Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PSANÍ –I / -Y V KONCOVKÁCH PODSTATNÝCH JMEN PODLE VZORŮ
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo v digitálním archivu školy
PRAVOPIS PODSTATNÝCH JMEN
Hrátky s češtinou.
Číslo v digitálním archivu školy
Gramatika Podstatná jména II
Český jazyk Vzor pán Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Podstatná jména.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
Podstatná jména rodu mužského - vzory
Podstatná jména rodu mužského životného
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY _32_INOVACE_320_Podstatná jména AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM:
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Mluvnické kategorie podstatných jmen Název sady: VY_32_Inovace Český jazyk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 4. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Podstatná jména-rod ženský Autor Mgr.
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníduben 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_16_ČJ_Podstatná jména_hrad Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_01_JMÉNA,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace Autor: Leon Maršík Datum Název: VY_32_INOVACE_21_Čj5.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Skloňování podstatných jmen
Vzory podstatných jmen ( rod mužský, ženský, střední )
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Podstatná jména Bc. K. Matějková.
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Koncovky podstatných jmen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Psaní i/y v koncovkách podstatných jmen
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Podstatná jména Opakování
Vzory podstatných jmen rodu mužského
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Digitální učební materiál
PODSTATNÁ JMÉNA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PODSTATNÁ JMÉNA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Podstatná jména Substantiva Podstatné jméno Podstatné jméno je ohebný slovní druh, který označuje názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů.
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0010 Škola: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Předmět: CJL Ročník: 1. a 2. Téma: Psaní i/y v příponách a v koncovkách podstatných jmen Tematický okruh: Pravopis Jméno autora: Mgr. Hana Maříková Datum tvorby: říjen 2013 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_CJL_MA014 Soubor: 09VYSTUPY/VY_32_INOVACE_CJL_MA014 Anotace: Opakování grafické stránky jazyka, zopakování psaní i/y v příponách a v koncovkách podstatných jmen, vysvětlení přípon a zopakování vzorů podstatných jmen

Psaní i/y v příponách a koncovkách podstatných jmen jen v jediné příponě se píše tvrdé y: -yně např.: Volyně, Hrabyně, kolegyně, bohyně (jen v jediné předponě se píše tvrdé y: vy-, vý- např.: výstava, vystavit, vystavět) v ostatních příponách je měkké i v koncovkách podstatných jmen se řídí psaní i/y vzory

V příponách je převážně měkké i v převážné většině přípon u odvozovaných slov se píše měkké i (í), např. u přípon -ice, -ička, -ík , -ín , -ina –inka, -írna, -íř, -isko, -iště atd.

Slova s měkkým i v příponách -ice (pravice), -ička (včelička), -ík (balík), -ín (vltavín), -ina (vzteklina), -inka (syrovinka), -írna (papírna), -íř (šermíř), -isko (letovisko), -iště (učiliště) atd.

V koncovkách řídí pravopis mluvnický rod a vzor v koncovkách podst. jmen po obojetných souhláskách se řídí psaní i (í) a y (ý) tím, zda patří ke vzoru tvrdému, nebo ke vzoru měkkému

Kolísání při skloňování mnohá podstatná jména kolísají při skloňování mezi více vzory (např. dveře jako růže, ale v 7. pádu dveřmi nikoli podle růžemi, ale podle kostmi)

Vzory a podvzory rodu mužského rod mužský – životný pán (student), syn, voják muž, cizinec, rodič předseda, paňáca soudce Jiří rod mužský – neživotný hrad, les stroj

Vzory rodu ženského a středního rod ženský žena růže píseň kost rod střední město moře kuře stavení

Nesklonná podstatná jména kromě uvedených vzorů existuje v češtině malé množství nesklonných podst. jmen, přejatých z cizích jazyků jsou zpravidla středního rodu (kupé, filé) někdy jsou na základě významu přiřazeny jiným rodům (atašé - mužský životný rod, lady - ženský rod)

Vzory a měkké i v koncovkách podstatných jmen vzorů muž, stroj růže, píseň, kost moře a stavení se píše vždy jen měkké i, í:

Příklady měkkého i v koncovkách učiteli, Francouzi, penězi, jeteli košili, košilí, větvi, větví, větvích, větvemi, obuvi, obuví, poli, polí, polím, polích, obilí, obilím, úskalími

Vzory a tvrdé y v koncovkách podstatných jmen vzorů hrad, žena, město se píše tvrdé y: duby, domy, stavby, lampy, slovy, mýdly

ALE - koncovka –ích (6.p.) a –ami (7.p.) v koncovkách podstatných jmen vzorů hrad, žena a město se píše tvrdé y kromě koncovky -ích v 6. p. č. mn. u některých podst. jmen vzoru hrad (lesích, sklepích, kostelích, kromě koncovky -ami v 7. p. č. mn. vzoru žena, např. ženami, vrbami

U vzoru pán použití i/y řízeno skloňováním měkké i se píše v koncovkách podstatných jmen vzoru pán - v 1. a 5. p. č. mn.: lvi (páni), holubi, orli, chlapi, psi, plazi - v koncovce 3. a 6. p. č. j. -ovi: chlapovi (pánovi), psovi tvrdé y se píše ve 4. a 7. p. č. mn.: lvy (pány), holuby, orly, chlapy, psy, plazy

U vzoru hrad po c – tvrdé y podstatná jména vzoru hrad zakončená na c mají v koncovce -y např. tácy, puncy, nespisovné placy, kecy, trucy, hecy

Zdroje HLAVSA, Zdeněk. Pravidla českého pravopisu. 1. vyd. Praha: Academia, 1998, 391 s. ISBN 80-200-0475-0. SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce. ISBN 80-7200-041-1.