Filozofické uvažování o viru II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Socioekonomická geografie
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
WORKSHOP Charter of Progressive Sociology
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Politologie jako věda Politika moc
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Hypotézy ve výzkumu.
Sociální konstruktivismus
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Rasismus.
Sociologický výzkum.
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Databázové modelování
Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Systemický přístup v SP
Ani příroda ani kultura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Stát Definice, funkce, typy.
Sociologie pro SPP/SPR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Geografie Krajinná sféra
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Metody pedagogiky.
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Filozofické uvažování o viru II

Actor-network theory (ANT) teorie, která vznikla na poli Science and Technology Studies (STS) tvůrci – Bruno Latour, Michel Callon, John Law Vymezení vůči klasické sociologii – Émile Durkheim Navrhuje objektivní výzkum sociálních faktů, které existují mimo jedince, utlačují ho a determinují jeho jednání (sociální třída, skupina, řád)

Latour kritizuje toto pojetí sociologie Existuje zde síť aktérů, kteří se dostávají do vzájemných vztahů Tuto síť musíme zkoumat: jakým způsobem se vyvíjí, její dynamiku, role aktérů Každému aktérovi je dán prostor k vyjádření Není zde rozdíl mezi fyzickým a abstraktním empirická metafyzika

Základní pojmy Punktualizace Translace Povinný průchozí bod (Obligatory passage point) Heterogenní inženýrství

Základní vlastnosti sítě aktérů sémiotika vztahů heterogenita materialita procesuálnost a nejistota

Michael Callon – Sociology of translation Callon se zaměřuje na definování pojmu translace Předkládá čtyři fáze translace, kterými prichází každý aktér, který vstupuje do sítě Podrobný popis vzniku a vývoje sítě Konkrétní příklad ilustruje na problému s lovem hřebenatek, do jehož řešení bylo zapojeno několik aktérů – vědci, rybáři, technologie, hřebenatky, odborné studie

4 fáze 1. Identifikace aktérů a stanovení povinného průchozího bodu 2. Aktéři, jež byli identifikováni, jsou přesvědčováni, aby přijali své role 3. Testování rolí. Mobilizace aktérů. 4. Spory mezi aktéry a zrady jednotlivých aktérů. Udržení sítě závisí na ochotě aktérů přijmout a hrát své role. Když odmítnou, síť se rozpadá.

ANT a její využití k výzkumu technologie (softwaru) technologie se podílí na naší konstrukci světa do technologického objektu vpisujeme určitý význam, záměr funkce a vlastnosti určité technologie se však mohou proměňovat v závislosti na tom, s jakými aktéry přichází do styku Technologie jsou aktivní objekty, které transformují, narušují a modifikují sociální vztahy

Praktický příklad analýzy – Windows Vista - GUI Otázka proč systém nebyl úspěšný Zaměření na grafické uživatelské rozhraní Aero Windows vista součástí sítě rozmanitých aktérů – prodejci softwaru, procesory, grafické karty, uživatelé apod. Operační systém se měl stát symbolem budoucnosti, vylepšit interakci mezi člověkem a počítačem – příslib nového světa Vytvoření a udržení tohoto světa však bylo závislé na spolupráci ostatních aktérů

Vynoření problémů při testování rolí – problematičtí aktéři - Intel a obchodníci Oba aktéři hájili své zájmy a muselo dojít ke kompromisu

Selhání sítě však nakonec způsobil jiný aktér - zákazník

Moderní, postmoderní a nemoderní myšlení Antropolog Claud Lévi-Strauss hlavní zdroj inspirace pro Latoura Kniha Myšlení přírodních národů. Praha, Dauphin 1996. myšlení přírodních národů není myšlením divochů, ani primitivního nebo archaického lidstva, ale je myšlením v „divokém stavu

Rozdíly mezi divokým myšlením a moderním Divoké myšlení vychází z poznatků, které nám poskytují naše smysly používá určité aspekty naší vnímatelné skutečnosti (objekty, krajinu, zvíře), aby jejich prostřednictvím vysvětlilo fungování světa, jeho vznik nebo definovalo identitu kmene Nerozlišuje mezi pozorováním (sběr faktů, které vede k poznání) a interpretací (symbol)

Moderní myšlení vědecké myšlení ověřuje platnost svých hypotéz prostřednictvím pozorování a přesně definovaných experimentů Odstup pozorovatele od vnímané skutečnosti – rozlišuje pozorování a interpretaci

Bruno Latour - Moderní myšlení a kvaziobjekt Otázka, kdy jsme se stali moderními Počátek moderního projektu od 17. st.- dochází k postupné separaci dvou kategorií, které byly dříve vnímány jako spojené či vzájemně se podmiňující společenské vědy – abstraktní sociální kategorie jsou aplikovány na jedince a společnost přírodní vědy – zaměření na hmotu, fyzikální zákony, měřitelné jevy, empirický výzkum,

Ve společenských vědách existuje jen subjekt a v přírodních jen objekt Nové rozčlenění zaštítila ústava zavedením praxe očišťování spočívající v jasné klasifikaci jsoucen, která buď náleží do sféry přírody, nebo společnosti ve skutečnosti probíhá neustálé prostupování těchto oblastí - produkujeme stále více hybridů, které nelze jednoznačně zařadit ani do přírodních ani do společenských věd

chybí zde termín, který by označoval hybridní objekty, které v sobě mísí přírodu i kulturu Latour definuje kvaziobjekt - objekt, který v sobě směšuje různé oblasti skutečnosti Např. sprej - technologický objekt, ekonomická záležitost, ničení životního prostředí, chemické látky, reakce ochránců životního prostředí

Postmoderní způsob myšlení zachoval rozštěpení přírodního a kulturního řádu zaměřil svou pozornost na analýzu diskurzu K dosavadním dvěma sférám skutečnosti přibyla třetí – jazyk

Nemoderní způsob myšlení Všechny přírody-kultury jsou stejné v tom, že konstruují lidská, božská i nelidská jsoucna, žádná společnost nežije jen v imateriálním světě znaků nebo jen ve světě věcí Archaické společnosti svět vnímají jako nerozdělitelný celek, jehož aktéři, ať už jsou přírodního či společenského původu, materiální či abstraktní, vedou společnou existenci a proměňují jeden druhého.

To stejné konáme i my - sféry přírody, společnosti i jazyka se naší civilizaci navzájem prostupují a společně konstruují realitu, kterou obýváme Rozdělení přírody a společnosti bylo pouhou iluzí, nikdy nefungovalo

Řešení – parlament věcí Nová ústava, která nezakrývá tvorbu hybridů Když se bude hovořit o nějakém kvaziobjektu, měla by se sejít kompletní skupina jeho reprezentantů V tomto novém parlamentu se všichni vyjadřují o stejné věci o tomto kvaziobjektu, který společnými silami vytvořili