Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr byl u Pavla na návštěvě a překvapila ho bouřka.
Advertisements

Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Ruský obrázkový slovník VII Oblečení − одежда
ROČNÍ OBDOBÍ 1. Vyber podle obrázku roční období.
VÝRAZ OBLIČEJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vlastnosti látek − hustota
Ruský obrázkový slovník IX Nábytek − мебель
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Hra ke zopakování nebo procvičení učiva Test k ověření znalostí z fyziky tělesa a látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
VYBER SPRÁVNOU VĚTU K DANÉMU OBRÁZKU
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
Skládání sil, rovnováha sil
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Pravidla pro počítání s mocninami
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Vypočítej ceny zlevněného zboží
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
PŘEDMATEMATICKÉ KOSTKY aneb než začneme hrát člověče…
Určení severního pólu cívky s proudem pomocí pravidla pravé ruky
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stavíme si domov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi a přiřaď tělo k hlavě zvířete
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
PEXESO – OVOCE ruský jazyk
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Ruský obrázkový slovník XIV Rok – Год
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Základní větné členy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Na každou stránku přiběhla myška hrabalka a přidala jednu potravinu navíc. Když poznáte kterou, tak ji prý zas odnese. Kliknutím se zobrazí chybějící.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Fyzika – bouřka, hrom, jaké škody může způsobit a jak se před ní chráníme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Petr byl u Pavla na návštěvě a překvapila ho bouřka. Za oknem paneláku oba sledovali klikaté čáry blesku, doprovázené mohutným hřměním.

V duchu vzpomínali, jak se v 6. ročníku učili o vzduchu, který se za určitých podmínek stává vodivým. Co je vlastně blesk? Víte to? Je to jiskrový výboj, který vzniká ve vzduchu, který je doprovázen jasným světlem a zvukem. Petře vzpomínáš si, jak vzniká hrom? Pomůžete Petrovi ve znalostech a nebo kliknete na obrazec? Hrom je vlastně silný hluk, který vzniká současně s bleskem ve vzduchu tím, že se zahřeje na vysokou teplotu a prudce se rozpíná. Pavle, proč se nejdříve zablýskne a potom zahřmí, když vlastně tyto úkazy probíhají současně? Světlo (blesk) se šíří mnohem rychleji (přibližně milionkrát větší rychlostí) než zvuk (hrom). Rychlost světla – 300 000 km/s Rychlost zvuku při normálním tlaku a teplotě 20° C – 340 m/s

Ta bouřka musí být blízko… Dá se zhruba vypočítat jak daleko je bouřka? Sem klikni Při zablesknutí začni počítat sekundy. Počítej, jak dlouho trvá hromu, než dojde k tobě. Vyděl počet sekund třemi a dostaneš v kilometrech, jak daleko je od tebe bouřka. Když je blesk a hrom skoro současně, znamená to, že uhodilo někde hodně blízko. Víte, co může způsobit blesk? Způsobit požár Roztříštit stromy Zabít člověka Jak se chráníme při bouřce? Nestojíme u osamělých vysokých Stromů. zranit U budov nechráněných bleskosvodem. V otevřené krajině si lehneme na zem.

Zdroje obrázků: [cit. 2011-03-07]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-9338.html> <http://www.clker.com/clipart-9347.html>