XML Validace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Základní struktura, metainformace
Programování funkcí v Excelu
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Aplikační a programové vybavení
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
ZÁKLADY HTML – ODKAZY, SEZNAMY. - vodorovná čára atributy:  width – délka čáry – pixely nebo %  size - šířka ve smyslu tloušťky  align - zarovnání.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
1 5. přednáška XML Slajdy převzaty z Mlýnková, Nečaský : Technologie XML (DBI026, MFF UK) Úvod do databázových systémů B RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
1 PRG036 – Technologie XML Přednáší: Irena Mlýnková Martin Nečaský
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 8
XML na papír Dušan Fencl
Databázové modelování
Databázové modelování
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Pole Arrays.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Perzistence XML dat Kamil Toman
Základy XML – struktura dokumentu (včetně testových otázek) Otakar Čerba Oddělení geomatiky Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Značkovací jazyky Začínáme.
Databázové systémy a SQL
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Internetové publikování Dynamické HTML
Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Reprezentace metadat
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV PROJEKTU GIS jako nástroj pro podporu hodnocení krajinné zeleně (modelové území okresu Karviná) PROJEKT ZPRACOVAL : PAVEL POMEZNÝ.
Transkript prezentace:

XML Validace

Validace Well formed XML document Valid XML document

Well Formed Korektní vzhledem k syntaxi Párové značky Nekřížené značky Hodnoty atributů v uvozovkách (apostrofech) ...

Valid V souladu s deklarovanou strukturou DTD XML Schema

Značkovací jazyky DTD

Deklarace Typu Dokumentu - DTD Struktura dokumentu Uvádí se v hlavičce dokumentu (přímo - interní nebo odkazem - externí) Využívá se stále méně

Elementy – Prvky - Značky <!ELEMENT název_prvku (seznam prvků, které může obsahovat s pravidly výskytů)> <!ELEMENT okres (název, obec+, přednosta?)>

Prvky / Pravidla výskytu Bez znaku Musí právě jednou ? Může ale nemusí právě jednou + Musí jednou nebo vícekrát * Může ale nemusí vícekrát

Prvky / Neobsahující další <!ELEMENT popis (#PCDATA)>

Oddělování definic prvků Čárkou – Všechny definice se musí využít Svislou čárou (Pipe |) - využije se jedna nebo druhá definice <!ELEMENT obec (jméno, (starosta?|tajemník?), popis*)> <!ELEMENT popis (#PCDATA|historie)>

Prvky – všechno nebo nic <!ELEMENT br EMPTY> <!ELEMENT vse ANY>

Atributy <!ATTLIST název_pvku atribut1 typ povinnost|implicintní hodnota atribut2 typ povinnost|implicintní hodnota ... atributN typ povinnost|implicintní hodnota >

Atributy - Typy CDATA - Libovolný text ID - Klíčový atribut IDREF – Cizí klíč NMTOKEN - Spojitý řetězec NMTOKENS - Seznam spojitých řetězců oddělených mezerou seznam možných hodnot - Uvádí se do závorek a oddělují se | Př.: Pohlaví(žena|muž) „žena“

Atributy - Příklad <!ATTLIST okres Kodok ID #REQUIRED KodKraj IDREF #IMPLIED Stav (strukturálně postižený|nepostižený) „nepostižený“ Nazok CDATA #IMPLIED>

Parametrické entity - deklarace <!ENTITY % jádro „jméno CDATA#REQUIRED jazyk CDATA#IMPLIED“ >

Parametrické entity - použití <!ATTLIST řeka %jádro délka CDATA#IMPLIED >

Atributy - doporučení Atributy pokud možno nepoužívejte Instinkt z roku 1999 – XML jsem téměř neznal Potvrzeno na W3C Schools

Připojení DTD Interní Externí systémová Externí veřejná

Interní DTD Zapsaná přímo v dokumentu <!DOCTYPE okres [ <!ELEMENT okres (název, obec+, přednosta?)> <!ELEMENT obec (jméno, popis*, starosta?)> ]> <okres> ... </okres>

