Petr Šaloun VŠB-Technická univerzita Ostrava FEI, katedra informatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Dynamické systémy.
Stručný úvod do UML.
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Datová analýza I.
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Induktivní logické programování
ADT Strom.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Sociální konstruktivismus
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Systémy pro podporu managementu 2
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 ECM – Řízení podnikového obsahu (Zdroj: Gála, Pour, Toman: Podniková informatika. Praha: Grada 2006) řízení podnikového.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Filtrace web stránek s využitím profilu uživatele Petr Doskočil
Databázové modelování
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Základy zpracování geologických dat
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Pravděpodobnost 7  Podmíněná pravděpodobnost. Definice  Podmíněná pravděpodobnost náhodného jevu A je pravděpodobnost jevu A, ale v závislosti na dalším.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Opakování lekce 4,5,
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Adaptivní webové systémy v e-learningu Miroslav Bureš Odborná skupina Webing, katedra počítačů.
Matematické modelování Přednáška I. DS-ZS2007 Ing. Marek Mihola
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Petr Stránský.  Tradiční ekonomický model neuvažuje riziko. Tím model říká, že spotřebitel “zná vše”. (Jistota) Nereálné. Pokud uvažujeme riziko:  upřesňujeme.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
Mentální reprezentace
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
Úvod do databázových systémů
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Profil uživatele a personalizace
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Definiční obor a obor hodnot
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Podpora adaptivní navigace
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Ukazatele kvality Program školení.
Transkript prezentace:

Petr Šaloun VŠB-Technická univerzita Ostrava FEI, katedra informatiky Uživatelský model pro adaptivní hypermédia a adaptivní vzdělávací systémy Petr Šaloun VŠB-Technická univerzita Ostrava FEI, katedra informatiky

Úvod Adaptivní hypermedia a jiné adaptivní webové systémy (AWS), patří do třídy uživatelské adaptivní softwarové systémy. Jeden charakteristický rys adaptivního systému je uživatelský model. Uživatelský Model je reprezentace informací o jednotlivých uživatelích, který je nezbytný pro adaptivní systémy, aby přizpůsobení účinku, tj. k chovaní odlišně pro různé uživatele.

Úvod Tři vrstvy analýzy uživatelských modelů

Co je modelováno Můžeme rozlišit modely, které reprezentují vlastnosti uživatele jako jednotlivce od modelů, které představují aktuální kontext práce uživatele. Modelujeme: Znalosti Zájmy Cíle a úkoly

Znalosti Uživatele předmětu učí nebo zastupují doménu v hyperprostoru, která se zdá být nejdůležitější funkce uživatele pro stávající AES a AHS. Adaptivní systém spoléhá na uživatelovy znalosti, musí uznat změny v uživatelských znalostech a aktualizovat změny v uživatelském modelu.

Zájmy Zájmy uživatele vždy představovaly tu nejdůležitější (a obvykle jedinou) část uživatelského profilu v adaptivním vyhledávání informací a filtračním systému, které řeší velké objemy informací. Uživatelské zájmy soutěží s uživatelskými znalostmi. Oba se chtějí stát nejdůležitějším uživatelským znakem pro modelování v AHS.

Cíle a úkoly Uživatelův cíl nebo úloha představuje bezprostřední účel pro práci uživatele v rámci adaptivního systému. V závislosti na druhu systému, to může být cíl práce (v aplikačním systému), potřeba okamžité informace (v systémech přístupu k informacím), nebo vzdělávací cíl (ve vzdělávacích systémech). Odpověď na otázku "Čeho chce uživatel skutečně dosáhnout?"

Cíle a úkoly Uživatelský cíl je nejproměnlivější uživatelská vlasnost.

Přístupy uživatelského modelování Modelování uživatelských znalostí Idea modelování znalostí je zastupovat individuální vědomí uživatele jako podmnožinu doménového modelu, který se podobá znalostem experta v oboru.

Doménový model Srdcem pokrytí přístupu k modelování znalostí je strukturovaný doménový model, který rozkládá znalosti o doméně do množiny doménových znalostních elementů. Tyto prvky mohou být odlišně pojmenovány v různých systémových konceptech, znalostních prvků, tématech, cílech učení, ale ve všech případech popisují základní fragmenty doménových znalostí nebo informací.

Doménový model V závislosti na doméně, aplikační oblasti a výběru projektanta, koncepty mohou představovat větší nebo menší kousky doménové znalosti: od poměrně velkého kusu znalosti (tj. téma) až k elementárním faktům, pravidlům nebo omezením.

Doménový model

Znalostní model Nejdůležitější funkcí doménového modelu je poskytnout rámec pro reprezentaci uživatelské doménové znalosti pomocí pokrytí znalostního modelu. Individuální uživatelský znalostní model ukládá některá data, která jsou odhadem úrovně uživatelské znalosti tohoto konceptu. Model je silný a flexibilní, protože může měřit nezávisle uživatelské znalosti v různých konceptech.

