www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Ing. Zdeněk Pilka Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Tvorba sekundární moči Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblast Chov zvířat Předmět Tematický okruh Fyziologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Vznik definitivní moči ve vývodných kanálcích Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Mikrofiltrace, resorpce, antidiuretin Datum 26.11.2013 www.zlinskedumy.cz
Tvorba sekundární moči Ze všech živin je jako stavební látka nejdůležitější bílkovina. Tato živina se rozpadne na aminokyseliny a konečným produktem jejich metabolismu je močovina.
Moči probíhá v kanálcích I. a II. řádu a v Henleově kličce 3) Glomerulus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Glomerulus Tvorba sekundární Moči probíhá v kanálcích I. a II. řádu a v Henleově kličce 1. Pyramidy 2. Odvádějící tepna 3. Renální tepna 4. Renální žíla 5. Branka 6. Pánvička 7. Močovod 8. Kalíšek 9. Vazivové pouzdro 10. Spodní pouzdro 11. Horní pouzdro 12. Přívodní žíla 13. Nefron 14. Kalíšek 15. Kalich 16. Papila
Z primární moči, které je velké Množství se činností hormonu ANTIDIURETINU vytvoří moč sekundární. Dojde ke zpětnému vstřebání vody a s ní především glukózy definitivní moč neobsahuje živiny, pouze zplodiny metabolismu
Pitný režim zvířat: Kráva: 100 – 120 l denně Klisna: 40 – 60 l denně Prasnice: 20 - 40 l denně Slepice: 0,5 l denně Ovce: 5 – 8 l denně Koza : 6 – 15l denně
Ledviny jsou velmi citlivé na chlad, otřesy a dostatek vody. Jsou obaleny ochrannou vrstvou tuku a často chráněny vyšší vrstvou srsti. Průměrný obsah nefronů v ledvině je asi jeden milion.
Ve vytvořené moči nesmí být přítomny: Krev Bílkoviny Cukry Sraženiny Tuhé látky
Vývodné močové cesty 3) Glomerulus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Glomerulus
Zdroje a prameny 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81. 3) Glomerulus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-03-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Glomerulus