Přírodověda pro 4. a 5. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Název: VY_32_INOVACE_28_Hutnictví a strojírenství ČR_Sluková Téma: Hutnictví a strojírenství ČR.
Advertisements

Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Vyvřelé horniny Mgr. Jitka Polášková ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace Projekt Peníze školám CZ. reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Vac_III_10 Průmysl ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Monika Šléglová NÁZEV:VY_32_INOVACE_06B_19_Výroba železa TEMA:Kovy ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR : Eva Vysoudilová NÁZEV : VY_32_INOVACE_14_Pes domácí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
VÝROBA OCELI Co má společného ? železo litinové klepadlo rez a
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_12 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Blanka Petlánová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace RUDY – železné rudy Název : VY_32_inovace_01 - PŘ - RUDY - ŽELEZNÉ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_10_ČR – demokratický stát Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
Mineralogický systém IV. Oxidy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Přírodní zdroje na Zemi
VY_32_INOVACE_08_Olomoucký kraj
Železo Vypracoval: Lukáš Karlík
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_06_Slova mnohoznačná a jednoznačná
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_32_INOVACE_09_Praha – hlavní město České republiky
VY_32_INOVACE_03_Přípony –ný, -ní
Název materiálu: Nerostné suroviny
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_13_Vyvození písmene E
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
VY_32_INOVACE_01_Co je základem každé věty?
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
TÉMA: Výrobky a přírodniny
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
Prezentace – výklad učiva
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
Transkript prezentace:

Přírodověda pro 4. a 5. ročník NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Hrabová, okres Šumperk, příspěvková organizace AUTOR: Eva Vysoudilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Rudy TEMA: Přírodověda pro 4. a 5. ročník ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2151

ANOTACE Železné rudy, výroba železa, magnetit, drahé kovy – zlato a stříbro a jejich využití. Určeno pro práci na interaktivní tabuli. Vypracováno dne 6. 9. 2012

Železné rudy Jednou z železných rud je Obsahuje největší množství magnetit. Jednou z železných rud je Obsahuje největší množství Má barvu Je silně to znamená, že přitahuje Železné rudy jsou zpravidla než nerudní suroviny. železa. černošedou. magnetický magnet. těžší

Výroba železa Železo se vyrábí zpracováním v hutích. železné rudy Železo se vyrábí zpracováním v hutích. V současné době u nás pracují hutě v a Ve vysokých pecích se železo vyrábí odpadového železného šrotu a železné rudy. http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_%C5%BEeleza#Procesy_ve_vysok.C3.A9_peci Ostravě Třinci. roztavením

Další zpracování železa Kusové železo se z vytaveného železa vyrábí v http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDroba_%C5%BEeleza#Procesy_ve_vysok.C3.A9_peci Železo se dále za horka vytahuje na různé dráty a pružiny v Na potrubí a plechy se železo válcuje ve Ze železného plechu jsou železárnách. drátovnách. válcovnách. karoserie aut lokomotivy říční a námořní lodě trubky na topení

Drahé kovy Některé kovy obsažené v nerostných surovinách jsou vzácné a velmi krásné. Nazýváme je proto Nejznámější z nich je drahé kovy. stříbro zlato

Zlato Zlato je žlutý kovový V přírodě je velmi vzácné. Horníci dobývají zlato v V minulosti se u nás vyráběly zlaté mince a Panovníci si nechávali ze zlata a stříbra zhotovit http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_korunova%C4%8Dn%C3%AD_klenoty#Svatov.C3.A1clavsk.C3.A1_koruna nerost. hlubinných dolech. jáchymovské tolary zlaté dukáty. korunovační klenoty.

prsteny, přívěsky, náušnice. Stříbro Stříbro je kovový nerost. V přírodě je Těžilo se hornickým způsobem. Významná naleziště byla u Tato města patřila v době těžby mezi nejbohatší, dnes jsou ložiska vyčerpána. Výrobky ze stříbra: Kromě klenotnictví se zlato a stříbro používají v bílý vzácné. Jihlavy Kutné Hory Stříbra Jáchymova Příbrami. prsteny, přívěsky, náušnice. elektrotechnice.

Citace Obrázky – www. office.com