Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Určování zeměpisné polohy
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: David Holubec NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_INF Vzdělávací oblast: informatika Ročník: 9. Číslo projektu:
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1246_M Ě SÍC Téma: Výklad – základní.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nela Šulcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.4.A.04_mapy Název: Mapy – 2. část Číslo operačního programu:
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Optické klamy VY_32_INOVACE_57_Optické klamy Autor: Pavlína Čermáková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak vypadá blízký vesmír
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Teď uvidíš neobvyklý snímek !
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu
Barva světla, šíření světla a stín
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
VESMÍR.
VESMÍR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Měsíční fáze Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Název materiálu: Výzkum vesmíru
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Tematický celok: Zem, Slnko a hviezdy vo vesmíre
Mesiac Martin Gonda 1.D.
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Stín a polostín.
5.c Slapové jevy.
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Světelné jevy -shrnutí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Moře a oceány 26. ledna 2006.
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
4. Pohyby Země stream Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce podoby (fáze) Měsíce první cesty na Měsíc kontrolní otázky

1. úvod Měsíc = jediná přirozená družice v gravitačním poli Země průměrná vzdálenost Měsíce od Země je 384 000 km Měsíc nesvítí vlastním světlem, odráží část světla od Slunce spolu se Sluncem způsobuje příliv a odliv

2. povrch Měsíce na povrchu jsou dobře patrné temné skvrny tzv. moře = rozsáhlé rovinaté oblasti pokryté tmavšími horninami (≠ vodní plochy!)

2. povrch Měsíce světlé oblasti: krátery (s průměrem i několik stovek km až více než 1 km) hory a pohoří (vysoké až několik km)

3. pohyby Měsíce 3 hlavní pohyby: a) spolu se Zemí obíhá kolem Slunce jeden oběh = jeden rok b) obíhá kolem Země jeden oběh = necelý jeden kalendářní měsíc (za jeden rok oběhne Měsíc Zemi +/- třináctkrát) c) otáčí se kolem své osy jedna otočka = jako jeden oběh kolem Země

4. polokoule Měsíce odvrácená polokoule Měsíc se otočí kolem své osy za stejnou dobu, za kterou oběhne kolem Země pozorujeme ze Země stále stejnou polokouli Měsíce přivrácená polokoule polokoule, kterou nikdy ze Země nespatříme odvrácená polokoule

4. P polokoule Měsíce přivrácená polokoule odvrácená polokoule

5. podoby (fáze) Měsíce závisí na vzájemném postavení Slunce - Země - Měsíc Měsíc tedy pro pozorovatele na Zemi mění své podoby

při úplňku je ze Země pozorovatelná celá osvětlená měsíční polokoule při úplňku je ze Země pozorovatelná celá osvětlená měsíční polokoule. Měsíc v úplňku svítí nad obzorem po celou noc po úplňku je den po dni vidět stále menší část osvětlené měsíční polokoule. Měsíc má podobu postupně se zužujícího písmene C, couvá za týden po úplňku má podobu poloviny kolečka; je v poslední čtvrti po poslední čtvrti Měsíc dále couvá, vychází stále později, je pozorovatelný na ranní a dopolední obloze týden po poslední čtvrti prochází Měsíc mezi Sluncem a Zemí a ze Země není vidět ani kousek osvětlené měsíční polokoule. Měsíc je v novu

po novu najdeme Měsíc na večerní obloze nízko nad západním obzorem po novu najdeme Měsíc na večerní obloze nízko nad západním obzorem. Má podobu rozšiřujícího se srpku ve tvaru písmene D, dorůstá týden po novu má Měsíc podobu poloviny kolečka, je v první čtvrti po první čtvrti Měsíc dále dorůstá za týden nastane opět úplněk za necelý měsíc se vystřídaly všechny měsíční podoby

fáze Měsíce

6. první cesty na Měsíc - Apollo 11 (USA) 1966 – první přistání na Měsíci - družice Luna 9 (SSSR) 1969 – první lidé na Měsíci - Apollo 11 (USA) posádka: Armstrong, Collins, Aldrin „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“

Kontrolní otázky Jak svítí Měsíc? odraženým světlem od Slunce Temné skvrny na Měsíci se nazývají ………. moře Proč mění Měsíc pro pozorovatele na Zemi svou podobu? mění se vzájemné postavení Slunce - Země – Měsíc Jakou část Měsíce vidíme, když je v novu? žádnou Po úplňku Měsíc couvá – dorůstá?