Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Advertisements

Slovinsko Republika Slovenija
Itálie.
Úkoly pro práci s mapou Zjisti pro danou oblast: Podnebí Vegetaci
Jihovýchodní Evropa.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
SLOVINSKO.
Předmět a očekávaný výstup
Chorvatsko.
Státy bývalé Jugoslávie III2-Z7-III-18
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Musilová Tereza VIII.A /2009
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_20.
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SRBSKO.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Státy bývalé Jugoslávie
Slovinsko Petra Filipová 8.B
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SLOVINSKO.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
RUMUNSKO.
Evropa – Jihovýchodní Evropa Chorvatsko Bosna a Hercegovina Černá Hora.
Bulharsko България / Bălgarija
CHORVATSKO Petr mrkvička.
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Chorvatsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Jihovýchodní Evropa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/17_Jihovýchodní Evropa Téma: Státy jihovýchodní.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_07 N á zev materi.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS TEMA: Jihovýchodní.
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Chorvatská republika Základní údaje: Poloha: Poloha: pobřeží Jadranského moře, východní okraje Alp a Panónská nížina na východě.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Irena Rutarová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
10. JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY.
Transkript prezentace:

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0464 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Mgr. Renata Kohoutková Název DUM Slovinsko a Chorvatsko Kód DUM VY_32_INOVACE_6.2.18 Datum vytvoření 15. 10. 2013 Předmět Zeměpis Tematická oblast Střední a jihovýchodní Evropa Výstup ŠVP Žák uvede podobnosti a odlišnosti v přírodních a hospodářských poměrech. Anotace DUM Charakteristika přírodních a hospodářských poměrů vybraných států. Metodický popis Prezentace popisuje základní charakteristiku států, může být použita k samostudiu. Hodnocení Prezentace je názornou pomůckou k učivu.   Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Historie Balkánu Podstatná část JV Evropy byla v minulosti součástí Osmanské (Turecké) říše. Tato mnohonárodní říše se od 17. století postupně rozpadala a definitivně zanikla v r. 1922. Na území obývaném jižními Slovany vznikl stát „Království Srbů, Chorvatů a Slovinců“ – od r. 1929 Jugoslávie. Tento stát se rozpadl za 2. světové války (po dobytí německou armádou). Po 2. světové válce se zde vytvořil komunistický stát v čele s maršálem Titem. Po pádu komunismu v r. 1990 se začal rozpadat (proti vůli Srbů) a postupně začala dlouhotrvající občanská válka.

Nejkrvavější válečný konflikt se odehrál v Bosně – tam začala válka v r. 1992. V této válce docházelo k etnickým čistkám (např. v Srebrenici povraždili bosenští Srbové 8000 muslimů). Válka v Bosně skončila v r. 1995 mírovou smlouvou. Situace v Kosovu, kde se stupňovaly střety mezi Srby a Albánci, vyústila v r. 1999 v intervenci sil NATO. Válka o Kosovo trvala 78 dní, po válce jugoslávská vojska opustila Kosovo a v provincii byly rozmístěny mírové sbory NATO a Ruska. Status Kosova dosud nebyl dořešen. Existenci Kosova neuznalo mnoho zemí.

S L O V I N S K O Hlavní město: Lublaň Slovinština Euro Člen EU, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/Flag of Slovenia.svg

Přírodní poměry Má jen krátký přístup k Jaderskému moři. Povrch:Většinu území vyplňují Alpy. Nejvyšší slovinskou horou je Triglav (2864 m n.m.). - Na jihu země se rozkládá krasová oblast – Julské Alpy, Dinárské hory s krasovými oblastmi. - Na východě jsou nížiny podél řek Mury, Drávy a Sávy. Podnebí je mírné – ovlivněné nadmořskou výškou, u pobřeží Jaderského moře – středomořské.

Obyvatelstvo Hospodářství Národnosti: Slovinci 88%, a menšiny Chorvatů, Srbů, Bosňanů a Italů. Hospodářství Ekonomicky nejvyspělejší země bývalé Jugoslávie. Průmyslově-zemědělský stát procházející transformací na tržní ekonomiku. 3% lidí pracuje v zemědělství, 39% v průmyslu.

