Minnesota Twin Family Study

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přirozené a sociální rozdíly mezi lidmi
Advertisements

GENETIKA POPULACÍ KVANTITATIVNÍCH ZNAKŮ 8
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Odhad genetických parametrů
Rodokmeny, křížení, vzorové příklady
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
Populační genetika je teoretickým základem šlechtění hospodářských zvířat; umožňuje sledování frekvencí genů a genotypů a tím i cílevědomé řízení změn.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Genetika.
Aplikovaná psychologie
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Příklady na rodokmen a genovou vazbu
Heritabilita multifaktoriálních chorob, Dědičnost vázaná na pohlaví
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
Bio-psycho-sociální determinace lidské psychiky M. Štěpánková
Příbuzenské sňatky, výpočty rizik
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Binomická věta Existují-li 2 alternativní jevy s pravděpodobnostmi p a q (q =1- p), četnosti možných kombinací p a q v serii n pokusů jsou dány rozvinutím.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
GENETIKA.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Genetika vzájemného vztahu hostitele a patogena. Genetika Nauka o dědičnosti a proměnlivosti Ve fytopatologii – dědičnost a proměnlivost znaků a vlastností.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ing. Jitka Nesnídalová, Ph.D. SVŠES, s.r.o. Praha
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_184_Determinanty lidského vývoje Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
SOS dětské vesničky.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální práce s rodinou 4
Průměrný věk matek při prvním porodu podle vzdělání a rodinného stavu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Genetika Přírodopis 9. r..
PROFESE UČITELE Radek Šír.
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sociální šetření a legislativa
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
Genetika.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přirozené a sociální rozdíly mezi lidmi
Genetika.
Genetika.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Minnesota Twin Family Study Minnesotská studie dvojčat University of Minnesota David T. Lykken, Ph.D., Matt McGue, Ph.D., William Iacono, Ph.D., and Kevin Haroian, B.A. 

Minnesotská studie dvojčat Rozsáhlá studie dvojčat prováděná výzkumníky z Minnesotské univerzity MCTFR – Minnesota center for twin & family research Příroda vs. prostředí (genetika x výchova) Účinky genetiky a výchovy na psychiku člověka

Začátek již v roce 1979 Thomas Bouchard Jednovaječná dvojčata oddělená po narození Podobnost osobností, zájmů, postojů… Dále D. T. Lykken, M. McGue, W. Iacono, K. Haroian

217 párů jednovaječných dvojčat vychovávaných společně 114 párů dvojvaječných dvojčat vychovávaných společně 44 jednovaječných dvojčat vychovávaných odděleně 27 dvojvaječných dvojčat vychovávaných odděleně

Průměrná hodnota dědičnosti: 48% (genetické faktory se podílejí ze 48% na variacích v rámci skupiny) Vyrůstající společně: MZ jsou si podobnější než DZ Celkově: Dvojčata, která vyrůstají odděleně jsou si skoro stejně podobná jako ty vyrůstající společně → větší vliv genů než prostředí

Dědičnost fyzických a psychických vlastností

Dědičnost postojů,názorů a zájmů

Jde tedy pouze o genetiku? NE! Genetické faktory 48%, zbytek vliv prostředí Děti vyrůstající v jedné domácnosti bývají často velmi odlišné, ať už jsou příbuzné nebo ne Vyrůstají ve stejném kulturním prostředí a ve stejné době, ale mohou mít v rodině různé postavení, odlišné zájmy a přátele… Nehody, nečekané události

Inteligence variuje s dalšími proměnnými (Bouchard): –Životospráva – Porodní váha – Sourozenecké pořadí –Počet roků strávených ve škole –Profese otce, socioekonomický status otce –Ambice rodičů –Vzdělání matky –Průměrná doba sledování TV –Četba   (Podíl dědičnosti na míře inteligence bývá udáván asi 80%)

DĚKUJI ZA POZORNOST Psychologie, Saul Kassin, 2004 https://mctfr.psych.umn.edu/twinstudy/ https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Twin_Family_Study