Alergie a anafylaktický šok

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Advertisements

Intolerance a alergie na potraviny
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Imunopatologická reakce pozdního typu (reakce typu IV), kontaktní alergie kožní a slizniční. Imunopatologická reakce založená na protilátkách IgE - atopie.
Digitální učební materiál
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Periorální dermatitida
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Dýchací soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Astma bronchiále(astma)
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Neúrazové stavy.
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Nemoci dýchacích cest.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Dušení, bolesti břicha, poranění očí a uší, klíště, uštknutí zmijí
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Tělní tekutiny.
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
07.1 Stavy ohrožující život
1) Havárie s únikem nebezpečných látek
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
Anafylaktická reakce u králíka praktikum z patologické fyziologie.
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
10. První pomoc - neúrazové stavy
Interní stavy Astma, alergie, cukrovka,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Imunologie a alergologie
MÍZNÍ SOUSTAVA.
Alergie a anafylaktický šok
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Alergie Přecitlivělost
alergie na složky potravy
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Transkript prezentace:

Alergie a anafylaktický šok

Alergie Nepřiměřená reakce imunitního systému organismu na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E ( IeE) vlivem daného alergenu Spektrum projevů alergických reakcí je široké, od rýmy až po anafylaktický šok, který může končit až smrtí

Projevy a symptomy Zduření nosní sliznice ( alergická rýma) Zarudnutí a svědění očí (al.zánět spojivek) Zúžení průdušnice, průdušek ( astma) Ekzém, vyrážka ( kopřivka) Řídce i bolest hlavy

Alergeny Léky Roztoči ( zvířata) Určité potraviny pyly

Anafylaktický šok Závažný alergický stav Projeví se během několika vteřin až minut Začíná často kožními příznaky ( nával horkosti, svědění, zrudnutí pokožky) Narůstají dechové projevy, jako je chrapot,kašel, může následovat pocit zvracení, bolesti břicha, ztráta vědomí Smrt nastává na podkladě zúžení a neprůchodnosti dýchacích cest nebo oběhového selhání

Příčiny anafylaxe Potraviny ( ořechy, ryby, měkkýši, vejce..) Léky ( laktamová antibiotika) Hmyzí jedy ( včela, vosa) Fyzická námaha

Zdroje www.wikipedie.cz www.mladazena.cz