TRILOBIT představují vymřelý podkmen členovců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Digitalizace výuky Příjemce
HATERIE, ŽELVY, KROKODÝLOVÉ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Plazi - druhy.
Základní skupiny živočichů
Přírodní společenstvo řeky
Druhohory Mesozoikum.
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
ROZŠÍŘENÍ A VÝVOJ ŽIVOČICHŮ NA ZEMI
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Plazi Plazi jsou obratlovci
Zoologická zahrada Východ ZOO.
PTÁCI RYBY PLAZI SAVCI OBOJŽIVELNÍCI BEZOBRATLÍ ÚKOL ÚKOL ÚKOL ÚKOL
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Primáti Martin Man Jan Dresler.
DRUHOHORY.
Plazi autor: David Hainall.
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Živočichové - obratlovci
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
VÝVOJOVÉ ETAPY.
Plazi Vypracoval: Osička Jan.
Plazi-želvy a krokodýli
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
Druhohory Mezozoikum.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6. ,7.02 Anotace:
ANTARKTIDA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Želvy.
Př_158_Geologie_Druhohory
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
Orangutani.
Bezčelistnatci Agnatha.
Strunatci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_294_ŽIVÁ_PŘÍRODA_ŽIVOČICHO.
Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex
KROKODÝLI.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
7.třída plazi.
Plazi.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.7 Živočichové - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
DRUHOHORY TŘETIHORY.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_1A_04_Dělení živočichů Téma: Člověk a jeho svět Datum tvorby:
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Druhohory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Veleještěři.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Členovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_25_dělení členovců
Dinosauři.
BROUCI.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání
AUTOR: Lenka Hrnčířová
VY_32_INOVACE_5/11_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
Živočichové.
Druhohory Mezozoikum.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

TRILOBIT představují vymřelý podkmen členovců. Jednalo se o vodní živočichy, jejichž článkované tělo bylo pokryto pancířem. Po dně se pohybují kráčením více než plaváním. Živí se detritem - nemají kusadla. Jejich tělo je tvořeno hlavou a třemi podélnými laloky. Mají mnoho nespecializovaných dvouvětevných nohou se žábrami. Mohou se stáčet do klubíčka a chránit se tak při napadení. Zachoval se po nich bohatý paleontologický materiál. Velká naleziště trilobitů jsou například v Českém krasu

ČLENOVCI A HMYZ pravážky dosahující rozpětí křídel až 75 cm (rod Meganeura, největší dosud známý hmyz). Mezi vymřelými skupinami zaujímají zvláštní postavení Palaeodictyoptera se třemi páry křídel Arthropleura s až 150 cm úzkým a článkovaným tělem

KRYTOLEBCI Stegocephala připomínají stavbou těla ještě své rybí předchůdce. Jejich tělo bylo pokryto pancířem z jemných šupin. Plochá hlava měla trojúhelníkovitý nebo obloukový tvar. Tvar zubů prozrazuje dravý způsob života. Mezi týlními kostmi měli světločivný orgán (třetí oko). Obývali převážně močály, tůně se stojatou vodou, objevují se však i na vlhkých březích jezer či klidně tekoucích řek. Množili se vajíčky, larvy dýchaly vnějšími žábrami.

ŽIVOT V PERMU Početné útesy tvoří mechovky, mlži, ostnokožci, hlavně lilijice a poupěnci. Všeobecný rozvoj obratlovců. Z ryb převládají žraloci, nejdůležitější skupinou se však stávají plazi. Eosuchia, nevelcí, ale pohybliví a draví ještěři, předchůdci dodnes žijící haterie. Varanosaurus žije převážně ve vodě a živí se rybami, býložravý Edaphosaurus, masožravý Dimetrodon. Therapsida měli tělo pokryté srstí. Typickým představitelem byl například býložravý Dicynodon či dravý Cynognathus.

PLAZI existovalo 14 řádů, z nichž čtyři přežili dodnes. Důležitý je rod Therapsida, dělený na býložravé Anomodontia. Dicynodontia s progresivními savčími znaky. Lystrosaurus částečně žil ve vodě. Theriodontia mají již zřetelně rozlišený chrup na řezáky, špičáky a stoličky. Uzavřením spodiny lebeční vzniklo pevné patro, končetiny se posunují pod tělo do svislé polohy. Vzorec prstních článků 2,3,3,3,3 máme dnes i my. Pokračoval vývoj izolační vrstvy, kterou představovala srst a objevují se první mléčné žlázy, které se vyvinuly z potních žláz. K primitivním plazům patřili Ichthyosauria (ryboještěři)‏ a dravé Theriodontia.

ŽIVOT V JUŘE Na vrcholu byl rozvoj hlavonožců, zejména amonitů a belemnitů. Známy jsou již pravé žáby. Poprvé se objevují praví krokodýli, známé jsou nálezy primitivních želv s tělem již částečně pokrytým krunýřem, pokračuje vývoj drobných savců. Teplá moře obývají žraloci a rejnoci. Tomuto období však dominují zejména plazi. Vody obývají různé druhy ichthyosaurů a dravých plesiosaurů. Na souši dominují dinosauři a ve vzduchu pterosauři. Jsou známy nálezy prvních praptáků (Archaeopteryx).

ŽIVOT V KŘÍDĚ Pokračuje vývoj velkých plazů . Nejznámější jsou Brachiosaurus brancai (délka až 22 metrů, výška do 12 metrů), Diplodocus (délka až 27 metrů), Apatosaurus (délka do 18 metrů). Všichni velcí dinosauři měli dutou páteř (kromě ocasu) pro odlehčení vlastní hmotnosti a chrup složený z četných malých zubů. Dožívat se mohli i stáří 200 let. Zvláštní skupinu tvoří rohatí dinosauři s různým počtem rohů vyrůstajích z čelního pancíře (Triceratops, Pentaceratops). Mezi masožravými zástupci vynikaly Tyrannosaurus, Albertosaurus. Megalosaurus a Tarbosaurus byli podobní dnešním pštrosům.

TEKODONTI TRIAS Byli velmi přizpůsobiví na časté klimatické změny během triasu, měli předpoklady pro život snad ve všech ekosystémech. Postupně ovládli vodní svět, obojživelný svět, pozemní i stromový. Rychle dosáhli velikostí, kterých nedosáhl žádný z terapsidů. Dravý erythrosuchus s lebkou metr dlouhou dosahoval délky pěti metrů. Hlavní skupinou byla Pseudosuchia. Zahrnovala malé, rychlé a mrštné druhy Euparkeria, Saltoposu- chus a Ticinosuchus. Byly tu čtyři hlavní skupiny. Terapsidi - teplokrevní,disponující adaptacemi, tekodonti,přizpů- sobiví a dynamičtí, savci a dinosauři, drobní, lehce zranitelní. Celých 20 milionů let se odehrával boj o nadvládu nad planetou.

CYNOGNATHUS

ARCHEOPTERIX

ARCHELON

MEGATHERIUM

CYNOGNATHUS

CYNOGNATHUS

SMILODON

BARIONYX PELECANIMIMUS

STEGOSAURUS POLACANTUS

TAPEJARA

MOSASAURUS

MORGANUCODON

EUPARKERIA

ICHTIOSAURUS

INDRICOTHERIUM