Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhoústí a paryby Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_303.
Advertisements

PARYBY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_537_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
ZOOLOGIE PARYBY.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_15 Tematická.
Poznávačka: kruhoústí
PARYBY.
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Obecná charakteristika + rozdělení.
Kruhoústí a paryby autor: David Hainall.
Obratlovci PARYBY.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
STRUNATCI KRUHOÚSTÍ A PARYBY
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
Paryby Chondrichthyes.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: září 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Kruhoústí.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Moře a oceány obratlovci.
Bezčelistnatci Agnatha.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
TAJENKY.
Třída: paryby Chondrichthyes.
Elektronická učebnice - II
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Rejnoci.
Paryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Třída: Paryby ● znaky: – tělo torpédovité nebo shora zploštělé – chrupavčitá kostra – žábry, nemají skřele – není plynový měchýř, náhrada olejovitá játra.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_05_Kruhoústí.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
VY_52_INOVACE_37_Paryby Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Přírodopis – 7.ročník Paryby VY_32_INOVACE_ Název školy
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
PARYBY převážně mořští kostra
Paryby Základní škola a Mateřská škola
PARYBY převážně mořští živočichové chrupavčitá kostra dýchají žábrami
PARYBY I..
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_07_Systematika.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Třída : Paryby U/6 žraloků Zástupci: žraloci - rejnoci
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Třída PARABY.
2. Třída: PARYBY.
zpracovaný v rámci projektu
PARYBY – ŽRALOCI A REJNOCI /po výkladu si zapiš do sešitu/
VY_32_INOVACE_PŘZOO.04 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
tř. KRUHOÚSTÍ (Cyclostomata)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Paryby.
PARYBY (žraloci) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
Nadtřída: ČELISTNATCI
Kruhoústí.
Transkript prezentace:

Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy Kruhoústí Kruhovitá přísavka Mihule Minoha Chrupavčitá kostra Žábry žaberní otvory Žraloci Rejnoci

1. třída: KRUHOÚSTÍ Nemají čelisti – kruhovitá přísavka (název) s rohovitými zuby Patří sem sliznatky ( mořští ) a mihule úhořovité tělo bez ploutví jen s ocasním lemem Chrupavčitá kostra Larvy – tzv. minohy se vyvíjejí několik let Po tření hynou Močopohlavní bradavka Mihule potoční

Mihule Mihule potoční Mihule říční Mihule mořská 15 až 20 cm hadovitě protáhlé tělo Živí se organickými zbytky a drobnými organismy Dospělá nepřijímá potravu a po tření hyne Mihule říční 40 až 50 cm dlouhá, parazit ryb Žije v pobřežních vodách a řekách Mihule mořská 60 – 75 cm, larvy žijí v řekách 2-5 let, parazit ryb Dospělé odplouvají do moře, po 3 – 4 letech se vrací třít do řek a hynou

Mihule potoční

Mihule potoční

Mihule říční

Mihule mořská

Zápis do sešitu Třída Kruhoústí: Nemají čelisti – kruhovitá přísavka (název) s rohovitými zuby Patří sem sliznatky ( mořští ) a mihule úhořovité tělo bez ploutví jen s ocasním lemem Chrupavčitá kostra Larvy – tzv. minohy se vyvíjejí několik let, po tření hynou Zástupci: Mihule potoční , Mihule říční, Mihule mořská

2.třída: PARYBY chrupavčitá kostra dýchají žábrami, mají 5 -7 žaberních otvorů nesouměrná ocasní ploutev protažená hlava většinou draví (někteří se živí planktonem) Žraloci Rejnoci

Žraločí šupiny

zub žraloka: až 30 000 za život

žaberní štěrbiny

paryby ryby

trávicí soustava

Zápis do sešitu Třída Paryby: chrupavčitá kostra dýchají žábrami, májí 5 -7 žaberních otvorů nesouměrná ocasní ploutev protažená hlava většinou draví (někteří se živí planktonem) Žraloci Rejnoci

Žralok bílý

Žralok bílý

Žralok bělocípý

Žralok dlouhoploutvý

Žralok hedvábný

Žralok velrybí

Žralok písečný

Žralok šedý

Žralok tmavý

Žralok tygří

Žralok zebrovitý

Žralok černoploutvý

Ostroun obecný

Máčka skvrnitá

Žralok obrovský

Kladivoun obecný

Kladivoun velký

Piloun mnohozubý

Piloun mnohozubý

Rejnok ostnatý

Rejnok obrovský - Manta

Parejnok elektrický

Trnucha obecná

Trnucha

Čelist a zuby rejnoka

Zápis do sešitu Žraloci Rejnoci Žijí v teplých mořích, délka 0,5 až 18 m Kůži pokrývají šupiny, vybíhají v tvrdé a ostré hroty Čelisti mají většinou zuby v několika řadách – 30000 zubů Ostroun obecný, Máčka skvrnitá – cca 1m dlouhý Žralok obrovský – až 18m živí se planktonem, Žralok bílý Kladivoun obecný, Piloun mnohozubý Rejnoci Shora zploštělé tělo, vroubí ho srostlé párové ploutve Rejnok ostnatý, Rejnok obrovský = Manta atlantská Parejnok elektrický, Trnucha obecná

Otázky a úkoly Vysvětlete , proč patří mihule mezi kruhoústé. Které živočichy řadíme mezi paryby? Charakterizujte paryby. Charakterizujte rejnoky.

Zdroje Použitá literatura: Čabradová, Hasch, Sejpka, Vaněčková, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis: pro 7. ročník základní školy a víceletých gymnázií. Fraus 2005 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-16] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty.