Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

s dopravní infrastrukturou
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Bezpečnost dopravy na veřejných komunikacích
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
ZK , př. 2 počet stran: 13 Stanovisko pracovní skupiny k výběru formy a způsobu reorganizace na úseku SÚS.
Dopravní informace Plzeňského kraje Martin Schejbal Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
Modernizace dálnice D1.
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Letní údržba silnic Pardubického kraje. 2 LETNÍ ÚDRŽBA SILNIC BĚŽNÁ ÚDRŽBA SILNIC (OPRAVY POVRCHŮ) DOPRAVNÍ ZNAČENÍ BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ MOSTY SILNIČNÍ.
5. a 6. listopadu 2007Vojtěch Zvěřina PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS - PASPORTY - praxe, vývoj a výhled.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
ISSS 2004 Technická infrastruktura IZS kraje Vysočina.
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
E-Analýza bezpečnosti v Uherském Hradišti 10. Národní konference kvality ve veřejné správě Únor 2014.
Digitální mapa Prahy.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Plány Ředitelství silnic a dálnic na rok 2007 Tisková konference Pondělí Praha.
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Realizační tým ICZ duben 2005
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Zavedení ekonomického systému Microsoft Business Solutions – NAVISION v městě Ústí nad Labem Mgr. Petr Gandalovič primátor města Ústí nad Labem
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Navigace vozidel IZS Vítěz geoaplikace roku 2001 Vyhodnocení projektu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Prostorová databáze lázní v České republice
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Úvod do pozemních komunikací
Služba RDS-TMC Jednotný systém dopravních informací
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky Geografické informační systémy Pavel Hrubeš.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Bakalářská práce Autor: Petr Hoštička. * Cílem práce bylo zmapovat bezpečnost a použití zádržných systémů v silniční dopravě * Práce se zabývá rozdělením.
Setkání členů Rady Libereckého kraje se starosty měst a obcí úterý
Stavební akce a uzavírky na krajské silniční síti
Geografické informační systémy
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
TIS – technický informační systém
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Akční plán zlepšování kvality ovzduší 2017
Dotační program pro rok 2019
VIII. ročník Konference Moravské dopravní fórum
Vážení vozidel za jízdy WIM
227. Žofínské fórum Ing. Tomáš Čoček, Ph.D.
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART GIS v dopravě Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART

PavEx Consulting s.r.o. Specializovaná konzultační firma v silničním hospodářství Založena 1.1.1996 Je výhradním dodavatelem systému hospodaření s vozovkou RoSy®PMS – vyvíjen dánskou firmou Grontmij/CarlBro V roce 1994 byl systém vybrán pro implementaci správce silniční sítě II. a III. třídy Od roku 2002 ho využívá 8 ze 13 krajů ČR Struktura systému Sběr a zpracování dat Správu databáze neproměnných a proměnných parametrů vozovek Výpočet plánů údržby a oprav a jejich technicko-ekonomickou optimalizaci Další produkty: VIP Master – slouží pro sběr dat, zobrazení a vyhodnocení poruch vozovek pozemních komunikací LayEPS – k výpočtu posouzení konstrukce vozovek PRO – program pro evidenci a zobrazení svislého a vodorovného dopravního značení

RoSy®PMS Obr. 1: RoSy®PMS funkce systému [1] Obr. 2: Systém hospodaření s vozovkou RoSy®PMS [1]

VARS BRNO a.s. Přední český dodavatel CAD a GIS systémů Vývoj produktů v oblasti dopravních informačních systémů: Systémy pro dopravu a ITS Inženýrské aplikace pro projektování (pomocí nástrojů firmy Bentley) Nabízí podporu správcům pozemních komunikací týkající se správy dat, údržby a hospodaření Produkty: Správa majetku a pasport – IS MaP Umožňuje spravovat data o majetku silničních komunikací Systém hospodaření s mosty Slouží k evidenci mostních objektů Proměnné parametry Databáze konkrétních poruch na vozovce Liniový referenční systém (LRS) a Global Network (GN)

Liniový referenční systém (LRS) Moderní referenční systém pro modelování průběhů a stavů pozemních komunikací a událostí na nich Tvoří aplikační jádro IS o silniční a dálniční síti ČR (ISSDS ČR), provoz zabezpečuje odbor Silniční databanky ŘSD ČR Vyjadřuje geometrii celé komunikace s podrobností šířkového uspořádání komunikace Všechny jevy a události jsou pak vztaženy k místu na úseku komunikace (dopravní značení, uzavírky, proměnné parametry …)

