Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Literatura Kosková: Distribuční úlohy I
Advertisements

LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Matematické modelování a operační výzkum
Dopravní úloha Literatura Kosková I.: Distribuční úlohy I.
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Diskrétní matematika Opakování - příklady.
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Lineární programování Simplexový algoritmus
Základy lineárního programování
Lineární algebra.
Okružní dopravní problém
Úterý 11:00 – 12:30 hod. učebna 212 RB © Lagová, Kalčevová
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 8/14.
Matematické metody v ekonomice a řízení II
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
SÍŤOVÁ ANALÝZA.
Burzovní graf Vytvořte burzovní graf, ve kterém se uvádí objem obchodované akcie, maximální a minimální cena, konečná cena.
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Matice.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Úpravy mnohočlenů - vzorce
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 15. PŘEDNÁŠKA.
TEORIE HER.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 14. PŘEDNÁŠKA.
Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Experimentální fyzika I. 2
Rozpoznávání v řetězcích
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
hledání zlepšující cesty
II. Analýza poptávky Přehled témat
Graf nepřímé úměrnosti
Přednes 5 Lokální interpolační funkce na trojúhelníkovém prvku.
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
Opakování lekce 4,5,
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Matice přechodu.
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)NP-úplné problémyGRA, LS 2012/13, Lekce 13 1 / 14 NP-ÚPLNÉ.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační výzkum Lineární programování Dualita v úlohách lineárního programování. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada08 AnotaceMinimalizace.
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Úvod do databázových systémů
Nerovnice Ekvivalentní úpravy.
Simplexová metoda.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Lineární programování
Další typy dopravních problémů
Maximální propustnost rovinné dopravní sítě
CW-057 LOGISTIKA 35. PŘEDNÁŠKA Lineární programování - 5 Leden 2017
Jednostupňová dopravní úloha
1 Lineární (vektorová) algebra
Lineární optimalizační model
CW-057 LOGISTIKA 38. PŘEDNÁŠKA Lineární programování - aplikace
Toky v sítích.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326

DOPRAVNÍ ÚLOHA Dopravním problémem rozumíme rozhodovací situaci, jak přepravit určité zboží (jednoho druhu) od dodavatelů ke spotřebitelům s celkově minimálními náklady. DODAVATELÉ s kapacitami , SPOTŘEBITELÉ s požadavky . Přepravní sazba vyjadřuje cenu za přepravu jednotky zboží od dodavatele ke spotřebiteli . Vyrovnaná dopravní úloha:

Algoritmus pro řešení vyrovnané dopravní úlohy: Nalezení výchozího řešení, např. metoda VAM Nalezení lepšího zákl. řešení, tj. s menšími přepravními náklady Test optima: Je řešení optimální? NE ANO KONEC: Máme xopt.

Samotné řešení dopravní úlohy provádíme v tabulce, viz následující schéma: … množství zboží přepravovaného od dodavatele ke spotřebiteli

I. NALEZENÍ VÝCHOZÍHO ŘEŠENÍ Řešení dopravní úlohy I. NALEZENÍ VÝCHOZÍHO ŘEŠENÍ Vždy je potřeba určit políčko DiSj, které obsadíme maximálním množstvím xij přesouvaného zboží s ohledem na kapacitu ai a požadavek bj, s přihlédnutím na již obsazená políčka v i-tém řádku a j-tém sloupci. Vyčerpáme-li kapacitu nějakého dodavatele, proškrtneme řádek. Vyčerpáme-li požadavek nějakého spotřebitele, proškrtneme sloupec.

VOGELOVA APROXIMAČNÍ METODA POSTUP VAM: 1) K tabulce přidáme řádek a sloupec pro diference (=rozdíly). 2) V každém řádku a sloupci určíme 2 nejnižší sazby a vypočteme jejich rozdíl (diferenci) a zapíšeme. 3) Najdeme řádek či sloupec s největší diferencí a v tomto řádku či sloupci obsadíme políčko s minimální sazbou. 4) Vyčerpáním kapacity dodavatele proškrtneme řádek a uspokojením požadavku spotřebitele proškrtneme sloupec. 5) Pokračujeme bodem 2), neuvažujeme proškrtnutá ani obsazená pole.

Pozn.: -k bodu 3: Pokud je maximální diference u více řádků a sloupců, obsazujeme políčko s nejnižší sazbou v těchto řádcích a sloupcích. -k bodu 4: Pokud je vyčerpán současně řádek a sloupec, proškrtneme jen jeden z nich  objeví se políčko s nulou (neproškrtnuté).

