Imunochromatografické stanovení přítomnosti Helicobacter pylori ve stolici Cíl práce: Rychlý test pro kvalitativní detekci antigenu Helicobacter pylori.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Edukace zaměřená na výživu u klientů s vředovou chorobou
Rod Helicobacter r popsána spirální bakterie v žaludku
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
JAK LZE PROKÁZAT VIRUS HIV?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Mikrobiologické vyšetření
Test vyšetření plodnosti mužů Male fertility test Miloslava Betková VFN Praha.
Alimentární intoxikace
Alimentární onemocnění
Viry.
Detekce spirochet Rod 1. Treponema pallidum – (syfilis) turbidimetrie, latexová aglutinace, elektrochemiluminiscence 2. Leptospira interrogans sensu lato.
Pátráme po mikrobech Díl VIII. Reakce se značenými složkami
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Alimentární onemocnění
Jeho vliv na vznik onemocnění žaludku a jeho průkaz v histologii.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Ošetřování nemocného s apendicitis acuta
Imunochromatografické stanovení přítomnosti antigenu RSV viru
Aids.
Vyšetření citlivosti k antibiotikům
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Experiment: Test na přítomnost patogenu ve vodě z mytí brambor pomocí PCR.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
TENKÉ STŘEVO STŘEVNÍ ŘASA.
Mízní soustava Lymfatická.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Stanovení původu kontaminace pacienta. Souvislosti Pacient nakažený infekcí byl po operaci hospitalizován. V průběhu hospitalizace absolvoval každý den.
Serologické vyšetřovací metody
Přednáška 2hod, ukončení : kolovium – psaní testu Teorie bude použita z odborných knih kombinovaná s vlastní praxí a zkušeností jednotlivých firem a s.
Protilátka (imunoglobulin)
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
Pátráme po mikrobech Díl VIII. Reakce se značenými složkami
Endometrióza Eva Zemčíková
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
„ The association of infectious agents and schizophrenia“ DANIELA KRAUSE, JUDITH MATZ, ELIF WEIDENGER, JENNY WAGNER, AGNES WILDENAUER, MICHAEL OBERMEIER,
U příkladů, kde se vyskytují procenta, rozlišujeme tři základní veličiny: - základ (100%)... z - procentovou část... č - počet procent... p První dvě.
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Immunoprecipitace Praktická práce – část I.. Protokol k experimentu Protokol.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Přejato od studentů:Lucie Částková Michaela Hladká Marie Lengálová.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Části roku Mgr. Lenka Stará
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Imunochromatografické stanovení přítomnosti hemoglobinu ve stolici
Rychlý test ze slin pro odhad hladiny alkoholu v krvi
I. Krevní obraz II. Krevní systémy
Onemocnění trávicí soustavy.
Serologické vyšetřovací metody
Binax NOW detekce infekce Streptococcus pneumoniae v moči pomocí imunochromatografického kazetového testu.
Alimentární intoxikace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Imunochromatografické stanovení přítomnosti Helicobacter pylori ve stolici Cíl práce: Rychlý test pro kvalitativní detekci antigenu Helicobacter pylori ve stolici Charakteristika: Helicobacter pylori je bakterie, která žije v epitelu dvanáctníku a žaludku. Přenos: z člověka na člověka kontaktem se žaludečním obsahem, (zvratky stolice nakažených lidí), přežívají i na zubním povlaku, ve slinách (špatně umytý pohár, líbání) Nakazit se může jen člověk s nedostatečnou odolností proti tomuto mikroorganismu. Onemocnění: způsobuje zánět sliznice žaludku a dvanáctníku s následkem vředů, které se také mohou zvrhnout v rakovinu. Helicobacter pylori test je určený na rychlé kvalitativní imunochromatografické stanovení nákazy H. pylori ve stolici a také na kontrolu úspěšnosti léčby infekce a jako kontrola 6 týdnů po ukončení léčby.

Postup: 1) Vzorky stolice odeberte na toaletní papír nebo do vhodné nádoby. Nejlepší je vykonat vyšetření hned po odběru vzorku. 2) Otevřete barevný vršek zkumavky a ponořtě špičku sondy (celý závit) do vzorku stolice na různých místech, max tolik stolice, kolik pojme závit. 3)Sondu vložte do zkumavky, dobře zašroubujte a protřepte. 4)Testovací destičku vyberte z hliníkové folie. Odlomte špičku vršku, resp. uvolněte špičku na vršku uzavřené zkumavky a vytlačte tři kapky od okýnka označeného šipkou, resp. písmenem S na testovací destičce. 5)Po 10min se na destičce zabarví jedna nebo 2 čárky. Po 15. mínutě už výsledky neodčítejte

Pozitivní výsledek Vzorek je pozitivní na H. pylori: Na testovací destičce se vybarví dvě růžové čárky. Barevné čárky v pozitivní reakční zóně T a kontrolní zóně C se mohou lišit intenzitou zabarvení. To ale nemá vliv na interpretaci výsledků. Negativní výsledek – Na testovací destičce se v kontrolní zóně C vytvoří jedna barevná čárka – ve stolici se nenachází H. pylori.

Reakce: na destičce se nachází v zóně T protilátka proti H Reakce: na destičce se nachází v zóně T protilátka proti H. pylori a ta je absorbována na nitrocelulosovou membránu ve vzorkové linii. Kontrolní protilátka je absorbována na zónu C, která se po použití testu zabarví růžově (viz obr.). Obě protilátky jsou konjugovány a vysušeny na inertním vláknitém nosiči. Ten spolu s membránou vytváří testovací proužek. Testovací proužek je umístěn na pravé straně testovací kazety.