Global network (GN) Datový produkt zabezpečující data, která vyjadřují silniční síť Produkt ŘSD ČR Datové jádro ISSDS ČR a pokrývá silniční síť ČR Dálnice – 630 km Silnice I. třídy + rychlostní silnice – 6 150 km Silnice II. třídy – 14 600 km Silnice III. třídy – 34 000 km Ostatní komunikace (uliční síť, zpevněné i nezpevněné komunikace) – 85 000 km

Vlastnosti LRS a GN Poskytuje jednotný, aktuální a spojitý model pozemních komunikací ČR Modeluje aktuální stav stavebního uspořádání komunikace s podrobností pruhů Modeluje aktuální stav propustnosti a sjízdnosti komunikace (dopravní omezení, výkony zimní a letní údržby, opravy ..) Zvyšuje kvalitu využití dat ISSDS ČR jednoznačnou a přesnější lokalizací jevů Zajišťuje jednoznačný polohový vztah jevů k místu a jevů vzájemně Možné využití ve vztahu k ISSDS ČR: Nehodové lokality je možné zkoumat porovnáním neproměnných i proměnných parametrů vozovky, dopravního značení, podélného a výškového vedení trasy, příčného sklonu

LRS ukázky Obr. 3: rozdělení komunikací do tříd [2] Obr. 4: ukázka úseků na komunikacích [2]

Územní identifikace dopravních nehod Cílem je zvýšení bezpečnosti silničního provozu realizací protinehodových opatření v místech vysokou koncentrací nehod 3 části systému: Instalace GPS zařízení do výjezdních automobilů dopravní policie –> přesná lokalizace nehody a zanesení do systému a následné zakreslení do mapy Na základě údajů o dopravních nehodách nalezení nehodových lokalit v ČR a následné provádění analýz a návrhy na realizaci protinehodových opatření Publikace informací o dopravních nehodách a nehodových lokalitách (komu? – odborné veřejnosti, obcím a městům a složkám IZS) Obr. 5: Screenshot webportálu společnosti VARS BRNO a.s. – dopravní nehody [2] Obr. 6: Lokalizace dopravních nehod společnosti VARS BRNO a.s. [2]

Mapové servery se zaměřením na dopravu https://maps.kraj-lbc.cz/mapserv/doprava/index.php http://www.kr-karlovarsky.cz/GIS/webportal/Doprava/ http://gis.plzen-city.cz/gshtml/cgi-bin/gsa10.cgi http://extranet.kr-vysocina.cz/doprava/ http://mapy.c-budejovice.cz/tms/zaklad/index.php?frame (městská hromadná doprava) http://www.doprava-brno.cz/dicbrno/ (doprava v Brně) http://www.jdvm.cz/portal/content.php?content.4 (zaštiťuje Ministerstvo dopravy)

Doprava Pardubického kraje Obr. 7: Nehodové úseky na silnicích Pardubického kraje [10]

Využití GIS v dopravě - ESRI pasporty (značení) silnic mapování silničních a uličních sítí plánování nové výstavby dopravní infrastruktury sledování vozidel pomocí GPS navigační systémy aktuální zpravodajství o uzavírkách, dopravních nehodách a stavu vozovek vzhledem k povětrnostní situaci plánování silničních oprav sjízdnost vodních toků mapy cyklostezek a jejich poskytování prostřednictvím webových služeb evidence vozidel evidence letišť, nádraží a dalších dopravních uzlů

Zdroje http://www.pavex.cz http://www.vars.cz http://www.arcdata.cz/oborova-reseni/gis-v-oborech/doprava/ https://maps.kraj-lbc.cz/mapserv/doprava/index.php http://www.kr-karlovarsky.cz/GIS/webportal/Doprava/ http://gis.plzen-city.cz/gshtml/cgi-bin/gsa10.cgi http://extranet.kr-vysocina.cz/doprava/ http://mapy.c-budejovice.cz/tms/zaklad/index.php?frame http://www.doprava-brno.cz/dicbrno/ http://195.113.178.19/html/bez_km.dll?gen=map&map=nehody http://www.jdvm.cz/portal/content.php?content.4 http://www.cdv.cz/itsrevue/index.php?its=its-v-kostce