Číslo v digitálním archivu školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Advertisements

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Anorexie HANA Pešková, 8.A zš Chomutov, HORNICKÁ 4583.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Spoje potrubí-zákl. informace1 VY_32_INOVACE_441.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
PhDr. Táňa Fikarová, Ph.D.. Literatura Vodáčková, D. (2012). Krizová intervence. Praha: Portál. Woodmanová, M. (2009). Těhotná panna. Brno: Nakladatelství.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_10 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Excel – tabulkový editor cvičení AnotaceMS Excel.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPoruchy.
Vypracoval: Veronika Vojáčková Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_11 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Excel – tabulkový editor opakování AnotaceMS Excel.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Úraz není náhoda - úrazy dětí
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Číslo v digitálním archivu školy
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Regenerační přípravky I.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Název projektu: Moderní škola
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Název projektu: Moderní škola
POTŘEBY DUM _13.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Název projektu: Moderní škola
Číslo v digitálním archivu školy
Křížovky s VS po S II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_13
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Speciální psychiatrie – MKN 10
Panická porucha.
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název projektu: Moderní škola
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Návykové látky Alkohol
Zdravá svačina VY_52_INOVACE_27
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_32 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Název materiálu Poruchy příjmu potravy – mentální bulimie Anotace Žáci se v průběhu prezentace seznámí s vážnou problematikou mentální bulimie. Učí se o příčinách, rizikových faktorech. Léčbě a prevenci Autor Mgr. Martina Jaborová Jazyk Český jazyk Datum vytvoření 1.10. 2011 Očekávaný výstup Žáci se orientují v problematice mentální bulimie. Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova  přejídání, zvracení, porucha příjmu potravy. Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák na 2. stupni speciální školy Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1102

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY MENTÁLNÍ BULIMIE

CO JSOU PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY /PPP/ Poruchy příjmu potravy se vyskytují převážně ve dvou formách A. mentální anorexie – hlavním příznakem je odmítání jídla a hladovění B. mentální bulimie- hlavním příznakem jsou opakované záchvaty přejídání a následně vyvolávané zvracení PPP jsou rozšířeny především v zemích s nadbytkem jídla a jeho snadnou dostupností V ČR bohužel tohoto onemocnění stále přibývá Výskyt anorexie je asi 1 případ na 100 dívek Výskyt bulimie je častější a to 6-8 případů na 100 dívek

PŘÍČINY VZNIKU PPP Na vzniku onemocnění se podílí řada příčin Souvisí s dospíváním a změnami tělesných proporcí PPP se netýkají jen dívek. I chlapci touto poruchou trpí, ale méně často, než dívky Období dospívání je také spojeno se změnami životního stylu a velký důraz je kladen na vzhled Obrovskou roli hraje strach z nadváhy a tloušťky Reklama propaguje hubené modelky jako symbol krásy Také problémy v rodinných vztazích mohou vést ke vzniku tohoto onemocnění

JAKÉ JSOU DÍVKY S MENTÁLNÍ BULIMIÍ Mezi jejich povahové rysy patří perfekcionismus a touha po dokonalosti Ve vztahu k jídlu jsou však nezdrženlivé Jejich problémem je sebekontrola a sebeovládání Bulimické přejídání jim způsobuje stud, pokoření, pocity viny a depresivní ladění Pro mentální bulimii jsou typické záchvaty VLČÍHO HLADU Při těchto záchvatech zkonzumují obrovské dávky jídla Přitom však touží po tom být krásné a štíhlé Následkem pocitu viny z přejedení všechno jídlo vyvolaným zvracením dostanou z těla ven

K této jídelní poruše se přidružují i další způsoby zaměřené na snižování hmotnosti - hladovky - užívání projímadel - užívání léků na hubnutí Tělesná hmotnost při mentální bulimii bývá v normě Často ale dochází k výkyvům váhy nahoru i dolů Stává se i to, že bulimické dívky kradou jídlo, nebo peníze na jeho nákup Často zneužívají drogy, alkohol, nebo léky

KOMPLIKACE MENTÁLNÍ BULIMIE Přejídáním se nadměrně zatěžuje zažívací trakt Opakovaným zvracením se žaludeční kyselinou poškozuje sliznice jícnu a dutiny ústní Žaludeční kyselina také poškozuje zubní sklovinu. Zuby se lámou, ztrácejí lesk a pevnost Neméně závažné jsou i sociální dopady poruchy: - krádeže a následné tresty - menší schopnost pracovat - narušení psychické pohody - omezení společenského života

OBVYKLÉ CHOVÁNÍ BULIMIČKY Nejprve přejedení A pak zvracení

LÉČBA MENTÁLNÍ BULIMIE U některých případů je nutná hospitalizace na dětské psychiatrii, či metabolické jednotce Zbytek případů se léčí ambulantně Léčba mentální anorexie je velmi obtížná, protože pacientky odmítají přiznat, že jsou nemocné Snahu rodičů a lékařů vnímají jako nátlak a odmítají pomoc Při léčbě často lžou a podvádějí Hlavní součástí léčby je psychoterapie a režimové činnosti Pacientky musí být motivované a trpělivé Nezřídka kdy bývá mentální anorexie celoživotním problémem

PREVENCE MENTÁLNÍ BULIMIE Velkou úlohu v prevenci PPP hraje rodina Dobré rodinné vztahy jsou podmínkou Dobré stravovací návyky jsou také důležité. Stravovat se tak, abychom netloustli Svou úlohu hraje i škola – poskytováním vhodných a správných informací o PPP Seznámení s tělesným dospíváním a sexuálním zráním Zdůrazňovat to, že hubenost modelek není přirozená

Zdroje informací a použitá literatura: MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran. http://images.google.com/imgres?q=p%C5%99ej%C3%ADd%C3%A1n%C3%AD&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=rE-Qg8uyn5dp6M:&imgrefurl=http://cyber-angel.blog.cz/0805/nocni-prejidani&docid=F1jfWqi0Okpb_M&imgurl=http://nd01.jxs.cz/079/221/d9c0f2d495_27995226_o2.jpg&w=253&h=253&ei=13rpT47ELMeRswaN3c2vDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 http://images.google.com/imgres?q=bulimie&hl=cs&gbv=2&tbm=isch&tbnid=pE37UHYsEbc5hM:&imgrefurl=http://achia.blog.cz/0908/anorexie&docid=rICsqLbCv0oIoM&imgurl=http://nd01.jxs.cz/882/749/b0e4f3cb69_46363209_o2.jpg&w=320&h=480&ei=BXvpT_6eCsTssgbFidHgDg&zoom=1&biw=1440&bih=717