Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan."— Transkript prezentace:

1 Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan

2 Odbočka úvodem DB stroje (Oracle) a stroje na operování se záznamy (MarcMan Standard) Tabulkové procesory (Excel) a stroje na operování se záznamy (MarcMan) Program (tabulka) v Excelu a konvertor (MarcMan Light) Příklad

3 Příklad: Řešíme problém První dělník vykope příkop za 1.5 hod. Druhý dělník za 3 hod. Za jak dlouho, pracují-li oba? První za B hodin, druhý za C hodin. Za jak dlouho ( D ) oba? Zkonvertuj Unimarc záznam na Marc21 záznam

4 Kopáči

5 MarcMan Záznam 100 01 $a František $b Palacký Pravidla 100 $a -> 200 $b { } 100 I1 -> 200 I2 { } 100 I1 -> 200 I2 {S=“9” } Záznam výsledek 200 90 $b František

6 Struktura řešícího „stroje“ pro problém „Kopáči“ Obecný nástroj – Excel (pravidla a „to“, co je interpretuje a provádí (majitel B.G) Konkrétní naplnění: Vzoreček C.B:(B+C), (majitel Seminář Jinonice) Zápis podle pravidel Excelu (Krbec)

7 Struktura řešícího „stroje“ pro problém „Unimarc/Marc21 konverze“ (MarcMan Light) Stroj MarcMan pro operace se záznamy (Multidata Praha) Stanovení konverzních pravidel (NK ČR) Naplnění pravidly (ÚVT UK)

8 Excel MarcMan Standard/Light Výsledek Záznam B, C Výsledek D Stroj Excel Algoritmus (vzoreček) Stroj MarcMan Algoritmus (pravidla)

9 Struktura financování konvertoru MarcMan Light Stroj MarcMan (Multidata Praha) – zdarma PRO účely MarcMan Light konverzní pravidla (NK ČR) – financováno z grantových prostředků Naplnění (ÚVT UK) - financováno z grantových prostředků Důsledek: Konvertor MarcMan Light je zdarma (v ČR)

10 Struktura financování pro problém „Kopáči“ Tabulkový procesor Excel (? B.G. půjčí?) Vzoreček – zdarma Zápis podle pravidel- zdarma Důsledek: Excelovska tabulka pro „Kopáče je zdarma? ANO! Ale jen pro toho, kdo vlastní Excel, pokud B.G. nepůjčí.

11 Struktura MarcMan Standard Konverzní stroj MarcMan Naplnění pravidly NK nebo prázdné

12 MarcMan Standard není jen konvertor Unimarc/Marc21 Co to tedy je? Výsledný produkt závisí na pravidlech, kterými je MarcMan naplněn. Můžeme ho použít např. jako: Konvertor z nějakého formátu A do nějakého formátu B Kontrolor správnosti záznamů (nějakého formátu) Editor záznamů …

13 Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha krbec@cuni.cz krbec@multidata.cz Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Pavel Krbec ÚVT UK a MULTIDATA Praha Seminář Automatizace knihoven 2004 Produkty MarcMan."

Podobné prezentace


Reklamy Google