Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze.
Webové rozhraní pro datové úložiště
Katalogizace - tentokrát opravdu sdílená Využití systému Aleph-Cluster
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Ing. Petr Štefan Kp-sys s.r.o. CPVŠK Praha
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Jiří Rataj Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova v Praze Konference ZIG-CZ , Praha T Series a Z30.50.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Z39.50 ve Vědecké knihovně v Olomouci Martin Vojnar
Metalib a stahování záznamů Martin Vojnar
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Historické fondy VKOL - ukázky
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Setkání Uživatelů systému Uživatelů systému T Series T Series Moravská galerie v Brně 14. listopadu 2007.
Technologie vyhledávání v Jednotné informační bráně Jiří Pavlík, Univerzita Karlova v Praze, ÚVT Konference ZIG 2002, , STK.
WWW – hypertextový informační systém
Retrokonverze katalogu knihovny Pedagogické fakulty UJEP Ústí n. L. Ivo Brožek.
Využití JIB pro stahování záznamů Jan Pokorný
Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Novinky JIB: MetaLib 2.13 Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven 2003UK,
Jednotná informační brána: MetaLib a SFX Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Automatizované.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ TINLIB / T SERIES Akademie muzických umění června 2002.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Akademie múzických umění června 2002.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Sdílená katalogizace – přebírání záznamů pomocí Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
JIB a import záznamů do katalogu v prostředí Advanced Rapid Library Jiří Mika Středočeská vědecká knihovna v Kladně Zpracováno
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Oborová informační brána Musica
Historické fondy VKOL - ukázky
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Moravská zemská knihovna v Brně
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy,CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Systém pro přebírání bibliografických záznamů z českých a zahraničních zdrojů Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky martin.ledinsky@ruk.cuni.cz INFORUM 2004: 10. konference o profesionálních informačních zdrojích Praha, 25. - 27.5. 2004

Co nabízíme Službu, která českým knihovnám zdarma umožňuje přebírání bibliografických a autoritních záznamů z různorodých informačních zdrojů přímo do prostředí automatizovaného knihovního systému, nezávisle na rozhraní JIB

Cíle Zefektivnit práci katalogizátorům a akvizitérům, kterým odpadne množství ZBYTEČNÉ práce a tím šetřit limitované finanční a lidské zdroje knihoven

Historie Služba je v provozu již od roku 2002, od té doby ji využívala asi desítka českých knihoven Původní verze neumožňovala konverzi formátů z UNIMARC do MARC 21 a naopak a byla tím ochuzena o řadu kvalitních zahraničních zdrojů

Konverze Dnes má konverze UNIMARC <-> MARC 21 pro ČR stěžejní význam - mnohé knihovny v těchto dnech přecházejí na MARC 21, některé již přešly Modul pro přebírání záznamů byl proto doplněn o funkci umožňující volitelnou konverzi mezi formáty prováděnou v reálném čase Navíc přibyla funkce, která umožňuje volitelnou konverzi znakových sad

Konverze ÚVT UK spolu s Národní knihovnou ČR vyvinul speciální konvertor, umožňující konverzi bibliografických a autoritních záznamů Spolu s konvertorem vznikla i pravidla pro oboustrannou konverzi mezi formáty UNIMARC a MARC 21 Služba přebírání záznamů s volitelnou konverzí formátů a znakových sad byla spuštěna na jaře 2004 Dnes ji využívá přibližně 20 knihoven

Zdroje Přebírat záznamy je možno z libovolného zdroje, prohledatelného v JIB a připojeného přes Z39.50 Záznamy musí být ve formátu UNIMARC nebo MARC 21 Možnost přebírání záznamů i z placených zdrojů (pokud k nim vlastníte licenci)

Co potřebujete pro využívání služby Přebírání záznamů pomocí JIB může zdarma využívat kterákoli česká knihovna disponující Z39.50 klientem integrovaným do automatizovaného knihovního systému, či externím Z39.50 klientem.

Jak vybrat zdroje Určete si seznam zdrojů, ze kterých chcete přebírat záznamy. Zdroje seřaďte podle důležitosti – na první místo umístěte zdroj, jehož záznamy se nejvíce blíží vaší kvalitě zpracování a který má podobný fond jako vaše knihovna Vyhledávání ve zdrojích probíhá sekvenčně – nejprve u prvního zdroje – najdou-li se záznamy, vyhledávání už dále nepokračuje, pokud se záznamy nenajdou, pokračuje vyhledávání v dalších zdrojích v seznamu

Jak službu aktivovat Na adrese http://jib-info.cuni.cz/prebirani vyplňte žádost s těmito údaji: zdroje, ve kterých chcete vyhledávat požadovaná znaková sada požadovaný formát záznamů

Žádost o vytvoření profilu

Jak službu aktivovat Na základě vyplněné žádosti pro vás připravíme profil, který poté zadáte jako databázi Z39.50 serveru JIB, jehož prostřednictvím budete záznamy přebírat S nastavením Z39.50 serveru JIB ve vašem AKS vám rád poradí váš dodavatel

Ukázka konverze Konverze UNIMARC  MARC 21 záznam z NK ČR

Ukázka konverze Konverze UNIMARC  MARC 21 detail záznamu

Ukázka konverze Konverze MARC 21  UNIMARC záznam z Library of Congress

Ukázka konverze Konverze MARC 21  UNIMARC

Současné nedostatky U AKS (případně samostatných Z39.50 klientů) nepodporujících UNICODE zatím nelze zadávat dotazy s diakritikou – bude brzy vyřešeno Nelze přebírat záznamy ze zdrojů, které jsou připojeny jiným způsobem než přes Z39.50

Závěrem Děkuji vám za pozornost a věřím, že se rozhodnete naší službu využívat a že vám bude při vaší práci přínosem Případné dotazy pište na adresu jib-support@cuni.cz