Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Struktura obyvatelstva
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Koncepce péče o staré občany
KDO NEPROŽIL STÁŘÍ, NEVÍ JAKÉ JE..
Stáří a právo na důstojný život
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Stárnutí a strategické dokumenty
Stáří jako sociální událost
Péče o seniory.
PÉČE O SENIORY OLGA BÜRGEROVÁ.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Základní principy geriatrie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Ohrožené skupiny na trhu práce ageismus
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální patologie SCPT SCPA
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Definice, základní pojmy
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Zdravotní a existenciální aspekty nástupu dlouhověké společnosti MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Proces a chronologie - funkčnost
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Hodnoty v péči o seniory
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Základní pojmy speciální pedagogiky
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Stáří, stárnutí,demografický vývoj, sociální potřeby, ageismus, násilí na seniorech P/ ZS, 1/1, ZK,4 Výchova k mezigenerační toleranci a odpovědný přístup k přípravě vlastního stáří Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc.

Proces a chronologie - funkčnost Ukazatele stárnutí (chronologický věk, funkční věk Podle návrhu SZO (WHO) z roku 1980, začíná stáří 60+. Rané stáří – senescence 60-74; vlastní stáří - senium 75-80, dlouhověkost 90+ Střední délka života Teorie stárnutí

Demografie Populační stárnutí – důsledek změn poměru natality k mortalitě. Věková struktura postupně ztrácí svůj charakter pyramidy. Krátkodobé výkyvy v determinantech věkové struktury – plodnost, úmrtnost, migrace (mohou stárnutí dočasně urychlit, zpomalit, zastavit) Dle populační prognózy OSN ve ČR z 43 zemí Rady Evropy na 22. místě – má tendenci se stát jednou z nejstarších evropských populací.

Demografická situace - přístupy Výzvy pro vlády zemí v oblasti rodinné politiky, sociální služby, zdravotnictví, školství, programy aktivního stárnutí, politika aktivního stárnutí… Boj proti negativním konsekvencím: demografická panika, gerontofobie, různé formy diskriminace, segregace a mezigenerační střety, kapacita služeb pro seniory, zastaralá struktura zdravotnických a sociálních služeb… odborná a občanská shoda v penzijní reformě, věk a povaha penzionování, seniorská subkultura, geriatrická medicína, následná či zdravotně sociální péče…,

Diskriminace stárnoucí generace Ageismus Stereotypizování a diskriminace lidí na základě jejich stáří Ageismus můžeme chápat jako proces systematického stereotypizování a diskriminace lidí pro jejich stáří, podobně jako se rasismus a sexismus vztahují k barvě pleti nebo pohlaví.

Důsledky ageismu (A) A umožňuje mladším generacím vidět seniory jako lidi odlišné, a tím jim brání se se seniory identifikovat. A implikuje mnoho fenoménů na individuální i institucionální úrovni: produkuje stereotypy, mýty, otevřené opovržení, averze, vyhýbání se kontaktu, diskriminační praktiky v bydlení, v zaměstnání, ve službách všeho druhu, přídomky, zesměšňování… Někdy se A stává účelnou metodou propagace názorů, pohledů na seniory s cílem setřást vlastní odpovědnost za ně. A může sloužit jako osobní objektiv chránící mladší (odmítání toho čeho se bojí)

Ageismus – věková diskriminace Je ideologie založená na sdíleném přesvědčení o kvalitativní nerovnosti jednotlivých fází životního cyklu. Projevuje se skrze proces systematické, symbolické i reálné stereotypizace a diskriminace osob a skupin na základě jejich chronologického věku a/nebo na jejich příslušnosti k určité generaci. Ageismus v historii.

Zdroje ageismu – válka generací Demografické trendy stárnoucí populace vyspělých zemí. Segregace lidí různých skupin na základě věku. Obecná devalvace tradic. Rychlé sociální změny postindustriální informační společnosti. Vývoj technologií vyžadujících rychlou změnu a nové přístupy ve vzdělávání. Kult mládí, společensky přeceňovaný mladistvý zevnějšek. Přijetí teze, že stáří je neužitečné. Preference hodnot individualismu a nezávislosti. Masmediální podpora ageismu, gerontofobii.

Projevy ageismu – věkové diskriminace Problém participace – občanství druhé třídy Trh práce – marginalizace, nezaměstnanost starších osob Důchodový systém, předčasné důchody, rigidita systému Zdravotní péče – omezování výdajů, etika péče, špatné zacházení se seniory Sociální péče – etika, špatné zacházení se seniory Životní prostředí – prostorová segregace Mediálně pokřivený obraz stáří, jazyk, literatura, jazykové obraty, vzdělávání, věda

Ageismus a trh práce 50+ Formy diskriminace dle právních norem EU: přímá diskriminace, nepřímá diskriminace, obtěžování, navádění k diskriminujícímu jednání, viktimizace,.

Ageismus ve zdravotnictví Stáří modifikuje příznaky chorob, přidružují se specifické komplikace a následky, klinický průběh nemoci má své zvláštnosti: Ubývá příznaků; stoupá tolerance k bolesti; atypický průběh nemoci s nespecifickými příznaky; sklon k chronickému průběhu onemocnění; polymorbidita; zvyšují se nároky na rehabilitaci; polypragmazie… Důstojnost, autonomie, seberealizace, spolupodílení se na životě daného prostředí, zabezpečenost.

Ageismus, jazyk, média Pořady pro seniory Pořady pro kultivaci mezigeneračních vztahů Ztvárnění seniorů v pořadech, autorství … Filmy vyvolávající gerontofobii Zastoupení stáří v reklamách Dvojí kritérium dělení podle pohlaví, uplatňované v pohledu na starší generaci, tzv. tichá socializace Živná půda pro utváření demografické paniky

Gender Neboli rod, není jen biologickou kategorií, jakou je například pohlaví, ale je to zejména kategorie sociální – utvářená na podkladě interiorizovaných, zvnitřněných sociálních rolí a postojů připisovaných a kladených na muže nebo ženu. Stáří mužů a žen není stejné.

Sebepojetí ovlivněné ageismem Nezbytnost pozitivní zpětné vazby ze sociálního prostředí v celé osobní historii. 3 stadia změn sebepojetí seniora/seniorky: Labeling důchodkyně/důchodce, vdova/vdovec, ztráta původní role. Zpevňování závislosti na vnějškové nálepce. Ztráta sebeúcty – přijímá negativní postoje a rozvíjí se jeho závislost.

Týrání seniorů–extrémní forma ageismu Syndrom EAN – Elder Abuse Neglect 15. červen je Dnem boje proti týrání seniorů. Týrání, zneužívání a zanedbávání seniorů je, když opakovaně dochází k agresivnímu chování nebo nedostatečné aktivitě vůči staršímu člověku, což má za následek jeho utrpení fyzické nebo psychické. Formy týrání seniorů: fyzické, psychické a emocionální, sexuální, finanční, týrání zanedbáváním, týrání v ústavní péči

Sociální práce se seniory nastudovat samostatně Matoušek,O. a kol. Sociální práce v praxi s. 163 – 183. Kritické body v sociální práci se seniory; sociální práce s rodinou nemocného seniora; sociální práce se seniory v domácím prostředí; komunitní sociální práce se seniory; sociální práce se seniory v rezidenčních zařízeních; podporované bydlení seniorů se sníženou soběstačností.