Systémová DTD Distribuovaná s XML dokumentem <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE okres SYSTEM "okres.dtd">

Veřejná DTD Dostupná přes Internet <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!DOCTYPE wml PUBLIC "- //WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN" "http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1. xml">

Značkovací jazyky XML Schema

XSD - Proč? Bohatější než DTD Rozšiřitelné Použití XML Datové typy Jmenné prostory

XSD – Datové typy Zjednodušují zejména: Validaci Práci s databází Definování integritních omezení Konverzi datových typů

XSD – využití XML Není nutné se učit další jazyk Je možné používat stejný editor a parser Je možné využívat XML DOM Je možné transformovat schémata s využitím XSL

XSD – Striktnost Např. datový typ date Musí mít přesný tvar: YYYY-MM-DD

XSD - Struktura <?xml version="1.0" encoding="UTF- 8"?> <xs:schema xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XM LSchema" elementFormDefault="qualified"> ... deklarace </xs:schema>

XML - Příklad <?xml version="1.0"?> <note> <to>Petr</to> <from>Jirka</from> <heading>Připomínka</heading> <body>Nezapomeň že teď už jsem vedoucím já!</body> </note>

XML - DTD <!ELEMENT note (to, from, heading, body)> <!ELEMENT to (#PCDATA)> <!ELEMENT from (#PCDATA)> <!ELEMENT heading (#PCDATA)> <!ELEMENT body (#PCDATA)>

XML - XSD </xs:complexType> <?xml version="1.0"?> <xs:schema xmlns:“..." targetNamespace="..." xmlns="..." elementFormDefault="qualified"> <xs:element name="note"> <xs:complexType> <xs:sequence> <xs:element name="to" type="xs:string"/> <xs:element name="from" type="xs:string"/> <xs:element name="heading" type="xs:string"/> <xs:element name="body" type="xs:string"/> </xs:sequence> </xs:complexType> </xs:element> </xs:schema>

DTD – Připojení <?xml version="1.0"?> <!DOCTYPE note SYSTEM "http://www.w3schools.com/dtd/note.dtd"> <note> <to>Petr</to> <from>Jirka</from> <heading>Připomínka</heading> <body>Nezapomeň že teď už jsem vedoucím já!</body> </note>

XSD – Připojení <note xmlns="http://www.w3schools.com" <?xml version="1.0"?> <note xmlns="http://www.w3schools.com" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.w3schools.com note.xsd"> <note> <to>Petr</to> <from>Jirka</from> <heading>Připomínka</heading> <body>Nezapomeň že teď už jsem vedoucím já!</body> </note>

XSD – Primitivní datové typy xs:string xs:double xs:date YYYY-MM-DD xs:integer xs:decimal xs:boolean xs:time

XSD – Deklarace jednoduchého prvku <xs:element name="xxx" type="yyy"/>

XSD – Deklarace jednoduchého prvku <lastname>Refsnes</lastname> <age>36</age> <dateborn>1970-03-27</dateborn>

XSD – Deklarace jednoduchého prvku <xs:element name="lastname" type="xs:string"/> <xs:element name="age" type="xs:integer"/> <xs:element name="dateborn" type="xs:date"/>

XSD – Implicitní hodnota <xs:element name="color" type="xs:string" default="red"/>

XSD – Fixní hodnota <xs:element name="color" type="xs:string" fixed="red"/>

XSD – Atributy Jednoduché prvky nemohou mít atributy, pouze komplexní prvky mohou mít atributy Atributy se vždy deklarují jako jednoduché

XSD – Atributy <xs:attribute name="xxx" type="yyy"/>

XSD – Atributy <lastname lang="EN">Smith</lastname> <xs:attribute name="lang" type="xs:string"/>

XSD – Atributy <xs:attribute name="lang" type="xs:string" default="EN"/> <xs:attribute name="lang" type="xs:string" fixed="EN"/> <xs:attribute name="lang" type="xs:string" use="required"/>

Použité zdroje http://www.w3schools.com/xml http://www.w3schools.com/dtd/dtd_buil ding.asp