Zemědělství Průmysl Převažuje živočišná výroba – chov skotu a prasat. Hlavní plodiny – kukuřice, pšenice, brambory, cukrová řepa, vinná réva, ovoce a zelenina. Průmysl Hutnický, strojírenský (montáž automobilů Renault), elektrotechnický (ledničky, telefony), chemický, textilní a potravinářský. Výroba sportovního zboží (ELAN)

Doprava Pro dopravu jsou nejdůležitější spoje do Rakouska (přes tunely) a do italského Terstu.

CH O R V A T S K O Hlavní město: Záhřeb Chorvatština Chorvatská kuna Člen NATO, Dubrovník, Rijeka, Split http://upload.wikimedia.org/wikipedia/Flag of Croatia.svg

Přírodní poměry Přímořský stát JV Evropy. Území má tvar podkovy. Jedním ramenem zasahuje do vnitrozemí a druhým pak ovládá téměř celé hornaté pobřeží někdejší Jugoslávie. Má rozmanitý povrch. Pobřeží Jaderského moře je většinou příkré a skalnaté s mnoho ostrovy (Krk, Hvar, Korčula, Brač…) a poloostrovy (Istrijský a Pelješac). Teplé středomořské podnebí. Ve vnitrozemí jsou nížiny podél Sávy a Drávy s podnebím mírným vnitrozemským.

Členění 3 zeměpisné a historické oblasti: Západ – Dalmácie na SZ se nachází krasová oblast plitvická jezera. Střed – vlastní Chorvatsko, Východ – Slavonie – omezená toky Sávy, Drávy a Dunaje. Zasahuje sem Panonská nížina.

Hospodářské poměry Má rozvinutý průmysl i zemědělství. Stavba lodí, které využívají velkých námořních přístavů v Rijece, Splitu a Dubrovníku. Z Rijeky vychází ropovod Adria. Těžba bauxitu, ropy a vápence. Na pobřeží a na ostrovech má velký význam má cestovní ruch.

NP Plitvická jezera Pro jedinečnost přírodních krás bylo toto chorvatské území zařazeno pod ochranu UNESCO. Krajinu na Balkáně mnozí z vás znají, aniž byste tyto kraje kdy navštívili. Divoké soutěsky, náhorní plošiny, hluboké kaňony či krásné modré řeky spadající ve vodopádech do jezer. To vše jsou výjevy, které jste mohli shlédnout ve filmech s indiánským náčelníkem Vinnetouem (Poklad na Stříbrném jezeře, Rudý gentleman a jiné). Pojednávají sice o osídlování Divokého západu ve Spojených státech amerických, nicméně natočeny byly v Evropě. A to právě v horách Dinárské soustavy, která lemuje pobřeží Jaderského moře.

Makarska leží 60 km jižně podél pobřeží od Splitu a 140 km severně od Dubrovníku. Směrem do vnitrozemí při bosenské hranici se nachází Biokovo s nejvyšším vrcholem sv. Jura (1762 m n. m. či horou Vošac (1422 m n. m.). Díky krásné krajině sem již v první polovině 20. století začali jezdit turisté, včetně československých, a celé oblasti se začalo říkat Makarská riviéra. Město je proslulé též svou promenádou s malými obchůdky a kavárnami. Jedinými významnějšími stavbami zde jsou kostel svatého Marka z 18. století a františkánský klášter s malakologickým muzeem.

Dubrovník [chorvatsky Dubrovnik, latinsky a italsky: Ragusa) je chorvatské přístavní město, které se nachází na jihu Dalmácie na úpatí vápencového pohoří, s jedinečnou okolní subtropickou vegetací a umělecky a historicky unikátními stavbami. Je jedním z nejvýznamnějších turistických center Jaderského moře. Říká se mu také „perla Jadranu“. Město Dubrovník vždy prosperovalo z námořního obchodu. Ve středověku, jako Dubrovnická republika (Respublica Ragusina), dokonce začal jako jediný východojadranský městský stát konkurovat Benátkám.

Dubrovník http://cs.wikipedia.org/wiki/Chorvatsko

Dubrovnické hradby a pevnosti http://cs.wikipedia.org/wiki/Chorvatsko

Seznam použitých zdrojů HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-148-1. JEŘÁBEK, Milan a Vít VILÍMEK. Zeměpis světa: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 60 s. ISBN 80-860-3407-0. Encyklopedie Zeměpis světa. V Praze: Columbus, 2002, 512 s. ISBN 80-901-7276-8. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN 978-802-5305-850. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovinsko http://cs.wikipedia.org/wiki/Chorvatsko http://upload.wikimedia.org/wikipedia/Flag of Slovenia.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/Flag of Croatia.svg