Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu MÝTY A FAKTA VE VÝŽIVĚ Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu Mýty zakazují, doporučení pozitivně doporučují

Obrazová výživová doporučení prezentují převod doporučení pro energii a živiny na potraviny, tj. do formy v praxi lépe využitelné.

CO JÍST A KOLIK? Zdroj: http://www.pandemie.cz/dokumenty/uzitecne_letak_vyzivove_doporuceni.pdf

MÝTY… „Rostlinné tuky jsou zdravé a živočišné nezdravé“ „Sladit medem je zdravé“ MÝTY… „Mám zvýšenou hladinu cholesterolu – nesmím jíst vejce!“ „Člověk je jediný savec, který v dospělosti konzumuje mléko“ „Ovoce dopoledne, zeleninu odpoledne“ „Ovocné šťávy nahradí porci ovoce“ „Mrkev je sladká a proto by se měla jíst jen 1-2krát týdně“ „Tmavá barva pečiva znamená, že je celozrnné“

„Tmavá barva pečiva znamená, že je celozrnné“ Zákon o potravinách 110/1997 Sb. , vyhláška. č. 333 pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta: Celozrnným výrobkem se rozumí výrobek, ve kterém je použito nejméně 80 % celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky) CEREÁLNÍ VÝROBEK NEZNAMENÁ CELOZRNNÝ Za celozrnné lze považovat například ovesné vločky, mouky z celých zrn jakékoliv obiloviny, bulgur (nalámaná celozrnná pšenice), rýži natural

„Mrkev je sladká a proto by se měla jíst „Ovoce dopoledne, zeleninu odpoledne“ „Ovocné šťávy nahradí porci ovoce“ „Mrkev je sladká a proto by se měla jíst jen 1-2krát týdně“

Ovoce/zelenina Celkové sacharidy (v g/ 100 g) Česnek 28,9 Banány 21,6 Brambory zimní 15,6 Víno – hrozny 15,2 Třešně 13,4 Švestky 12,4 Cibule 6,6 Citróny 6,1 Mrkev Zdroj: www.czfcdb.cz

„Člověk je jediný savec, který v dospělosti konzumuje mléko“

PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr ALERGIE ….na bílkovinu Výskyt: 1-3 % dospělých INTOLERANCE …. cukru Výskyt: různý

VÝSKYT LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE VE SVĚTĚ

PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr ALERGIE ….na bílkovinu Výskyt: 1-3 % dospělých Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu INTOLERANCE …. cukru Výskyt: různý primární X sekundární LI Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru

OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g Cottage 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5

Co sní rodiny za týden?

„Mám zvýšenou hladinu cholesterolu – nesmím jíst vejce!“ Výskyt: ve všech buňkách živočišného původu - vnitřnosti (vepřová játra 300 mg/100 g) - vaječný žloutek (cca 250 mg/1 žloutek) - máslo (240 mg/100 g) - mléčné výrobky s vysokým množstvím tuku Význam: - součást buněčných membrán - výchozí materiál pro tvorbu žlučových kyselin, steroidních hormonů a vitaminu D - podstatná součást žluče …HLADINU CHOLESTEROLU OVLIVŇUJÍ TUKY VE STRAVĚ

„Rostlinné tuky jsou zdravé a živočišné nezdravé“ PALMOVÝ TUK ŘEPKOVÝ OLEJ Palmový tuk Řepkový tuk LNĚNÝ OLEJ

„Sladit medem je zdravé“ ? MED CUKR ŘEPNÝ CUKR TŘTINOVÝ Energie/ 100 g 1390 kJ 1700 1680 Množství sacharidů/ 100 g 81,7 g 99,8 g 98,9 g 1 lžička 15 g 5 g Zdroj: www.czfcdb.cz

SŮL do 5 g Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Denní doporučené množství: do 5 g Zdroje soli Celkové množství (v g/ 100 g) Šunkový salám 3,3 Eidam 1,8 Balkánský sýr, niva 4,5 Chipsy 1,5 Popcorn 3,0 Bílý rohlík Chléb pšeničný bílý 1,3 1 g Na = 2,5 g soli Zdroj: www.czfcdb.cz

DENNÍ DOPORUČENÉ MNOŽSTVÍ VODY Příjem vody = 65 % z tekutin a mléka + 25 % z potravy + 10 % z vlastního metabolismu VĚK DENNÍ POTŘEBA VODY (v ml/kg ideální tělesné hmotnosti) 1 – 3 95 4 – 6 75 7 – 9 60 10 – 12 50 13 – 18 40 19 – 50 35 >50 30 Těhotné Kojící 45

ZDROJE INFORMACÍ – OBALY POTRAVIN

ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ NA OBALECH Seznam schválených tvrzení: Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 a č. 536/2013

ZDROJE INFORMACÍ: www. bezpecnostpotravin. cz www. spolvyziva. cz www ZDROJE INFORMACÍ: www.bezpecnostpotravin.cz www.spolvyziva.cz www.szu.cz www.mzcr.cz www.foodnet.cz Informační systém PK ČR – foodnet.cz

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST