Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Podpora částečných úvazků?
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Stáří jako sociální událost
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Starobní důchod. 1. Kdo má nárok na důchod? a) každý, kdo byl pojištěn nejméně 25 let a dosáhl důchodového věku nebo b) byl pojištěn nejméně 15 roků a.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Důchodové pojištění I
Chudoba jako sociální problém
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Kompenzace příjmů v nezaměstnanosti Politika zaměstnanosti a pracovního trhu Přednáška č. 4.
Zákon o nemocenském pojištění doc. JUDr. Zdeňka Gregorová, CSc.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Odborná konference „Veřejná služba“
Politika pracovního trhu
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právo sociálního zabezpečení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Státní sociální podpora
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti Politika zaměstnanosti a pracovního trhu Přednáška č. 5

Příklad: Velká Británie Jobseeker´s Allowance (JSA) Pro splnění nároku více podmínek, sepisuje se smlouva. JSA založena na příspěvcích (Contribution-based JSA) a JSA odvozená od příjmu (Income-based JSA). Contribution-based JSA: nárok vzniká pokud přispíval do Národního pojistného fondu jeden ze dvou předchozích fiskálních let, ne pro sebezaměstnané, s věkem příspěvek roste, dávka se snižuje pokud pobírá mzdu ze zkráceného úvazku nebo má důchod nad určitý limit, nárok trvá nejdéle půl roku.

Příklad: Velká Británie Jobseeker´s Allowance (JSA) Income-based JSA: pro ty co nesplnili podmínku přispívání, podléhá majetkovému testování, pokud by prokazatelně strádal bez této dávky. Výše dávky rozlišena pro různé kategorie, ale její výše v kategoriích je jednotná. Možnost snížení dávky při porušení určitých podmínek, například nehledá, nesepíše smlouvu, o práci přišel vlastní vinou… Řada dávek podporující nástup do práce.

Příklad: Dánsko – dobrovolné pojištění v nezaměstnanosti Existuje 31 fondů podle odvětví, dva pro sebezaměstnané, jeden všeobecný křesťanský. Jsou soukromé řízené svými členy, vznik spjat s odbory, ale účast není ničím podmíněna. Všechny fondy podléhají regulaci ze strany státu, je stanovena výše příspěvků , podmínky nároku na podporu i její výše a délka podpůrčí doby. Fondy se mohou lišit dodatečnými službami. Fondy sami stačí při nezaměstnanosti do tří procent, zbytek pokryjí státními dotacemi. Při dlouhodobé účasti nárok na předčasný důchod.

Příklad: Slovensko – přísný režim Nárok pokud přispíval alespoň ve třech z posledních čtyř let, po vyčerpání vzniká znovu nárok až po třech letech. Podpůrčí doba šest měsíců. 50 % denního vyměřovacího základu, v podstatě průměr hrubých mezd dosažených ve třech letech před vnikem nároku.

Rozbor systému kompenzace příjmů v nezaměstnanosti v ČR v mezinárodním srovnání Srovnávané země: VB, Německo a Švédsko Kritéria posuzování: dekomodifikace, ochrana před chudobou a sociálním vyloučením, incentivnost. Tři základní situace: situace vstupu do systému a dekomodifikace ztraceného příjmu, situace setrvání v systému, podmínky systému ve vztahu k ochraně před chudobou, marginalizací, sociální exkluzí, situaci opouštění systému a návratu k placenému zaměstnání, pracovní pobídky.

Kriterium dekomodifikace Selektivita kompenzačních schémat: podmínky nároku, míra pokrytí populace, čekací doba, délka poskytování podpory Ekvivalence kompenzačních schémat: legislativně stanovená výše dávky Redistribuce kompenzačních schémat: schéma sociálního pojištění a pomoci v nezaměstnanosti Míra dekomodifikace pro kategorii osamělých rodičů

Kriterium ochrany před chudobou a sociálním vyloučením Ochrana nezaměstnaných před příjmovou chudobou Redukce příjmové chudoby Příjmové a majetkové testování Kompenzace nákladů na bydlení Kontrola uchazečů o zaměstnání, sankce a vylučování z kompenzačních schémat

Kriterium pracovních pobídek (incentivnost) Pobídkový potenciál základních charakteristik kompenzačních schémat: vztah dávek k nízkým mzdám, změna výše poměru náhrady Přechod od dávek k placené práci (veřejná péče o děti) Účinky systému sociální ochrany na nezaměstnané při návratu na pracovní trh