8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Kateřina Švarcová ZŠ a MŠ,Brno, Horníkova 1
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava
Od druhé republiky k protektorátu
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
České země a Slovensko za 2. světové války
Vytvořil: Michal Mikula
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Ohrožené Československo
Protektorát Čechy a Morava
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
Druhá světová válka.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Emil Hácha Vendula Žižková.
Protektorát Čechy a Morava I.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Československý odboj za 2.světové války
Vývoj české ústavnosti
Heydrichiáda Petr Machala.
Domácí odboj 1942.
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
III/2 XVI.1. 9.B
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
přijala Česko-Slovenská vláda mnichovský diktát. Naše armáda opustila pohraničí bez boje. (pojmenuj a zakroužkuj) Prezident T.G.Masaryk Edvard.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_234_PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA – 2. ČÁST Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Protektorát Čechy a Morava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Protektorát Čechy a Morava
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
12. července 1872 v Trhových Svinech
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Češi za první světové války
ATENTÁT NA HEYDRICHA.
ATENTÁT NA REINHARDA HEYDRICHA
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA

ČESKÉ ZEMĚ A SLOVENSKO V LETECH II. SVĚTOVÉ VÁLKY Vyhlášení protektorátu a jeho správa 15. 3. 1939 - německá vojska na území Čech a Moravy 16. 3. 1939 - Hitler v Praze - vydal výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava (Protektorat Böhmen und Mähren) začlenění do velkoněmecké říše; omezená autonomie v čele státní prezident - Emil Hácha + protektorátní vláda veškeré politické a hospodářské rozhodování - okupační správa v čele s říšským protektorem zánik politických stran - Národní souručenství postupně zakazovány vlivné spolky a organizace (Sokol, Junák, …) 1942 - Kuratorium pro výchovu mládeže - snaha působit na mladou generaci v duchu nacistických idejí genocida Romů a Židů Slovo protektorát je odvozeno od latinského slova „protectio“, neboli ochrana. Protektorát je tedy územím, které je chráněno nějakým státem.

ČESKÉ ZEMĚ A SLOVENSKO V LETECH II. SVĚTOVÉ VÁLKY Domácí odboj veden po několika cestách POLITICKÉ ÚSTŘEDÍ - sdružuje představitele prvorepublikových politických stran 1940 - Ústřední výbor odboje domácího (ÚVOD) - pokus o zastřešení odbojových skupin osobnosti jako generál Alois Eliáš - předseda protektorátní vlády sílící odboj mezi lidmi - 28. říjen 1939 - zastřelen dělník Václav Sedláček a zraněn student medicíny Jan Opletal - jeho pohřeb (15.11.) - další demonstrace - 17. 11. uzavřeny vysoké školy - Vyhlášení Mezinárodního dne studentstva Jan Opletal Václav Sedláček generál Eliáš

ČESKÉ ZEMĚ A SLOVENSKO V LETECH II. SVĚTOVÉ VÁLKY Domácí odboj 1941 - ÚVOD a ÚV KSČ - Ústřední národní revoluční výbor Reinhard Heydrich - vyhlásil stanné právo, zatčení představitelů opozice, tvrdě zakročil proti odbojovým organizacím exilová vláda v Londýně - vycvičení parašutisté - atentát na Heydricha 27. května 1942 - Jan Kubiš a Jozef Gabčík - provedli nastolen teror - heydrihiáda - stanné právo (popraveni např. Eliáš, Vladislav Vančura a další) 10. června 1942 - Lidice, následují Ležáky odboj dostal velkou ránu, ze které se nevzpamatoval Jan Kubiš Jozef Gabčík Heydrich

ČESKÉ ZEMĚ A SLOVENSKO V LETECH II. SVĚTOVÉ VÁLKY LIDICE

ČESKÉ ZEMĚ A SLOVENSKO V LETECH II. SVĚTOVÉ VÁLKY Československý zahraniční odboj centrem - nejprve Paříž - po jejím pádu Londýn Československý národní výbor - v čele Edvard Beneš - cíl: obnovit Československou republiku Komunistický odboj v Moskvě - řídí se pokyny Kominterny západní mocnosti odsoudily napadení ČSR - trvají však na platnosti mnichovské dohody 1940 - prozatímní státní zřízení Československé republiky - tvořené československou vládou v exilu 1941 - uznání vlády Velkou Británií, USA, SSSR 1942 - Británie odvolá svůj podpis pod mnichovskou dohodou, v tomtéž roce to učiní i Francie 1942 - Spojenci zařadí mezi válečné cíle i obnovu Československa

Československá exilová vláda ČESKÉ ZEMĚ A SLOVENSKO V LETECH II. SVĚTOVÉ VÁLKY Československá exilová vláda Jan Šrámek Jan Masaryk Sergej Ingr