Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU –
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Osobnosti národního obrození
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
William Shakespeare (1564 – 1616).
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Vítězslav Hálek Jakub Arbes Karolína Světlá 8. ročník.
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Meziválečná literatura
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Divadlo By : Vanessa Thorne.
Jan Neruda 8. ročník.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Literární riskuj Jarmila Karlovcová 6. třída
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
LITERÁRNÍ KVÍZY 1 VY_32_INOVACE_A01
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Kultura v předválečném Československu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_Jir_I_27 George Orwell
Mark Twain.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Opakování z literatury 8. r.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Rozdělení fantastické literatury
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
Literatura 19.století - shrnutí
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Česká próza mezi válkami
Autor: Mgr. Hana Novotná
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024 Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury Mgr. Lucie Kučerová

Metodický pokyn Žáci si vytvořenou prezentaci stáhnou do svých tabletů, kde si ji spustí a pokusí se zodpovědět pět všetečných otázek z oblasti literatury. U textu o Shakespearovi a Bibli je napsána doplňující otázka, odpověď na ni žáci zjistí na internetu, řešení zašlou vyučujícímu na e-mail, ten vyhodnotí odpovědi.

Kolik románů napsal William Shakespeare? 4 30 žádný

William Shakespeare je spisovatel světového formátu a považován za anglického národního básníka. Napsal 37 divadelních her, přes 150 sonetů. Román však z jeho pera nevzešel jediný. Vyhledej na internetu tři divadelní hry tohoto známého dramatika

Které literární dílo bylo vůbec jako první napsáno na psacím stroji? Babička (Božena Němcová) Dobrodružství Toma Sawyera (Mark Twain) Bílý tesák (Jack London)

Román Dobrodružství Toma Sawyera amerického spisovatele Marka Twaina byl vůbec první knihou v dějinách, která byla napsána na psacím stroji. Kniha spatřila světlo světa v roce 1876.

Která kniha je považována za první anglický román? Robinson Crusoe (Daniel Defoe) Oliver Twist (Charles Dickens) Farma zvířat (George Orwell)

Prvním románem v historii anglické literatury byl Robinson Crusoe z roku 1719 spisovatele Daniela Defoa. V češtině vyšel ve více jak 100 vydáních, první už v roce 1797. Dodnes však neexistuje jeho přesný český překlad.

Která kniha je nejznámější a nejprodávanější na světě? Bible Harry Potter a kámen mudrců (J. K.Rowlingová) Šifra mistra Leonarda (Dan Brown)

Bible je nazývána knihou knih a je nejenom nejznámější a nejprodávanější knihou na světě, ale je také nejpřekládanější. Vyhledej na internetu, do kolika jazyků byla Bible dodnes přeložena.

Která česká kniha je nejpřekládanější? Ostře sledované vlaky (Bohumil Hrabal) R.U.R. (Karel Čapek) Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (Jaroslav Hašek)

Čtyřdílný humoristický román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války byl přeložen do 58 světových jazyků a je jednoznačně nejpřekládanějším českým literárním dílem. Jeho nezaměnitelnou podobu dokreslují známé ilustrace Josefa Lady.

Použité zdroje: SOUKAL, Josef. Literární výchova pro 2 Použité zdroje: SOUKAL, Josef. Literární výchova pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. 2., upr. a rozš. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2009, 246 s. ISBN 978-80-7235-438-2. 26 zajímavých faktů ze světa literatury [online]. In: SVĚTY LITERATURY.CZ [online]. 2014 [cit. 2015-05-12]. Dostupné z: http://svetyliteratury.cz/?p=5681