Šlechtění rostlin pro zmírnění dopadů sucha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ječmen jarní sladovnický
Advertisements

Doktorské studium na AF
Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. Setkání ředitelů fakultních škol PřF UP Mgr. Jan Bartoš, Ph.D.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Dopady klimatické změny na zemědělství
Interakce 2,4-D a etylénu v růstu tabákové BY-2 suspenze
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Představení PS Lesnictví a zemědělství
Intenzivní odchov plůdku ryb
geneticky modifikované rostliny
Využití termálního monitoringu v meteorologii a agrometeorologii
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
Biopotraviny ve školním stravování
Plemena kaprů chovaná Rybníkářstvím Pohořelice a.s.
Šlechtění pšenice na vyšší toleranci k suchu
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Rostlinná produkce a prostředí
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Jiří Kec,Pavel Matoušek
Využití DPZ pro predikci výnosů obilovin
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. (P5)
Intenzivní pěstování máku setého
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Ekologie invazních druhů rostlin pracovní skupina zahrnující projekty studentů všech úrovní vysokoškolského studia propojení na další skupiny a projekty.
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kukuřice setá (Zea mays)
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
Doktorské studium na AF
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_17 Název materiáluŠlechtitelství.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Nástroje pro monitoring sucha a včasnou výstrahu – intersucho.cz a klimatickazmena.cz Lenka Bartošová Mendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Selekční postupy ve šlechtění rostlin I. Selekce = výběr Charles Darwin ( ) Darwinova evoluční teorie počítá s výběrem a rozmnožováním lépe.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
ANALÝZA KONKURENČNÍHO PROSTŘEDÍ
5. cvičení Tvorba variability křížením
4. cvičení Tvorba genetické variability křížením
6. cvičení Selekce.
Genetické markery ve šlechtění rostlin
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A.
Genetika.
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
PROGRAM: Změny klimatu za posledních 10 let v ČR.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Půdy.
Transkript prezentace:

Šlechtění rostlin pro zmírnění dopadů sucha 12. 5. 2017, Brno Připravili: Ing. Tomáš Středa, Ph.D. doc. Ing. Hana Středová, Ph.D. RNDr. Filip Chuchma Ing. Jana Klimešová a kol. Šlechtění rostlin pro zmírnění dopadů sucha Motto: „Inteligence je schopnost učit se ze zkušeností. Schopnost přizpůsobit se okolnímu prostředí.“

Jak velký máme skutečně problém a co (ne)chceme slyšet? K zamyšlení Jak velký máme skutečně problém a co (ne)chceme slyšet? Roste v čase riziko výskytu agronomického sucha? Jsou dopady agronomického sucha na rostlinnou produkci zřetelné? Využívá zemědělec plně potenciál adaptačních opatření? Jsou k dispozici adaptační opatření šlechtitelského charakteru?

1. Roste v čase riziko výskytu agronomického sucha? Zásoba půdní vody v % VVK za období 1975-1990, průměr za období 111.-180. dne v roce Zásoba půdní vody v % VVK za období 1995-2010, průměr za období 111.-180. dne v roce Dopady možné změny klimatu na zemědělství v ČR. Praha 1995. 140 s. Brázdil R., Rožnovský J. a kol. Zásoba půdní vody v % VVK za rok 2012, průměr za období 111.-180. dne v roce

2. Jsou dopady agronomického sucha na rostl. produkci zřetelné?

3. Využívá zemědělec plně potenciál adaptačních opatření? Závlahy? Sucho = nedostatek vody!! Izrael × SSSR × ZVHS Agrotechnika? Zahraničí… Nové plodiny? Zima… Pěstitelé a odrůdy? Hybridy × linie… Šlechtitelé a firmy? ÚKZÚZ? × DOTACE

Tolerance k suchu: nižší výnosový potenciál genotypů  4. Jsou k dispozici adaptační opatření šlechtitelského charakteru? Na molekulární úrovni: QTL tolerance k suchu, včetně GMO… Na biochemické úrovni: syntéza a akumulace ABA, DHN proteinů… Na fyziologické úrovni: zavírání průduchů, snížení transpirace - zvýšení efektivity využití vody... Na morfologické úrovni: změna poměru root:shoot... Tolerance k suchu: nižší výnosový potenciál genotypů  nízká heritabilita  polygenní znak  ICARDA, CIMMYT, Austrálie, USA, Čína, Maďarsko ČR?? Sucho × sucho.. Firmy: kořeny, stay green, svinování listů…

Šlechtění na větší kořenový systém 4. Jsou k dispozici adaptační opatření šlechtitelského charakteru? Šlechtění na větší kořenový systém „Není vidět“ současně „Skrytá polovina rostliny“ „Roots are the key to a second green revolution - one that doesn't rely on expensive inputs“ „Na kořeny nevěřím“ Projekt NAZV: Nové linie pšenice pro efektivnější využití vstupů a s vyšší odolností ke stresům

Elektrická kapacita + - Šlechtění na větší kořenový systém Elektrická kapacita + - Modifikovaná soil-core + - Zuzana, Nivel

Šlechtění na větší kořenový systém PŠENICE (6 genotypů, 18 kombinací, 4 opakování, vybrány vždy 2 rostliny) Vztah mezi velikostí kořenového systému a výnosem semen (generace F3; průměr ze tří lokalit; elipsa naznačuje, kde se s 95% pravděpodobností budou vyskytovat naměřené hodnoty) Korelace mezi velikostí kořenového systému a výnosem zrna byla vysoce průkazná u selekce A (R2 = 0,423; na Obr. zeleně), ale ne u selekce B (R2 = 0,139; na Obr. červeně).

Děkuji za pozornost Tomáš Středa Hana Středová Filip Chuchma Jana Klimešová … Mendelova univerzita v Brně Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Ústav aplikované a krajinné ekologie Český hydrometeorologický ústav Oddělení meteorologie a klimatologie