Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská nauka Sociálně patologické jevy IV. ; VY_32_INOVACE_D2_12
Advertisements

ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
ŠIKANA.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_P8_03 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiálu Člověk – odlišnosti od ostatních savců Anotace.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Syndrom špatného zacházení
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ5_14 Sada DUMČeský jazyk 5 Předmět Český jazyk Název materiáluPodstatná jména Anotace AutorMgr. Andrea.
Rizikového chování v dospívání
CAN-Child Abuse and Neglect
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
(Presenium) Jiří Vítovec
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Sociální patologie SCPT SCPA
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základy speciální pedagogiky
Základní charakteristika
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
Syndrom rizikového chování v dospívání
Sociální práce s rodinou 12
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Číslo v digitálním archivu školy
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_29 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Název materiálu Syndrom týraného a zneužívaného dítěte Anotace Žák se pomocí digitální prezentace seznamuje se závažnou problematikou týrání a zneužívání dětí. Autor Mgr. Martina Jaborová Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 4.9. 2011 Očekávaný výstup Žák se orientuje v problematice syndromu CAN. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova  týrání, zneužívání, příčiny, varianty CAN Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

SYNDROM TÝRANÉHO A ZNEUŽÍVANÉHO DÍTĚTE

DEFINICE TÝRÁNÍ syndrom týraného a zneužívaného dítěte /CAN/ je definován jakýmkoli nenáhodným jednáním rodičů, nebo jiné dospělé osoby, které je v dané společnosti odmítané a nepřijatelné a jež poškozuje tělesný, duševní i společenský stav a vývoj dítěte, popř. způsobí jeho smrt. /Dunovský, 1998/ Předpokládá se , že tímto syndromem trpí přibližně 1-2% dětí Základním znakem CAN syndromu je necitlivost a bezohlednost k dítěti, jeho podřízení nebo využití k uspokojení potřeb dospělého

ZÁKLADNÍ VARIANTY CAN 1. zanedbávání dítěte - poškozování nedostatečnou aktivitou rodičů - omezení vzájemného vztahu mezi dítětem a rodičem - nedostatečné uspokojování potřeb dítěte – hlad, opruzeniny, špatná hygiena apod. Rodiče nevytvářejí dostatek podnětů, které podporují rozvoj schopností a dovedností dítěte

ZÁKLADNÍ VARIANTY CAN 2. týrání psychické, či fyzické - fyzické týrání se projevuje nadměrným fyzickým trestáním a bitím - jde o zneužívání fyzické síly dospělého vůči dítěti - toto fyzické týrání je také velkým utrpením fyzickým - psychické týrání se projevuje častým, nadměrným kritizováním, ponižováním a citovým vydíráním dítěte - jde o zneužití psychické nadřazenosti dospělého , jeho moci nad podřízeným a závislým dítětem

ZÁKLADNÍ VARIANTY CAN 3. sexuální zneužívání - jedná se o zneužití moci nad dítětem pro sexuální uspokojení dospělého - vede k poškozování dítěte jak v oblasti tělesné, tak duševní - dělíme na dotykové a bezdotykové - sexuálním zneužíváním je i nabízení pornografie dětem - nejčastěji se sexuálního zneužívání dopouští přímý příbuzný – otec, strýc, děda apod.

PŘÍZNAKY 1. fyzické týrání - odřeniny - modřiny různého stáří - vytrhané vlasy - bodné, řezné rány - popáleniny /od cigaret např./ - stopy po škrcení - zlomeniny a vykloubeniny i zastaralé

PŘÍZNAKY 2. zanedbávání - dítě špinavé, nemyté - kojenci bývají opruzení, nepřebalení - děti hladové a podvyživené - zanedbané oblečení a obutí - opožděný vývoj řeči - u starších dětí neschopnost jíst příborem a dodržovat základní hygienické návyky Vše je proto, že rodiče své děti tyto věci neučili

PŘÍZNAKY 3. psychicky týrané dítě - nejisté, vyhýbavé chování - opoždění ve vývoji - pasivita až apatie - neschopnost radovat se - tyto děti neumí vyjádřit nespokojenost, bolest - agresivita - neklid a úzkost - poruchy soustředění - narušení vztahů k dospělým

PŘÍZNAKY 4. sexuálně zneužívané dítě - poranění pohlavních orgánů - poruchy vztahů k dospělým osobám - úzkost, deprese, sklon k sebevraždě - opoždění v duševním vývoji - narušení sexuální role - zvláštní, sexistické chování vůči vrstevníkům i dospělým - nepřiměřené znalosti ze sexuální oblasti

PREVENCE TÝRÁNÍ A ŠPATNÉHO ZACHÁZENÍ S DÍTĚTEM Prevence primární – spočívá v dobré přípravě dětí pro manželství a rodičovství od nejranějšího věku Prevence zaměřená na rizikové rodiny – rodiny jsou vytypované a pečují o ně sociální služby Pokud je vysloveno podezření na týrání, je vždy nutný zásah, při kterém je vždy na prvním místě ochrana dítěte Nutností je podrobné lékařské vyšetření dítěte, popř.krátká hospitalizace dítěte

Použitá literatura a zdroj obrázků Říčan, Krejčířová a kol: Dětská klinická psychologie Grada 1997, 450 stran. Obrázky: www. GOOGLE. com