Energetický výpočet parogenerátorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Databáze DIADEM – příklad užití Určete pomocí databáze DIADEM vlastnosti směsi při 25 o C a 101,3 kPa: Vzduch:92,3 mol. % Benzen:7,7 mol. % Určete hustotu,
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST 2011
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
Směsi plynů Rozdělení výpočtu plynů :
Typy jaderných reakcí.
Výroba elektrické energie
Příklad Model sekundárního okruhu laboratorní tepelné soustavy Fig. 1 Schéma soustavy Fig. 2 Naměřená odezva teplot sekundár. okruhu na změnu teploty 
Pára Základní pojmy:- horní mezní křivka - dolní mezní křivka
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Výroba elektrické energie
Jak se trvale získává jaderná energie
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Systémy centrálního zásobování teplem - SCZT
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Simulace provozu JE s bloky VVER-440 FT 2009
Jaderná elektrárna.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
Tepelné stroje z pohledu základního kursu fyziky 3. Poznámky k přednášce.
Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.
ESZS Přednáška č.12.
ESZS Regulace TE.
ESZS Přednáška č.11 Tepelné zdroje TE
ESZS Přednáška č.2.
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
Spalovací motory Témata cvičení
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Elektrárny 1 Přednáška č.2 Výpočet účinnosti TE
E SZS Přednáška č.5 Carnotizace RC
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu (užitečně využívané teplo) a dodávkou tepla KVET (kombinovaná výroba.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu paroplynového oběhu – (CC) , paralelní propojení.
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
ESZS Přednáška č.3 Stanovení účinnosti TE (TO) a maximální účinosti
E1 Regulace TE.
E1 Přednáška č.7.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Elektrárny 1 Přednáška č.3 Pracovní látka TE (TO)
EI cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
E1 cvičení – KVET Výpočet tepelného schématu RC oběhu s využitím tepla odváděného z oběhu – užitečně využívané teplo.
Elektrárny 1 Přednáška č. KVE
E1 Přednáška č.5.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Elektrárny 1 Přednáška č.3
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
E1 Přednáška č. 7 Kombinovaná výroba
E1 Přednáška č.5 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
E1 Přednáška č.7 Výpočet RC s regenerativním ohřevem
Transkript prezentace:

Energetický výpočet parogenerátorů ESZS cvičení Energetický výpočet parogenerátorů

Zadání příkladu parogenerátor jaderné elektrárny – rekuperační výměník voda - voda Stanovte potřebný hmotnostní a objemový průtok chladící vody rektoru o tlaku 12 MPa pro parogenerátor jaderné elektrárny, jestliže požadovaný hmotnostní průtok syté páry sekundárního okruhu (TO) je MP = 470 t/hod při admisním tlaku pp= 4,6 MPa a teplotě napájecí vody tnv = 222 ºC. Teploty chladiva reaktoru jsou t1 = 301ºC a t2 = 268ºC. Minimální teplotní spád mezi teplonosnými medii je tmin = 10ºC QP Qw

Parogenerátor v JE

Princip řešení V parogenerátoru se vyrábí sytá vodní pára sdílením tepla mezi chladivem reaktoru a vodou tepelného oběhu elektrárny dodávajícího práci do elektrického generátoru. Pro bezeztrátový parogenerátor musí platit energetická bilance – bezeztrátové sdílení tepel mezi teplonosnou a ohřívanou látkou: Qw=Qp Množství sdíleného tepla při konstantním tlaku jednotlivých pracovních látek je úměrné teplotnímu rozdílu, hmotnostnímu průtoku a měrné tepelné kapacitě: Qsdílené=Mpracovní látkycp (tvstup-tvýst) Protože měrné teplo se v průběhu změny teploty mění, použijeme vztah pro určení množství tepla pomocí entalpií: Qsdílené=Mpracovní látky(ivstup-ivýst) Pro paragonerátor musí tedy platit: Mw(i1-i2)=Mp(ip-inv)

inv=i12= 952,9 kJ/kg, ip=i23= 2797,715 kJ/kg Předpoklady řešení 1 1) Přívod tepla do TO Napájecí voda TO o teplotě 222 °C se přívodem tepla nejdříve ohřeje na bod varu (mění se její teplota), a pak se odpaří na sytou páru (nemění se teplota): teplota bodu varu (odpařování) při admisním tlaku pracovní látky TO z parovodních tabulek (stavová rovnice vody) stejná pro pravou i levou mezní křivku: pp = 4,5 MPa →tp= 258,78 °C entalpie na mezní křivce kapaliny a plynu pro příslušný tlak (teplotu): inv=i12= 952,9 kJ/kg, ip=i23= 2797,715 kJ/kg

entalpie i1 = 1346,535, měrný objem v1 = 0,00139 m3/kg Předpoklady řešení 2 2) Sdílení tepla ze strany chladiva Chladivo dodává teplo do napájecí vody, které je úměrné jeho teplotního rozdílu Dtw=t1-t2= 10 °C (energetickému rozdílu danému hodnotou rozdílu entalpií): enenrgetické hodnoty a stavové veličiny vody odpovídající jednotlivým teplotám z parovodních tabulek nebo softwaru: entalpie i1 = 1346,535, měrný objem v1 = 0,00139 m3/kg entalpie i2 = 1173,301, měrný objem v2 = 0,00128 m3/kg

Výsledek Hmotnostní průtok chladiva: Mw = MP ((ip – inv)/(i1 – i2) = 470(1000/3600)((2797,715 - 952,9 )/(1346,535 - 1173,301 ))=130,56(1848,8/173,23)=1393,4 kg/s Objemový průtok je svázán s hmotnostním prostřednictvím měrné hustoty média, což je převrácená hodnota měrného objemu. Budeme předpokládat že se měrný objem se mění lineárně mezi jednotlivými stavy, pak jeho střední hodnota měrné hustoty je: ρw = ρ12=(1/v1 + 1/v2)/2 = (1/0,00139 + 1/) = 781,25 kg/m3 Qw = Mw / ρw = 1393,4/ 781,25 = 1, 78 m3/s

Zadání příkladu spalinový parogenerátor Určete účinnost parního kotle a proveďte jeho energetickou bilanci jestliže má výkon Mp=75 t/hod o parametrech přehřáté páry pp=9 Mpa, tp=480°C a parametry přihřáté páry jsou Mmp=60 t/hod při i3=3420 kJ/kg a i2=3047 kJ/kg. Parogenerátor je bubnový ze kterého odluhuje množství Mod=600 kg/hod při tlaku pb=10 MPa. Hmotnostní tok paliva o výhřevnosti qn=11 MJ/kg je Mpv=22 t/hod. Teplota napájecí vody tnv= 225°C. QP Q3 Qmp Q2 QPv Qod + Mod Qnv

Bubnový parogenerátor v uhelné TE

Řešení - energetické bilance Energetickou bilanci znázorníme prostřednictvím jednotlivých výkonů zúčastňujících se bilance. Grafické znázornění znázorňuje energetickou bilanci kotle. Ztráty v kotli představují rozdíl mezi teplem Qpv, které vstupuje do kotle ve formě výhřevnosti paliva a teplem, které je dodáno do tepelného oběhu Qp a odváděno odluhem Qod. Jejich vzájemný poměr představuje právě účinnost : Qpv- QP Qod = ztráty kotle k= (QPˇ+Qod)/ Qpv Po dosazení do rovnice za jednotlivá tepla: k=[(Mp (ia – inv) + Mmp (i3 – i2) ) + Mod (iod – inv)] /(MPv qpv ) Odečtené hodnoty z i-s diagramu (softwaru): ip= 3350 [kJ/kg], iod= 1410 [kJ/kg], inv= 967 [kJ/kg], Výsledek: k= 0,83 [-]

Odluhování bubnu Odluhování bubnu odvádí zahuštěné sole z vody v bubnu, aby se nezhoršovalo odpařování syté páry v bubnu. V odluhové vodě je obsaženo velké množství tepla, proto se rekuperuje zpět do TO prostřednictvím expandérů ve kterých dochází k poklesu tlaku vody, čímž se jí část odpaří ve formě syté páry. V bubnu musí platit bilance solí. Tj. množství solí přicházejících v napájecí vodě (an [g/l]) se musí rovnat množství solí odcházejících v odluhu ak a v páře, přičemž v páře může být obsažena pouze povolená koncentrace solí ap.

Rozdělení odluhové vody na sytou páru a vodu Při poklesu tlaku (škrcení) se energetický obsah látky nemění. Dojde pouze k odpaření páry a zbytek je zase voda. Poměr odpařené syté páry a zbylé vody lze určit pomocí energetické bilance expandéru, nebo pomocí hodnoty suchosti x, po redukci tlaku. pokles tlaku v T- s diagramu expandér expandér uvolněné množství syté páry z 1 kg při suchosti x2 zbylá voda po odpaření

Energetická a exergická bilance odluhu