Glykoproteiny a Muciny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Advertisements

JÁTRA.
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
TUKY (LIPIDY).
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Biologie buňky chemické složení.
Membrána. Nutnost oddělit se od vnějšího prostředí a kompartmentalizovat vnitřek pro různé biochemické a informační děje Membrány.
Obecná endokrinologie
REGULACE GENOVÉ EXPRESE
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Heterocykly.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
FUNKCE PROTEINŮ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Obecná patofyziologie endokrinního systému
Chemické složení extracelulární matrix
Sekundární procesy fotosyntézy
Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2.LF UK a FN Motol
IMMUBLEND.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Způsoby mezibuněčné komunikace
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Řízení imunitního systému Kurs Imunologie. Hlavní histokompatibilní systém (MHC) objeven v souvislosti s transplantacemi starší termín: HLA dvě hlavní.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
Cukry Alice Skoumalová.
Složení tělních tekutin
Fagocytóza = základní nástroj nespecifické imunity (společně s komplementem) fagocytující buňky proces fagocytózy.
Komplementový systém a nespecifická imunita
Nespecifické složky M. Průcha
Mikrodeleční syndrom 1p36
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy
SACHARIDY.
Biosyntéza a degradace proteinů
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
centrální porucha zpracování řečového signálu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Cukry Alice Skoumalová.
Herpetické viry-úvod RNDr K.Roubalová CSc..
POLYSACHARIDY Glykany
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Biosyntéza a degradace proteinů
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/2/2019.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/13/2019.
19_Metabolismus sacharidů 19a_Polysacharidy
Buňka Test.
Transkript prezentace:

Glykoproteiny a Muciny B.Sopko

Obsah Glykoproteiny: Struktura a vazby Vzájemná konverze a aktivace potravních sacharidů Další dráhy v metabolismu sacharidů vázaných na nukleotid Biosyntéza oligosacharidů Funkce oligosacharidových řetězců v glykoproteinech Muciny Patologické glykosylace

Glykoproteiny: Struktura a vazby Glykoproteiny a Proteoglykany Protein >> polysacharid Proteiny jsou konjugovány na sacharidy bez opakovacích sekvencí (serial repeat unit) Polysacharid >> protein Opakovány HexN a HexUA Glycosaminoglykany a Mukopolysacharidy

Glykoproteiny: Struktura a vazby Struktury oligosacharidů vázaných na proteiny

Glykoproteiny: Struktura a vazby Struktury oligosacharidů vázaných na proteiny

Vzájemná konverze a aktivace potravních sacharidů

Metabolizmus fruktózy

UDP-glukóza

GDP-manóza

Syntéza amino-sacharidů a sialové kyseliny

Vzájemná konverze a aktivace potravních sacharidů - přehled

Biosyntéza oligosacharidů N-glykosidická vazba

N-glykosidická vazba

O-glykosidická vazba

Cesta glykoproteinů z Golgiho aparátu do finální destinace

Funkce oligosacharidových řetězců v glykoproteinech N-glykosidicky vázané oligosacharidy hrají důležitou roli v „foldingu“ proteinu Oligosacharidy s vysokým obsahem manózy značí proteiny pro specifické oblasti buňky Oligosacharidový řetězec zvyšuje rozpustnost a stabilitu proteinů Jak N-, tak O-glykosidicky vázané struktury hrají roli v procesu rozpoznávání buněk

N-glykosidicky vázané oligosacharidy hrají důležitou roli v „foldingu“ proteinu Nature Reviews Drug Discovery 1, 65-75 (January 2002)

Oligosacharidy s vysokým obsahem manózy značí proteiny pro specifické oblasti buňky

Oligosacharidový řetězec zvyšuje rozpustnost a stabilitu proteinů

Jak N-, tak O-glykosidicky vázané struktury hrají roli v procesu rozpoznávání buněk

Lektiny Lektiny jsou definovány jako proteiny bez enzymatické aktivity vysoce specificky vázající oligosacharidové struktury.

Muciny - charakterizace glykoproteiny syntetizované epiteliálními buňkami komponentou mukózních sekretů, které pokrývají epiteliální buňky v gastrointesticiálním, urogenitálním, dýchacím, očním a sluchovém systému všech obratlovců (muciny lze ale nalézt u všech eukaryontů) vysoký obsah cukrů (50-90% hmoty mucinu je tvořeno cukry), které jsou vázány k proteinu O-glykosidickou vazbou O-glykany jsou vázány na serin/threonin v specifické doméně nazývané „tandem repeat“ některé muciny obsahují také N-glykany, ale ty se váží v doméně s vysokým obsahem cysteinu („cysteine-rich“) Označují se MUC1 ….

Muciny - struktura

Muciny - typy Membránově-vázané s TR (membránové muciny) – např. MUC1, MUC4 Sekretované, s nízkým obsahem cysteinu s TR (gel tvořící nízkocysteinové muciny) - např. MUC7 Sekretované, vysokocysteinové s TR - MUC2, MUC5AC Muciny bez TR

Muciny- syntéza

Muciny sekretované v horních cestách dýchacích a místa jejich syntézy

Muciny sekretované v horních cestách dýchacích a jejich struktura

Patologické glykosylace a glykace

I-CELL DISEASE I-cell disease je důsledkem nedostatku enzymu vázajícího lysozomální signál - manózu 6-fosfát. Fibroblasty pacientů obsahují tmavá inkluzní tělíska (I-cells) a vykazují deficit mnoha lysozomálních enzymů. Nerozštěpené subtstráty zvětšují lysozómy a vedou k úmrtí v dětském věku.

Carbohydrate-deficient glycoprotein syndromes (CDGS)

Carbohydrate-deficient glycoprotein syndromes (CDGSs) Onemocnění Nedostatek enzymu Symptomy/Komentáře Aspartylglucosaminuriae aspartylglukosaminidáza (N-aspartyl-β-glukosaminidáza) progresivní mentální retardace, opožděný psychomotorický vývoj, hrubé faciální rysy β-Mannosidosa β-manosidáza primární neurologické defekty, postižení řečových dovedností α-Mannosidosa α-manosidáza mentální retardace, dystosis multiplex, hepatosplenomegalie, hluchota, opžděná schopnost řeči GM1 Gangliosidosa β-galactosidása Známá jako nemoc glycosfingolipidových zásob nebo jako nemoc lysozomálních zásob Sandhoffova nemoc β-hexosaminidáza A a B Sialidosa (také Mucolipidosa I) neuraminidáza (sialidáza) myoklonní, kongenitální ascites, hepatosplenomegalie, opožděný psychomotorický vývoj, hrubé faciální rysy Fukosidosa α-fukosidáza progresivní motorická a mentální deteriorace, růstová retardace, hrubé faciální rysy, rekurentní nosní a pulmonální infekce

Cystická fibróza Snížená koncentrace Cl- vede k produkci viskózního mukózního sektretu

Glykace (spontánní glykosylace)

Glykace (spontánní glykosylace) Extracelulární proteiny Intracelulární proteiny Proteiny s dlouhým poločasem oběhu Kolagen Typu I, III a IV, chrupavky, elastin, myelin, proteoglykany Krystaliny v čočce, Neurofilamenta Proteiny s krátkým poločasem oběhu Plasmatické proteiny, jako je Apo B, LDL, albumin, imunoglobuliny Hemoglobin, enzymy, lysozómy, ribonukleázy a některé další membránové proteiny

Glykace (spontánní glykosylace)