Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
Advertisements

ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9. ročníku b) TÉMA : ÚSTECKÝ KRAJ c) CÍL : prohloubení znalostí o Ústeckém kraji d) POMŮCKY : školní atlas ČR, pracovní.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
LIBERECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-28 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_15_VLASTIVĚDA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_NASE_HORY.
Základní škola, Hradec Králové
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_POVRCH ČR Mgr. Petra Kukuczková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 12 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_VLASTIVĚDA
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ÚSTECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-32 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
IKT Českosaské Švýcarsko
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
TÉMA: Karlovarský kraj
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Královéhradecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Základní škola, Hradec Králové
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Karlovarský kraj Zárubová Eliška.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS6 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Téma: Ústecký kraj Předmět dle ŠVP: Člověk a jeho svět Autor: Lenka Adámková

Anotace Tato prezentace je určena k seznámení žáků s Ústeckým krajem ČR, jeho polohou, vodstvem, povrchem, zemědělstvím a průmyslem této oblasti. Žáci budou také seznámeni s národním parkem České Švýcarsko a místní rozmanitou faunou.

Ústecký kraj Obr. 1

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Rozloha: 5335 km² Počet obyvatel: 843 462 Krajské město: Ústí nad Labem Obr. 9 Obr. 2

Obr. 10 Povrch Povrch tvoří: Krušné hory (Klínovec), Děčínská vrchovina, Lužické hory, České středohoří (Milešovka), Mostecká pánev, Dolnooharská tabule, Polabská nížina

Vodstvo Většinu území Ústeckého kraje odvodňuje řeka Labe Obr. 7 Vodstvo Většinu území Ústeckého kraje odvodňuje řeka Labe Nejvýznamnějšími přítoky  Labe jsou Ohře a Ploučnice Vodní nádrž Nechranice Obr. 8

Zemědělství Průmysl Pěstování chmele na Žatecku a v Polabí Další: vinná réva, zelenina, ovoce Obr. 6 Průmysl Těžba hnědého uhlí Chemický a potravinářský průmysl Papírenský průmysl Vinařství Pivovarnictví

NP České Švýcarsko Unikátní díky pískovcovým útvarům Symbolem NP je Pravčická brána Obr. 3

NP České Švýcarsko Otakárek fenyklový je vzácným obyvatelem parku České Švýcarsko Obr. 4

Zdroje Obr.1 AUTOR NEUVEDEN. jaktridit.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.jaktridit.cz/cz/trideni/trideni-v-krajich/ustecky-kraj Obr.2 AUTOR NEUVEDEN. vlajkyatisk.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vlajkyatisk.cz/vlajky/eshop/4-1-Ostatni-vlajky/12-2-Krajske-vlajky/1/row Obr.3 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prav%C4%8Dick%C3%A1_br%C3%A1na_(2).jpg Obr.4 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prav%C4%8Dick%C3%A1_br%C3%A1na_(2).jpg Obr.6 AUTOR NEUVEDEN. kscm-usteckykraj.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.kscm- usteckykraj.cz/novinka.php?id=874 Obr.7 AUTOR NEUVEDEN. geolocation.ws [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.geolocation.ws/v/P/11230249/nechranick-ndr/en Obr.8 AUTOR NEUVEDEN. bajinka9.blog.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://bajinka9.blog.cz/ Obr.9 AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Usti_nad_Labem_Region_CoA_CZ.svg Obr.10 AUTOR NEUVEDEN. tisicovky.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.tisicovky.cz/cs/hory/krusne-hory/foto/?cislo_stranky_i=2 Použitá literatura: Chalupa Petr, Štiková Věra, Vlastivěda 5, ČESKÁ REPUBLIKA JAKO SOUČÁST EVROPY, učebnice pro 5. ročník, první vydání, 2004

Pracovní list č. 6 – Ústecký kraj Doplňte vynechané údaje: Krajským městem Ústeckého kraje je ……….…………… . Povrch tohoto kraje tvoří nížiny i pohoří. Kolem toku Labe je to ………………….., která na SZ přechází v …………………………. . Na severu se rozprostírá …….……………….. s národním parkem …………………………. . Podél hranice s Německem se táhnou ……………………. . Vodstvo : Největší řekou kraje je ………… s levostranným přítokem ………….. a pravostranným přítokem …………………. . Na Ohři se nachází přehradní nádrž …………………….. . Labe slouží i lodní dopravě, důležitým přístavem je ………………… .

Zemědělství :   Nížiny Polabí a Poohří svědčí pěstování ……………….. . Okolí Žatce, Loun a Litoměřic je známé pěstováním ……………… . Průmysl : Zásoby hnědého uhlí se nachází v …………………….. . Tepelné elektrárny ………………. , ……………….. a ……………….. vyrábějí z hnědého uhlí ……………….. . Chemický průmysl najdeme v ………………… , zpracování ropy probíhá v ………………… .