FUNKCE – grafické znázornění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Funkce.
Advertisements

Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁVISLOST RYCHLOSTI NA ČASE
Funkce Pojem funkce. Funkce vyjadřuje závislost dvou veličin veličiny z oblasti fyziky, biologie, statistiky, různé obory techniky, … závislost lze vyjádřit.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
49.1 SOUSTAVY ROVNIC Jsou dány dvě lineární rovnice se dvěma neznámými x – 2y = 1 2x + y = 2 Soustava lineárních rovnic se dvěma neznámými Které z uspořádaných.
33.1 Úhlopříčky čtverce a obdélníku, jejich vlastnosti
Elektronická učebnice - I
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Elektronická učebnice - II
31.1 Druhá a třetí mocnina Úkol:
C) Slovní úlohy o pohybu
34.1 Souřadnice bodů, osy souřadnic x, y
15.1 Osa a střed úsečky Popiš, co vidíš na obrázcích.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
18.1 Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník
Pravoúhlá soustava souřadnic
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pravoúhlá soustava souřadnic v rovině
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
Graf nepřímé úměrnosti
Elektronická učebnice - I
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
48.1 SOUSTAVY ROVNIC Jsou dány dvě lineární rovnice se dvěma neznámými x – 2y = 1 2x + y = 2 Soustava lineárních rovnic se dvěma neznámými Které z uspořádaných.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
Autor: Mgr. Radek Martinák Kruh – popis, praktické využití Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Lineární funkce Rozdělení lineárních funkcí Popis jednotlivých funkcí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
FUNKCE – nelineární Co vyjadřuje funkce? Co znamená nelineární?
1. Najdi násobky čísel 4 a Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické.
Koule – popis, praktické úlohy
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
Grafické znázornění pohybu
Funkce Lineární funkce
Základní geometrické rovinné útvary 1
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
Prvočísla, čísla složená, dělitel, násobek
Kružnice – popis, praktické úlohy
FUNKCE – soustava souřadnic
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Funkce Lineární funkce
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
FUNKCE – vlastnosti Co znamená rostoucí funkce?
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Nerovnoměrný pohyb.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MECHANIKA.
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Příklady s lineární funkcí
Pravoúhlá soustava souřadnic
Elektronická učebnice - I
Pravoúhlá soustava souřadnic
Elektronická učebnice - I
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
Transkript prezentace:

FUNKCE – grafické znázornění Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace FUNKCE – grafické znázornění Co vyjadřuje funkce? Co nám pravoúhlá soustava souřadnic určuje? Jak souvisí soustava souřadnic se vzorci z fyziky ? Můžeme z grafu funkce něco „vyčíst“? Autor: Mgr. Radek Martinák

Definice funkce a její určení Pro konkrétní příklad odkryj Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Definice funkce a její určení Pro konkrétní příklad odkryj Funkce je matematické vyjádření závislosti dvou veličin na sobě Co vyjadřuje vzorec ? s = v * t např. těleso se pohybuje stálou rychlostí 5 km/h s = 5 * t Dráha se bude měnit v závislosti na čase ( čím déle se těleso pohybuje, tím delší dráhu ujede) Obecně můžeme závislost vyjádřit: y = f(x) (veličina y je funkcí x (y je závislá na x))

Znázornění hodnot funkce – soustava souřadnic (s.s.) Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Znázornění hodnot funkce – soustava souřadnic (s.s.) y Každý bod v rovině má dvě souřadnice Souřadnice odpovídají hodnotám veličin v závislosti Kladné hodnoty Záporné hodnoty x Kladné hodnoty Záporné hodnoty Např. hodnoty na ose x ….. čas hodnoty na ose y ….. dráha

Hodnoty veličin v soustavě souřadnic Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Hodnoty veličin v soustavě souřadnic s (km) Těleso se pohybuje stálou rychlostí 5 km/h s = 5 * t 15 Čas (hod) 1 2 3 Dráha (km) 5 10 15 10 Body v s.s. : pro daný čas - konkrétní ujetá dráhy 5 1 2 3 t (hod)

Graf funkce 1. Je možné znázornit i hodnoty v jiných časech? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Graf funkce S (km) 1. Je možné znázornit i hodnoty v jiných časech? 2. Kde se objeví body odpovídající dalším časům a dráze? 15 Čas (hod) 0,5 1,5 2,5 Dráha (km) 2,5 7,5 12,5 10 3. Získáme graf funkce : s = v * t y = k * x …. k …konstanta ( stejná rychlost) 5 1 2 3 t (hod)

Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Čteme z grafu funkce S (km) Je možné vyčíst z grafu: a) za jak dlouho ujede 8 km? b) kolik km ujede za 1h 30 min ? 15 Postup: 1. vyznačíme na ose dráhy hodnotu 8 2. kolmicí k ose s najdeme bod na grafu funkce 3. kolmicí z bodu grafu na osu času určíme čas 10 Postup opakujeme pro druhý úkol, začneme na ose času. 5 1 2 3 t (hod)

Function (mathematics) = matematická funkce Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Function (mathematics) = matematická funkce Definition function = definice (zadání, určení) funkce Formula = vzorec Graph = graf

Zakresli do soustavy souřadnic: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Zakresli do soustavy souřadnic: Obvod čtverce se vypočítá podle vztahu: o = 4 * a 1. Urči, jaký je obvod čtverce se stranou 5 mm a 12 mm a vyznač v s.s. ( osa x … délka strany, osa y … obvod ) 2. Z grafu funkce urči, kolik mm má strana čtverce o obvodu 40 mm 3. Z grafu funkce urči, jaký bude obvod čtverce se stranou 8 mm

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Function_x%5E2.svg&page=1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taylorsine.svg