Znalostní model V nejjednodušší (a nejstarší) formě je to binární hodnota (známá - neznámá), která umožňuje modelu reprezentovat uživatelskou znalost jako pokrytíí doménové znalosti. Tato čistá forma pokrytí modelu byla použita v několika dřívějších AHS.

Přístupy uživatelského modelování Pokrytí modelování uživatelských zájmů Velmi podobné znalostnímu modelování. Zájmy uživatelů jsou reprezentovány jako koncepty. Doménové modely používané pro modelování zájmů a používané pro modelování znalostí, jsou mírně odlišné ve své struktuře a velikosti konceptů. To je způsobeno především rozdílem v systémových typech.

Uživatelské modelování založené na nejistotě pro adaptivní hypermédia a adaptivní vzdělávací systémy Často potřeba pracovat s informacemi, které jsou nejisté (nejsme si jisti, že dostupné informace jsou absolutně pravdivé) a/nebo nepřesné (získané hodnoty nejsou úplně definovány). Příklad tvrzení: "uživateli se nepodařila tato otázka, takže s největší pravděpodobností on/ona nezná koncept C", což je nejistá informace.

Uživatelské modelování založené na nejistotě pro adaptivní hypermédia a adaptivní vzdělávací systémy Uživatelské modelování je doména, v níž existuje mnoho různých zdrojů nejistot a/nebo nepřesností, tedy pro tento účel jsou vhodné číselně - orientované úvahy. Další dva běžně používané tpůsoby v tomto kontextu jsou Bayesovské sítě a fuzzy logika.

Základy Bayesianových sítí (BNs) Bayesianova síť může být formálně definována jako: výrokové proměnné (X1, ..., Xn) (uzly sítě), množina E pravděpodobnostních vztahů mezi proměnnými (hrany sítě). Tak, že: graf G = (V, E) je acyklický orientovaný graf. podmíněné nezávislostní předpoklady jsou splněny, tj. každý uzel Xi je podmínečně nezávislý na ostatních uzlech (kromě jeho potomků), s ohledem na stav jeho rodičů.

Základy Bayesianových sítí (BNs) - příklad Za účelem zjištění, zda student zná určitý doménový element K, můžeme použít výsledek určité události E, která o tom poskytuje důkaz. Tato událost může být odpověď na zkoušební předmět, řešení problému, učitelského názor, počet webových stránek relevantních k prvku K, které byly navštíveny, atd.

Základy Bayesianových sítí (BNs) – příklad 1 V tomto případě uzly sítě jsou: uzel K (má znalosti o doméně prvku K), a uzel E (výsledek důkazní události E). V nejjednodušším případě, obě proměnné jsou binární: K mohou být známé nebo neznámé, zatímco důkaz předložený uzlem E může být pozitivní nebo negativní. Pozitivní stavy (známé, pozitivní) značíme 1.

Základy Bayesianových sítí (BNs) – příklad 1 negativní stavy (neznámé, negativní) značíme 0. Jen jeden vztah: stav proměnné K ovlivňuje (v tomto případě, kauzálně) výsledek události E (následující obrázek). Nejjednodušší BN:

Základy Bayesianových sítí (BNs) – příklad 2 Vzorový koncept by mohl být „Přidání přirozeného čísla“. Jeho možné hodnoty by mohly být známy a neznámy. Možná, otázka by mohla být "3 + 4", která má možné stavy správně a špatně.

Základy Bayesianových sítí (BNs) – příklad 2 Jakmile byla síť definována, může být používána pro vytváření závěrů o doméně. Pomocí modelu BN nám pomůže jak v diagnostickém směru (co jsou více pravděpodobné příčiny dané určitým důkazem) a předpovědi směru (jaká je pravděpodobnost, že daná konfigurace proměnných stávů nastane). Pro ilustraci přidáme do našeho příkladu nějaké další uzly (následující obrázek).

Základy Bayesianových sítí (BNs) – příklad 2

Závěr Společným rysem různých adaptivních webových systémů je aplikace uživatelských modelů (také známé jako profily) které přizpůsobí chování systémů jednotlivým uživatelům. Uživatelské modely jsou informace o uživatelích, které jsou nezbytné pro podporu přizpůsobení funkčnosti systémů.

Závěr Adaptivní webové systémy mají řadu přístupů k modelování uživatelů, zkoumají jak organizovat úložiště pro uživatelské informace, jak je naplnit uživatelskými daty, a jak se zachovají současné stavy uživatele. Většina moderních adaptivních webových systémů používá funkcionálně založený přístup k zastupení a informačního modelu o uživateli.

Uživatelské modely různých tříd Závěr Uživatelské modely různých tříd