Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚ A VESMÍR.
Advertisements

Vývoj ve světě po 2.světové válce
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Historie lidského poznávání
VZHŮRU DO VESMÍRU.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Výzkum kosmu současnost.
Poslední mise raketoplánu Discovery nesla označení STS-133
Země a zeměpis.
Rozmach vědy a techniky Kosmický výzkum
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
Elektronická učebnice - I
Kosmonautika.
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
Dobývání vesmíru.
Rakety.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VY_32_INOVACE_3D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Vnímání historického času
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic a čtvrtí mnoha českých měst (Brno,Ústí n. Labem, Kolín, Litoměřice…)
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Kazachstán Petr Dvořák Barbora Hejduková Lucie Koudelová Milan Mayer.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XVII-C-11. VÝZKUM VESMÍRU VY_32_INOVACE_XIII-A-04.
ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných.
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Přistání člověka na Měsíci
Co mají společného zlomky
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
ZPRÁVA Z NĚKOLIKA ZDROJŮ
Markéta Hanzalová Náprstková N20 Výpravy do vesmíru
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Vesmírné závody.
Umělá kosmická tělesa.
Transkript prezentace:

Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život? Pomocí družic je možno se spojit s jiným člověkem kdekoli na světě, a to jak pomocí internetu, tak i telefonu. Většina televizního vysílání je přenášena telekomunikačními družicemi kroužícími vysoko nad našimi hlavami. Družicová navigace usnadňuje naši orientaci při cestách autem, toulkách přírodou i expedicích. Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Co už o tématu znám? R. 1903 Rus Konstantin Ciolkovskij uvažuje o sestrojení raket. Vývoj raket se urychluje po první světové válce zejména v Německu (Wernher von Braun). 4. října 1957 vypuštěn ruský Sputnik 1 Sergeje Koroljova (první umělá družice Země). 3. listopadu 1957 vypuštěn ruský Sputnik 2 se psem Lajkou. Duben 1961 obletěl Zemi ve výšce 300 km sovětský kosmonaut Jurij Gagarin.

Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Jurij Alexejevič Gagarin - (rusky Юрий Алексеевич Гагарин), narozen 9. března 1934, zemřel 27. března 1968, byl to sovětský kosmonaut, první člověk, který vzlétl do vesmíru. Vostok 1 – Vostok 1 byla kosmická loď určená pro jednoho kosmonauta, vypuštěná stejnojmennou raketou z kosmodromu Bajkonur. Hmotnost byla 4725 kg, délka 5 a průměr 2,3 metru. Kosmodrom Bajkonur – (rusky Космодром Байконур) je hlavní ruský kosmodrom, používaný od počátku kosmické éry. Dnes na území Kazachstánu. German Stepanovič Titov – Byl záložním kosmonautem pro první let kosmonauta Jurije Gagarina do vesmíru v lodi Vostok 1 a ještě roku 1961 v kosmické lodi Vostok 2 sedmnáctkrát obletěl Zemi jako druhý kosmonaut SSSR. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

Raketový polygon Tjuratam v kazašské stepi v kosmodromu Bajkonur, Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Raketový polygon Tjuratam v kazašské stepi v kosmodromu Bajkonur, středa 12. dubna 1961, 7:07 středoevrop. času. . Co si řekneme nového? Neselže raketa? Dostane se loď na oběžnou dráhu? Co provede s člověkem beztížný stav? A radiace? Z trysek motorů vyšlehne plamen a dým. Raketa se zachvěje a člověk v jejím nitru (Jurij Alexejevič Gagarin) zatají dech. Je to tady! Raketa se ztratí v jarní obloze a náhradník Titov se vrací zpět do krytu. Let trval 108 minut a stal se historickým milníkem jak ve světových dějinách kosmonautiky. Do vesmíru vyrazil Gagarin jako neznámý sovětský nadporučík, na Zemi se vrátil jako ikona.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zajímavé informace Tehdejší experti se domnívali, že šance přežít první let do kosmu byla 50:50. Na deset dnů měl Vostok zásoby vody, potravin, kyslíku a energie pro případ selhání techniky a nutnosti samovolného návratu na Zem. Existovaly obavy, že člověk v beztížném stavu ztratí orientaci, sebeovládání. Že pohled na Zemi z vesmíru – jak se domnívali někteří ruští i zahraniční experti – a pocit odtrženosti od rodné planety může způsobit i šok či šílenství.

Procvičení 1961 GAGARIN VOSTOK TITOV BAJKONUR STUDENÁ VÁLKA Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Procvičení Vysvětli, jakým způsobem souvisejí dané pojmy s Gagarinem. 1957 GAGARIN 1961 VOSTOK TITOV BAJKONUR STUDENÁ VÁLKA

Česky English kosmos cosmos vesmír universe kosmonaut astronaut Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Česky English kosmos cosmos vesmír universe kosmonaut astronaut přistání landing vzlétnout take off kosmická loď spaceship

Do vět doplň správné údaje. Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba dodělat Do vět doplň správné údaje. 1961. - Jurij Alexejevič Gagarin odstartoval do vesmíru roku……… Vystartoval z kosmodromu……………… Pohyboval se ve výšce zhruba ………… km nad Zemí . - Jeho kosmická loď se jmenovala…………. - Celý let trval pouze…………minut. - Záložním kosmonautem pro první let člověka do vesmíru byl.……..………….. Bajkonur. 300 Vostok 1. 108 German Titov.

Použité zdroje publikace Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje publikace MANDELOVÁ, Helena a kol. Dějiny 20. století. 1. vyd. Liberec: Dialog, 2010. ISBN 8086218821. SOCHROVÁ, Marie. Dějepis v kostce II. 1. vyd. Havlíčkův Brod: FRAGMENT, 1998. ISBN 8072000985. internet http://www.czechspace.cz/cs/media/prinos http://www.aeroweb.cz/print.asp?ID=2820