
VY_32_INOVACE_04-51 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
VY_32_INOVACE_04-48 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Brassicaceae – brukvovité
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Hrnkovky se středními nároky na teplotu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘÍRODOPIS
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Oddělení: Krytosemenné rostliny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Krytosemenné rostliny
Transkript prezentace:

Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí, Lenka Kloboučková,Tereza Sováková, Klára Hubáčková

klasifikace Říše: rostliny Podříše: vyšší rostliny Oddělení: krytosemenné Třída: vyšší dvouděložné Řád: lilkotvaré Čeleď: lilkovité Rod: lilek

vzhled Lilek potměchuť je vytrvalý polokeř s popínavými nebo poléhavými větvemi 30-200 cm dlouhými. Listy jsou řapíkaté, střídavé, tmavě zelené, celistvé až široce vejčité. Kvete od května do září. Květ se člení na vytrvalý kalich a kolovitou, modrofialovou korunu s nazpět ohnutými cípy. Květy jsou nahloučeny v řídkých latovitých květenstvích. Plodem je kulatá až protáhlá a zašpičatělá lesklá bobule červené barvy obsahující 30-45 semen.

výskyt Roste v pobřežních křovinách, na okrajích lesů, v příkopech a na rumištích.

Obsahové látky Karboxylové kyseliny kyselina octová kyselina citronová Sacharidy frukóza Glykosidy solanin solacein dulcamarin tomatidin soladulcidin solanidin Alkaloidy atropin Saponiny kyselina dulcamarinová Barviva Lykopin

Účinky látek na člověka Otravy K otravě může dojít zejména u dětí po požití bobulí (není to však příliš časté, neboť zpočátku sice chutnají sladce, posléze se však chuť změní na odporně hořkou. Otrava se projevuje po požití většího množství plodů křečemi v hrdle a ústech, nevolností, zvracením, průjmem, zvýšeným tepem (podrobně viz heslo solanin). Na našem území se vyskytuje podobně (trochu méně) jedovatá bylina lilek černý, jehož plody jsou černé. Farmakologické působení Sušená droga má silně baktericidní, fungicidní (protiplísňové) a antiflamatorické (protizánětlivé) účinky.

fotografie

Děkujeme za pozornost  odkazy http://cs.wikipedia.org/ https://www.google.cz/ Děkujeme za pozornost 