II. TEST OPTIMA Není-li řešení optimální, lze nalézt lepší řešení. Přidáme sloupec řádkových čísel ui (i=1, 2, …, m) a řádek sloupcových čísel vj (j=1, 2, …, n). Musíme mít obsazených právě m+n-1 polí. PRO OBSAZENÁ POLE platí: Protože čísel ui a vj je m+n, ale obsazených polí je m+n-1, je třeba jedno z čísel ui a vj zvolit (zpravidla se volí u1= 0) a ostatní dopočítat podle (*). U PROŠKRTNUTÝCH POLÍ pomocí známých ui a vj určíme NEPŘÍMÉ SAZBY , podle vztahu Nepřímé sazby zapíšeme do proškrtnutých polí do levého dolního rohu.

TEST OPTIMA: (1) a) u všech proškrtnutých polí, pak je dané řešení optimální. b) Je-li navíc u některého proškrtnutého pole , existuje i jiné optimální řešení (ALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ). (2) Existuje-li pole, kde , pak dané řešení není optimální a lze ještě zlepšit.

III. ZLEPŠOVÁNÍ ŘEŠENÍ POSTUP: Nastane-li případ, že pro nějaké neobsazené pole platí pak výchozí řešení není ještě optimální a lze najít lepší řešení. POSTUP: Najdeme políčko, kde ; pokud je těchto políček více, vezmeme z nich to, kde je rozdíl největší. (volba vstupující proměnné) 2) Vytvoříme tzv. UZAVŘENÝ OKRUH (tj. mnohoúhelník se sudým počtem vrcholů; vrcholy mohou být jen obsazená pole a vybrané neobsazené pole; svislé a vodorovné hrany se střídají). 3) Neobsazené pole v okruhu označíme znaménkem +. V dalších polích – vrcholech okruhu – střídáme znaménka … -, +, -, +… .

4) Volba vystupující proměnné … najdeme nejmenší hodnotu xij z -polí!!! (pokud je takových polí více, volíme libovolné z nich). PŘEPOČET TABULKY: vybranou hodnotu (min. z -polí) přičteme k +polím a odečteme od -polí. Ostatní políčka tabulky opíšeme beze změny. Pozn.: Pokud je obsazených polí m+n-1, pak je pro každé proškrtnuté pole (tedy i pro klíčové pole) dán uzavřený okruh jednoznačně. Pozn.: Při zlepšování řešení vždy dojde k tomu, že právě jedna proměnná vstoupí do množiny základních proměnných a právě jedna proměnná vystoupí z množiny základních proměnných.

ALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ Máme-li obsazených m+n-1 polí a zjistíme, že řešení je optimální (tj. pro všechna neobsazená pole platí ) a alespoň pro jedno neobsazené pole platí , existuje další řešení se stejnou hodnotou účelové funkce  tzv. alternativní řešení. Nalezení alternativního řešení je podobné s hledáním optimálního řešení. Pole, pro které platí , je klíčové pole. Sestrojíme uzavřený okruh a známým způsobem přepočteme tabulku.

DEGENEROVANÉ ŘEŠENÍ Řešení je degenerované, pokud obsahuje méně než m+n-1 kladných hodnot (tj. některé základní proměnné nabývají hodnoty 0). Vlastní výpočet (optimálního řešení, alternativního řešení) se nijak neliší.

NEVYROVNANÁ DOPRAVNÍ ÚLOHA Jestliže součet kapacit dodavatelů se nerovná součtu požadavků odběratelů, tj. , pak úloha je nevyrovnaná. Nevyrovnanou úlohu převádíme na úlohu vyrovnanou (kterou už umíme řešit) zavedením fiktivního činitele, a to:  je-li , fiktivního dodavatele Df=Dm+1 s kapacitou a sazbami  je-li , fiktivního spotřebitele Sf=Sn+1 s požadavkem a sazbami

NEVYROVNANÁ DOPRAVNÍ ÚLOHA Nevyrovnanou úlohu převádíme na úlohu vyrovnanou (kterou už umíme řešit) zavedením fiktivního činitele, a to:  je-li , fiktivního dodavatele Df=Dm+1 s kapacitou a sazbami  je-li , fiktivního spotřebitele Sf=Sn+1 s požadavkem a sazbami