VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil. OBYVATELSTVO EVROPY 720 mil.
Evropa Obyvatelstvo.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Sídla.
Evropa obyvatelstvo.
RISK Evropa j., jv., vých..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
OBYVATELSTVO EVROPY 700 milionů obyvatel.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Anotace Obyvatelstvo Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší složení, rasy a rozmístění obyvatelstva Ameriky Speciální.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Finsko (Severní Evropa)
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-10 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
VY_32_INOVACE_Z7.09- Evropa Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: květen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace EVROPA OBYVATELSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí,
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – VELKÁ BRITÁNIE, IRSKO
VY_32_INOVACE_Z8-003 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK NÁRODY A JAZYKY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
EVROPA OBYVATELSTVO VY_32_INOVACE_07-46 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_Z7. 11 ASIE Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Z7. 09 Autor: Mgr
Evropa – socioekonomická sféra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_Z7. 17 ASIE Autor: Mgr
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
VY_32_INOVACE_Z7. 14 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domov, obec, stát, světadíl
VY_32_INOVACE_Z7. 18 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Severní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Severní Amerika - Kanada
Evropa – obyvatelstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Z7. 07- Evropa Autor: Mgr VY_32_INOVACE_Z7.07- Evropa Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: duben 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regionální geografie světadílů - Evropa Téma : Obyvatelstvo a sídla Evropy

Laponci - Sámové Nejstarší etnická skupina žijící v Laponsku, oblastech na severu Skandinávie Jejich počet se dnes odhaduje na 85 – 100 tisíc Většina žije v Norsku, méně již ve Finsku a Švédsku Od 16.stol.se živili jako rybáři a lovci, kočovali za stády sobů Jejich kulturu poznamenala 2.sv. válka Dnes se živí rybolovem a chovem sobů, většina žije ve městech a má moderní zaměstnání Tradiční obydlí je tzv. lawu – stan s dřevěnou konstrukcí, pokrytý kůrou, dřevem nebo kůží

Skotové Národ žijící ve Skotsku, které je součástí Velké Británie, žije jich zde asi 5 miliónů Hlavním městem Skotska je Edinburgh, největším městem Glasgow Muži nosí tradiční oblečení tzv. kilt- skládá zavinovací sukně s třásněmi, je z vlněné látky, jejíž vzory se liší podle jednotlivých rodů. Součástí jsou také podkolenky, kapsář na řetízku a dýka, která se nosí zastrčená v podkolence

Španělé Evropský národ románského původu Velké množství Španělů žije v Latinské Americe a v Africe Ve Španělsku žije velké množství etnických skupin- Kastilci, Galijci, Baskové, Katalánci Obyvatelstvo je na území státu rozmístěno nerovnoměrně- centrální oblasti jsou téměř vylidněné Tradice: býčí zápasy- korida , představení kdy toreador zabodává do býčí šíje kopí, postupně zakazováno pro týrání zvířat, flamenco – zahrnuje řadu tanců (zpěv, tanec , hra na kytaru, hudební nástroj – kastaněty (dnes dřevěné, dříve z mušlí)

Řekové Jsou indoevropským národem Obývají převážně Řecko, ale i Kypr, Albánii, Itálii a Egypt Jsou potomky antických Řeků ( Achájové) Řecko je kolébkou evropské kultury (drama, komedie, epos, báje), sochařství Většina Řeků jsou příslušníky ortodoxního východního křesťanství Dnes většinu Řeků živí práce v zemědělství, ale hlavně cestovní ruch Velké procento řecké populace dnes tvoří přistěhovalci- Bulhaři, Rumuni, Ukrajinci

Sídla Ve městech žije asi 75% evropského obyvatelstva- vysoké procento urbanizace Venkov se vylidňuje a stárne V řadě zemí je stabilní a vysoký počet přistěhovalců zejména z Asie ( Turecko, Indie, Pákistán) Nejnižší přirozený přírůstek má Německo Největšími městy Evropy jsou Londýn, Paříž, Berlín, Vídeň, Moskva, Sankt-Petěrburg V zaměstnanosti obyvatel Evropy převažují služby a průmyslová výroba

Metodický list Prezentaci lze požít jako doplnění výkladu látky na téma evropské obyvatelstvo a sídla, pro dokreslení představy o některých specifických národech Evropy a jejich tradicích. Žáci mohou na některou z následujících hodin sami připravit referát o jiných evropských národech či tradicích, případně sídlech, která sami navštívili.

Otázky a úkoly Jak se jmenuje tradiční laponské obydlí? Kdo jsou Sámové a čím se živí? Ve kterém národě chodí muži v sukních? Jak se jmenuje specifický hudební nástroj používaný ve Španělsku? Který evropský národ je považován za nositele evropské kultury?

Řešení Lawu- je to stan , pokrytý dřevem nebo kůží. Sámové neboli Laponci, národ žijící ve Skandinávii, živí se rybolovem a dnes chovem sobů. Skotové Kastaněty Řekové

Obr. 1[cit. 17.4.2012. , Autor: Anthere, dostupný pod licencí Creative Commons na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Costumes_Saami.jpg Obr. 2[cit. 17.4.2012]. Autor : neuveden, dotupný pod licencí Creative Commons na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Lapp_shelter-KOTA.jpg/238px-Lapp_shelter-KOTA.jpg Obr.3 [cit. 17.4.2012]. Autor: Borg Mesch, dostupný pod licencí Creat ive Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Lapland_Mother_NGM-v31-p556.jpg/168px-Lapland_Mother_NGM-v31-p556.jpg Obr.4[cit. 17.4 .2012]. Autor: Thorguds, dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Southern_Sami_Mittens_Norway.JPG/299px-Southern_Sami_Mittens_Norway.JPG Obr.5[cit. 17.4.2012]. Autor: Gebruiker:Ellywa, dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Bagpipe_performer.jpg/248px-Bagpipe_performer.jpg Obr. 6[cit. 17.4.2012]. Autor: James F. Perry, dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kilt_pleats_002.jpg Obr.7[cit. 17.4.2012]. autor: Tomas castelazo, dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fc/San_marcos_bullfight_01.jpg/300px-San_marcos_bullfight_01.jpg Obr.8[cit. 17.4. 2012]. Autor: Gilles Larrain .Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Belen_maya.jpg Obr.9 [cit. 17.4.2012]. Autor: nl:Gebruiker.Bemoeial .Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Castagnetten.jpg Obr. 10 [cit. 17.4.2012]. Autor: Onkel Tuca!. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Parthenon.JPG/320px-Parthenon.JPG Obr .11 [cit. 17.4. 2012]. Autor: Mparmparossa. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Archbishop_Christodoulos_Greece.jpg/160px-Archbishop_Christodoulos_Greece.jpg Obr. 12 [cit. 17.4.2012]. Autor: John Dobson. Dostupný na Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Torosidis.jpg Obr. 13 [cit. 17.4.2012]. Autor: Taxiarchos228. Dostupný na Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2.jpg/233px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2.jpg Obr.14 [cit. 17.4.2012]. Autor: Andrew Dunn. Dostupný na Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Routemaster_Bus%2C_Piccadilly_Circus.jpg/320px-Routemaster_Bus%2C_Piccadilly_Circus.jpg Obr. 15 [cit. 17.4.2012]. Autor: David Crawshaw. Dostupný na Creative Commons na www:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/St_Basils_Cathedral-500px.jpg/190px-St_Basils_Cathedral-500px.jpg