Gravimetrie studuje zemské tíhové pole a sestavuje tíhové mapy, které zobrazují hustotní anomality v zemské kůře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Dynamika hmotného bodu
Fyzika Účinky síly.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Dynamika hmotného bodu
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Fyzika.
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _621 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravimetrická síť Zbyněk Suchánek, H2IGE1.
Co jsou ekvipotenciální plochy
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Tíhové pole gravitační zákon potenciál tíhového pole: těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita tíhového pole:
GRAVITAČNÍ POLE.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Mechanika Gravitační pole.
PLANETA ZEMĚ Tvar a velikost Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _613 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITACE.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Síla.
Gravitace.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_11-07 Mechanika II. Tíhová síla.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Rovnováha a rázy.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Tvar a rozměry Země.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Země – modrá planeta.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační a tíhová síla
Přípravný kurz Jan Zeman
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Josef Havíř, Dr., RNDr. Libor Vejmělek, PhD.
Gravitační a tíhová síla
SKLÁDÁNÍ SIL.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Příklad 1: Jakou minimální úhlovou rychlostí se musí otáčet centrifuga o poloměru r = 10 m, aby z ní cestující v nejvyšším bodě trajektorie nevypadli?
Transkript prezentace:

Gravimetrie studuje zemské tíhové pole a sestavuje tíhové mapy, které zobrazují hustotní anomality v zemské kůře

Fyzikální základy gravimetrie Newtonův zákon všeobecné gravitace F je síla v [N] M,m jsou hmotnosti těles v [kg] r je vzdálenost hmotných středů těles v [m]

Intenzita gravitačního pole Intenzita gravitačního pole se rovná zrychlení, které gravitační pole tělesu uděluje

Gravitační pole Země

Setrvačná síla vyvolaná otáčivým pohybem Země

Zemská tíže, tíhové zrychlení Tíhová síla je výslednice gravitační síly Fg a setrvačné síly Fs Síle G odpovídá zemské tíhové zrychlení g nazývané též zemská tíže Směr síly G se nazývá svislý a určuje se olovnicí, velikost síly G udáváme pomocí tíhového zrychlení g. Jednotky: g[m/s2] 1 µm/s2 = 10-6 m/s2 1 mGal = 10-5 m/s2 miligal je jednotka pojmenovaná na počest Galileo Galilea

Směr a velikost tíhového zrychlení se mění se zeměpisnou šířkou

Normální tíhové zrychlení V ČR se až do roku 1995 používal následující (Helmertův) vzorec pro výpočet normálního tíhového zrychlení: gn = 9,780 300*(1 + 0,005302*sin2 - 0,000 007*sin22) Zrychlení na rovníku je ge = 9,780 300 m/s2 Zrychlení na pólu vypočteme dosazením  = 90° gp = 9,832 177 m/s2 Tíhové zrychlení na pólu je tedy o 0,05186 m/s2 větší než na rovníku. První a hlavní příčinou toho je, že na pólu jsme blíže k těžišti Země. Druhou příčinou je skutečnost, odstředivá síla je na pólu nulová, kdežto na rovníku maximální (Jistou roli hraje též přebytek hmoty v prostoru rovníku)

Normální tíhové zrychlení Od rohu 1995 se v ČR (a podobně i ve světě) používá vzorec pro výpočet normálního tíhového zrychlení, který vychází z Mezinárodního referenčního elipsoidu WGS84

Definice úplné Bouguerovy anomálie Bouguerova anomálie = měřené tíhové zrychlení – tíhové zrychlení modelové Země g = g – gteor Definice používaná v ČR: g = g – gn + gF - gB +T – B Kde g je měřené tíhové zrychlení gn je normální tíhové pole gF je oprava z volného vzduchu (Fayova korekce) gB je oprava na účinek Bouguerovy desky (Bouguerova korekce) T je topografická korekce B je Bullardův člen, zohledňující zakřivení zemského povrchu

Definice úplné Bouguerovy anomálie

Definice úplné Bouguerovy anomálie

Definice úplné Bouguerovy anomálie

Definice úplné Bouguerovy anomálie

Gravimetrická mapa ČR

Geoid

Tvar Země Tvar Země a tíhové pole spolu velmi úzce souvisí. Tvar Země je ekvipotenciální plocha tíhového potenciálu, která splývá se střední hladinou světových oceánů a moří. Nejlepší matematická aproximace je zploštělý rotační elipsoid. Přesným určením rozměrů Země se zabývá geodézie Mezinárodní referenční elipsoid WGS84 má: rovníkový poloměr a=6378,137 km polární poloměr c= 6356,751 km zploštění f = (a-c)/a = 1/298.257

Tvar Země Přestože Mezinárodní referenční elipsoid poměrně velmi přesně vystihuje ekvipotenciální plochu tíhového potenciálu zůstává pouhým matematickým přiblížením Fyzická ekvipotenciální plocha tíhového potenciálu , která splývá se střední klidnou hladinou oceánů (myšleně pokračovaná do prostoru kontinentů) se nazývá geoid Geoid se od referenční elipsoidu liší poměrně málo (cca +/-100 m), tyto odchylky se nazývají geoidální anomálie (geoid undulations) Geoid je plocha mimořádného významu pro geodézii, neboť definuje nulovou hladinu pro určování výšek nad hladinou moře (tkz. ortometrické výšky)

Tíhový potenciál a geoid Vztah mezi tíhovým zrychlením a tíhovým potenciálem je následující: Tíhové zrychlení je tedy parciální derivací tíhového potenciálu podle souřadnice z. Ekvipotenciální plochy jsou plochy na nichž je tíhový potenciál konstantní, zemská tíže je na ně kolmá

Geoid Největší záporná geoidální anomálie (vzhledem k WGS84) se nachází v Indickém oceánu. Největší kladná geoidální anomálie se nachází v jihozápadním Pacifiku severně od Austrálie.. Za zdroje těchto anomálií jsou považovány hustotní heterogenity zasahující až do spodního pláště. Posice nejvýraznějších anomálií v blízkosti rovníku není náhodná.

Die Abweichungen der physikalischen Oberfläche der Erde (Geoid oder 'Normal Null') von einem regelmässigen Ellipsoid, vom Computer mit 15000facher Überhoehung gezeichnet, sind Ausdruck der unregelmässigen Dichte- und Massenverteilung im Erdinnern. Die sich unter dem Einfluss des Erdschwerefeldes ausbildenden Verformungen reichen von -110m im Indischen Ozean bis +90m ueber Südostasien. Die Grossstrukturen dieser Figur der Erde konnten mit dem Mitte 2000 gestarteten deutschen Satelliten CHAMP mit bisher unerreichter Genauigkeit aus Beobachtungen seiner Bahnstörungen ausgemessen werden. Über den Kontinenten ist das Geoid zur besseren Unterscheidung in Graustufen dargestellt

Odvozené tíhové anomálie

Výpočet regionálního tíhového pole

Další typy odvozených polí

Analytické pokračování tíhového pole na úroveň 10km nad terénem

Měření tíhového zrychlení (tíže)

Měření tíhového zrychlení (tíže) gravimetrem

Princip gravimetru

Gravimetr

Hustoty hornin

Hustoty hornin

Přirozené hustoty vybraných hornin a nerostů

Přirozené hustoty vybraných hornin

Přímá úloha gravimetrie

Obrácená úloha gravimetrie

Gravimetrická mapa ČR