Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Doba totality v ČSR - po 1948.
Obhajoba závěrečné práce
Českoslovenští a čeští prezidenti
VY_32_INOVACE_3D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Poválečné Československo
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Československo na cestě destalinizace
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Totalita v Československu
Československo v 50. letech
Vývoj Československa v 60. letech
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
 Časové vymezení a souvislosti  Znaky  Sjezd českých spisovatelů 1967 Československo v období uvolňování napětí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Poválečné Československo do roku
Československo v 50. letech
Vývoj Československa v 60. letech 20. století Michal Kolář.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Československo po 2. světové válce
Naši prezidenti.
Prezidenti ČSR a ČR.
Milada Horáková VY_32_INOVACE 1B7.
Poúnorové Československo
Co si představíš pod pojmem „socialismus s lidskou tváří“?
Justice ve službách režimu
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Politické procesy.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Anotace Materiál je určen pro studenty 4. ročníku čtyřletého studijního programu gymnázia a 6. ročníku šestiletého studijního programu gymnázia. Případně.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
SSSR mezi světovými válkami I
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČESKOSLOVENSKO
POLITICKÉ PROCESY V 50. LETECH
Nástup totality v Československu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Naši prezidenti.
SSSR mezi světovými válkami
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obnovení demokracie v Československu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Od totality k demokracii
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_22_INOVACE_34_Rok_1945_konec_ 2._světové_války_nové_Československo_ komunistická_vláda_ib1.
Periodizace české poválečné literatury
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
Bývalý ČeskoSlovenský prezident
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_1804_1948-68 Téma: Komunistické Československo (1948 - 1968) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3496 Datum vytvoření: 26. 3. 2012 Datum ověření: 28. 3. 2012

Anotace Žáci se seznámí s postavením Československa v komunistické éře let 1948 - 1968 a jeho postupným začleňováním do sféry vlivu SSSR. Součástí prezentace je nejznámější politický proces s Miladou Horákovou, pokud kliknete na fotku Milady Horákové na slidu č. 8 (nutné připojení na internet a zvukové přehrávání), spustí se diskuzní pořad ČT (58 minut) o Kauze Horáková. Prezentace se promítá na interaktivní tabuli, její součástí jsou animace. Je doplněna otázkami a úkoly, při kterých žáci pracují s interaktivní tabulí. Materiál je určen pro 9. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Dějiny od poloviny 20. století do současnosti.

KOMUNISTICKÉ ČESKOSLOVENSKO 1948 - 1968

KVĚTEN 1948 přijetí Ústavy 9. května nové volby v Československu na základě jednotné kandidátky Národní fronty Nedáte-li červený, dejte radši bílý…

Projevy nesouhlasu nejmasovějším projevem nesouhlasu s komunistickým režimem byla emigrace 1949: založena Rada svobodného Československa ve Washingtonu vysílání rozhlasových stanic Svobodná Evropa (Mnichov), BBC (Londýn), Hlas Ameriky (Washington)

KAM SE NÁM TO SCHOVAL PODLÝ TŘÍDNÍ NEPŘÍTEL… přijetí dalších znárodňovacích zákonů schválen Zákon o táborech nucené práce zatčeno 1115 osob za aktivní odpor proti režimu a odhaleno přes 200 protirežimních skupin („třetí odboj“) likvidace středních vrstev (živnostníků, sedláků, obchodníků) 1948-1954: politické procesy DÚ: Popište jeden z politických procesů v ČSR. Kromě Milady Horákové, rozsah min. polovina strany A4 !

Milada Horáková Právnička Milada Horáková byla významnou osobností protinacistického odboje a velkou část druhé světové války strávila ve vězení. Celý život se aktivně věnovala politickým i sociálním otázkám a její kritický postoj k poválečnému dění v Československu potrestali komunisti popravou. Brzy po válce se navzdory původním slibům opět zapojila do politiky. Kromě toho se stala předsedkyní Československé rady žen. Horáková byla kritičkou poválečné orientace na Sovětský svaz, čímž se stala trnem v oku komunistických předáků a dostala se do hledáčku státní bezpečnosti. Pro svou politickou revoltu byla brzy "odstraněna" z čelních pozic. Sama se pak po únorovém převratu v roce 1948 vzdala poslaneckého mandátu. Nadále se ale aktivně účastnila formování protikomunistického odboje. Již v roce1949 byla Milada Horáková zatčena a v červnu následujícího roku postavena před soud. Spolu s několika dalšími se stala obětí vykonstruovaného soudního procesu, na jehož základě byla za údajnou velezradu a špionáž odsouzena k trestu smrti. Nepomohlo ani přimlouvání významných osobností v čele s Albertem Einsteinem. Samotná odsouzená se vzdala možnosti požádání o prezidentskou milost. Milada Horáková byla popravena v ranních hodinách 27. června 1950 na dvoře pankrácké věznice. Dodnes není známo, kde skončily její ostatky. Urna s popelem nebyla nikdy předána rodině.

„Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to…“

Všichni všechno máme dohromady … zákon o jednotných zemědělských družstvech - JZD - kolektivizace přestavba průmyslu - důraz na těžké strojírenství a zbrojní výrobu upřednostňovanou vrstvou dělnická třída (kult pracujících) vzrůst zaměstnanosti žen společnost srovnávána na stejnou úroveň

1953 Stalin Antonín Novotný 1957 Gottwald Antonín Zápotocký

1953: projevy masového odporu proti komunistickému režimu po vyhlášení měnové reformy odeznívá vlna politického teroru duben 1956: odhalení stalinského kultu částečná demokratizace společnosti

60. LÉTA - uvolnění a demokratizace 1960: změna názvu státu na Československá socialistická republika (ČSSR) nová ústava - potvrzena vedoucí politická úloha KSČ ve společnosti i ve státě neúspěch ekonomické reformy - obnoveny státní zásahy do ekonomiky

II. sjezd československých spisovatelů - požadavek svobodné tvorby Demokratizace a uvolnění režimu se projevilo i v životním stylu.

Zopakuj si … Jakým způsobem projevovalo obyvatelstvo ČSR nesouhlas s převratem v únoru 1948 ? Koho bys volil ve volbách roku 1948 a proč? Jak se komunisté vypořádali s odpůrci režimu? Co je to JZD a jak se změnil průmysl země? Jak se lišila 50. a 60. léta 20. století v ČSR?

Vyjmenuj čs. prezidenty, které doposud znáš ? T. G. Masaryk E. Beneš E. Hácha K. Gottwald A. Zápotocký A. Novotný Znáš další ? L. Svoboda, G. Husák, V. Havel

Citace BAŤHA, Matěj. wikipedia [online]. [cit. 26.3.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_h%C5%99bitov_-_Milada_Hor%C3%A1kov%C3%A1_(politi%C4%8Dka).jpg>. Kliparty MS OFFICE