Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Advertisements

Dusík, fosfor.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_CH1_16 Uhlík.
Síra.
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Uhlík, síra, fosfor.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
Značky a názvy prvků (nekovy a polokovy)
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Částicové složení látek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pořadí obrázků – drak Postup práce:
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SČÍTÁNÍ DESETINNÝCH ČÍSEL S PŘECHODEM
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak se atomy spojují.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Napiš čísla od 1 do 10 a pokus se určit minerály na obrázcích.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky obecné vlastnosti uhlíku: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+, no, e-: Počet val. elektronů: Elektronegativita: Kontrola: Carboneum C IV.A 2. 6, 6, 6 4 2,5

Výskyt uhlíku - volný, nesloučený 1 2 3 grafit (tuha) diamant uhlí

Výskyt uhlíku - vázaný ve sloučeninách Anorganické látky: Oxid uhelnatý a uhličitý, uhličitany (vápenec, mramor, kalcit) Organické látky: Je obsažen ve všech organických látkách (ropa, zemní plyn, přírodní sloučeniny). mramor 4 ropa 5

Umělé formy uhlíku 6 aktivní uhlí saze živočišné uhlí dřevné uhlí

Úkol 2: Uveď příklady výskytu uhlíku: A/ Volný: B/ Vázaný: Anorganické látky: Organické látky: Kontrola: grafit (tuha) diamant uhlí oxid uhelnatý, uhličitý, vápenec, kalcit, mramor ropa, zemní plyn, přírodní sloučeniny

Úkol 3: Užití uhlíku, přiřaď k obrázku správný druh uhlíku: 7 8 9 uhlí saze aktivní uhlí dřevné uhlí tuha diamant Řešení: saze diamant grafit 10 11 12 Řešení: uhlí dřevné uhlí aktivní uhlí

Křemík 13

Úkol 4: Doplň pomocí periodické tabulky obecné vlastnosti křemíku: Latinský název: Značka: Skupina: Perioda: Počet p+, no, e-: Počet val. elektronů: Elektronegativita: Kontrola: Silicium Si IV.A 3. 14, 14, 14 4 1,7

Výskyt křemíku Křemík se vyskytuje pouze vázaný ve sloučeninách. Známý je křemen, SiO2, který může být různě zbarven, viz obrázky. Křemík se dále vyskytuje prakticky ve všech vyvřelých horninách. 15 14 křemen křišťál 17 16 ametyst achát

Užití křemíku Křemík se přidává do slitin pro zvýšení tvrdosti (ferosilicium). Uplatňuje se rovněž jako polovodič v elektronice (diody, tranzistory).

Seznam použitých obrázků: 1. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/GraphiteUSG OV.jpg/120px- 2., 8. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Brillanten.jpg/200px- Brillanten.jpg 3. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Coal.jpg/250px- Coal.jpg 4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/MarbleUSGOV.jpg /1 80px- 5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Petroleum.JPG/180pxPetroleum.JPG 6. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Activated_Carbon.jpg/800px 7. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/FirestoneTire.jpeg/180px-FirestoneTire.jpeg 8. http://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:Search?search=&go=J%C3%ADt+na 9. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/FunkenflugHolzkohle 9652a.jpg/769px-FunkenflugHolzkohle_9652a.jpg 10. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Panceta_y_chuletilla sal_sarmiento.jpg/120px-Panceta_y_chuletillas_al_sarmiento.jpg 11. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/OM10M_side.jpg/250 pxOM10-M_side.jpg 12. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Monokristalines_Silizium_f%C3%BCr_die_ Waferherstellung.jpg/180px-Monokristalines Silizium f%C3% BCr die Waferherstellung.jpg 13. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/Monokristalines_Silizium_f%C3%BCr_die_ Waferherstellung.jpg/180px-Monokristalines_Silizium_f%C3%BCr_die_Waferherstellung.jpg 14. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Quartz_Crystal.jpg/200px-Quartz_Crystal.jpg 15. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Bergkristall.jpg/180px-Bergkristall.jpg 16. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Am%C3%A9thyste_sceptre_4_% 17. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Agate_banded_750pix.jpg/180px- Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor