Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
1.Způsob, jak správně vypočítat hydrauliku
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Fyzika Magnet.
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Tekutinové mechanismy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _645 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Výuka předmětu automobily
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Kapaliny.
Mechanické vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Pascalův zákon a jeho užití
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Mechanické vlastnosti kapalin (7. ročník)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
VY_32_INOVACE_
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Tření-síla, která brzdí pohyb
18. Pascalův zákon, hydraulika
Vlastnosti kapalných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Zvedáky VY_32_INOVACE_21_412
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Pascalův zákon Hydraulické zařízení. Pascalův zákon Hydraulické zařízení.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_59_F7
Ing. Michaela Štainbruchová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení F1 = 6 N S2 = 5 cm2 S1 = 1 cm2 F2 = ?
Jak velký tlak v kapalině vznikne? Porovnej tlak v bodech A, B, C.
Hydraulická zařízení - početní příklady
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Hydraulická zařízení Jednoduchý model hydraulického zařízení si můžeme vyrobit doma, potřebujeme k tomu dvě injekční stříkačky o různém průměru a hadičku, kterou je spojíme. Stříkačky i s hadičkou naplníme vodou. Obr.1-foto autor

Počítejme takto: Jakým tlakem působí na kapalinu malý píst o obsahu např. 1 cm2, působíme-li na něj silou např. 10 N? Jaký je tlak v hadičce a pod větším pístem? Jakou silou působí kapalina na větší píst, který má např. 3x větší plochu? Kolikrát je tato síla větší než síla, kterou jsme tlačili na malý píst?

Základem hydraulického zařízení jsou dva písty s různými průměry. F1 F2 S1 S2 F1…síla působící na malý píst S1…plocha malého pístu F2…síla zvedající velký píst S2…plocha velkého pístu

Zapamatuj si! Hydraulické zařízení dokáže sílu nejen snadno přenášet, ale dokáže ji současně i snadno zvětšovat. Kolikrát zvětšíme obsah pístu, tolikrát zvětšíme i sílu, kterou na něj kapalina působí! Jako kapalina v hydraulických zařízeních se nepoužívá voda, ve které by železo rezavělo, ale olej.

Využití hydraulických zařízení Hydraulické zvedáky : zvedání automobilů při opravách, zvedání a spouštění radlic pluhu za traktorem apod. Hydraulické lisy : lisování olejů, šťáv, ale i součástek apod. K ovládání ramen rypadel, autojeřábů, plošin apod. Brzdy v automobilech, zubařská křesla.