PLÍSŇOVÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

A to je ta krásná země... Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Energetická hodnota potravin (EH)
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Základní škola, Hradec Králové
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Finanční gramotnost Základní pojmy
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Pracovní listy zvířata
pedagogických pracovníků.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Mineralogický systém II. Halogenidy
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
Vlastnosti látek − hustota
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Získávání energie pro život
Teplota, měření teploty
Transkript prezentace:

PLÍSŇOVÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH HISTORIE PLÍSŇOVÝCH SÝRŮ DĚLENÍ PLÍSŇOVÝCH SÝRŮ CHARAKTERISTIKA HERMELÍNU NIVA CO OBSAHUJE NIVA VÝROBA NIVY ZÁVĚR

HISTORIE PLÍSŇOVÝCH SÝRŮ Původ plísňových sýrů je zřejmě v povídce o selce, která zapomněla sýr ve sklepě. Když ho po čase našla, na jeho povrchu se objevila bílá plíseň. Selka ho chtěla nejdříve vyhodit, ale nakonec ho ochutnala. Překvapila jí skvělá a zajímavá chuť. Tento příběh se stal ve francouzské vesnici. Camembert a jméno tohoto města dalo název lahodnému sýru. Camembert se ve Francii vyrábí už od roku 1791. Náš český hermelín dostal jméno podle podoby bílé plísně s kožešinou hermelínového pláště z kůže hranostaje. Historie českého hermelínu sahá do 1. poloviny 20. století.

DĚLENÍ PLÍSŇOVÝCH SÝRŮ S plísní na povrchu: - Camembert - Brie - Hermelín S plísní uvnitř: - Niva - Gorgonzola - Rokfór

CAMEMBERT

CHARAKTERISTIKA HERMELÍNU Hermelín má kulovitý tvar (vypadá jako puk) a má jemnou ušlechtilou plíseň na povrchu. Sýr se uvnitř mění, dokonce zraje i poté, co si jej přivezete domů z nákupu. Čím déle máte hermelín uložen v lednici, tím je měkčí a pikantnější. Zralý sýr uchovávejte v lednici při teplotě 4–8 stupňů.

HERMELÍN OBR. Č. 1. OBR. Č. 2. HERMELÍN SE ZELENÝM PEPŘEM

NIVA Sýr Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty. Tento kravský sýr je obdobou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Zrají spolu s ušlechtilou plísní PENICILLIUM ROGUEFORTI, která se přidává do mletého nebo sýřeninového sýra. Další verzí je italská Gorgonzola.

CO OBSAHUJE NIVA Obsahuje : 52 % sušiny, 50 % tuku v sušině, 1,5 % cukru, 5 % NaCl (kuchyňské soli).

VÝROBA NIVY Odstředění syrového plnotučného kravského mléka. Homogenizace Pasterizace Sýření probíhá ve výrobníku. Sýřenina se zpracovává na zrno. Vzniklá směs syrovátky a zrna se pouští na pás, kde syrovátka odtéká. Solení zrna koncentrovaným solným roztokem a plnění do forem, které se v pravidelných intervalech obracejí. Hmota je poté vyklápěna na nerezové palety a putuje do solných lázní. Obrovské kádě jsou napouštěny solným roztokem s danou koncentrací, kyselostí a teplotou. Po vyjmutí se bochníky nechají den okapat a ručně se solí.

VÝROBA NIVY Propichování slouží k tomu, aby se vytvořily průduchy nezbytné pro růst plísně. Je třeba udělat asi 35 vpichů z každé strany bochníku, aby se vytvořilo dostatek vzduchových bublin s dvojím významem – umožnit přístup vzduchu, který plíseň potřebuje, a nechat zplodiny vznikající štěpením bílkovin a tuků ze sýra uniknout. Plísňové kultury se dnes pěstují na povrchu vysterilizovaných krup a do sýrové hmoty se splachují vodou. Zrání ve sklepích při stálé teplotě (8–10 °C) a vlhkosti (95 %) probíhá 5 týdnů. Ošetření – z bochníků se ručně seškrabují nežádoucí plísně. Balení Skladování

NIVA GORGONZOLA NIVA

PLÍSŇOVÉ SÝRY VE SVĚTĚ Každá země má ten svůj : Název Původ Charakteristika Brie de Meaux Francie Chuť i vůně se mění stupněm zralosti, plíseň zráním červená Camembert Normandie Optimální zralost po 21 dnech, sýr získává časem palčivou chuť Tomino Itálie Lehká žampiónová příchuť Gaperon Francie S česnekem a pepřem, sušení nad ohněm mu dodá kouřovou chuť

PLÍSŇOVÉ SÝRY VE SVĚTĚ Název Původ Charakteristika Tomme de Vaudois Švýcarsko Voní kmínem, 2 stupně tučnosti (25 a 45 %) Cour de Neufchate Francie Tvar srdce, zráním bílá plíseň mizí Tomme de Chevre Korsika Sýr z kozího mléka, bílé těsto výrazné chuti Bouquet des Moines Belgie Chuťově velmi dominantní temně žluté těsto Carré de L’es Lotrinsko Jemná, mléčně nakyslá chuť zráním zpikantní

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST Rozdělte plísňové sýry. Jaké znáte plísňové sýry. Popište výrobu plísňového sýru. Charakterizujte plísňové sýry.

ODKAZY NA OBRÁZKY Str. 5. NORDELCH. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camembert.jpg>. Str. 7. Obr. č.1.OLDSOFT. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HermelinNakrajeny.JPG>. Str. 7. Obr. č. 2. DEZIDOR. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hermel%C3%ADn_se_zelen%C3% BDm_pep%C5%99em.jpg>. Str. 12. OLDSOFT. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%BDr_Niva.JPG>. Str. 12. RACHEL BLACK. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gorgonzola.jpg>.