Kinematika - příklady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
nerovnoměrného pohybu tělesa
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Dráha, rychlost, čas.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
GRAVITAČNÍ POLE.
Za předpokladu použití psacích potřeb
Fy – sekunda Yveta Ančincová
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Pohyb a klid.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
RYCHLOSTNÍ DISCIPLÍNY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Rychlost rovnoměrného pohybu
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Grafické znázornění pohybu
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Slovní úlohy o pohybu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rovnoměrný pohyb příklady
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_171_dráha-příklady Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
Procvičování znalostí z rychlosti rovnoměrného pohybu
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
FUNKCE – grafické znázornění
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
Průměrná rychlost – úlohy II
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Nerovnoměrný pohyb.
Autor: Ing. Jitka Michálková
Výpočet rychlosti. Obvod Země je přibližně km. Jakou rychlostí se Země otáčí? st v =v =v =v = v = = km 24 h v = 1667 km/h km h Země se.
MECHANIKA.
Pohyb po kružnici – příklady
Přírodovědecká fakulta UJEP Katedra matematiky
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Co je pohyb?.
FYZIKA 2.B 9. hodina.
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – příklady
Transkript prezentace:

Kinematika - příklady

Volný pád Př. Jaké rychlosti dosáhne parašutista 10s po výskoku z letadla? Jak velkou vzdálenost při tom urazí?

Rovnoměrný pohyb Při časových cyklistických závodech dlouhých 45,8 km startují závodníci jeden po druhém s časovým odstupem 90 s. Cyklista chce dorazit do cíle současně se závodníkem, který startoval o 270 s dřív. O kolik metrů za sekundu by musel jet cyklista rychleji než tento závodník, který celou trať zvládne za 2 h 2 min? Pro oba jezdce znázorněte také graficky závislost ujeté dráhy na čase.

Průměrná rychlost Cyklista se pohybuje do kopce průměrnou rychlostí 10 km/h. Když dosáhne vrcholu kopce, obrátí se a sjede stejnou trať dolů průměrnou rychlostí 40 km/h. Jaká je průměrná rychlost jeho pohybu?

Zpomalení Jednomístné vozy F1 jsou schopny zastavit z rychlosti 300 km.h-1 na 60 m. Formule Indy potřebuje na zastavení z té samé rychlosti 85 m. Jaký je rozdíl ve velikosti zpomalení, kterých můžou tyto vozy dosáhnout? Při závodech formule Indy jsou naměřeny rychlosti až 370 km.h-1. Jakou dráhu formule Indy ujede, než zastaví z této rychlosti a jak dlouho to bude trvat?

Pohyb po kružnici Podle letecké normy nesmí na pilota působit větší přetížení než 5, 95 g. Jaký nejmenší poloměr může mít zatáčka, kterou pilot proletí rychlostí 700 km·h-1, aby se nedostal mimo normu? Jak dlouho touto zatáčkou poletí, chce-li změnit směr o 90°?

Skládání pohybů Při filmování honičky na ploché střeše má kaskadér přeskočit na střechu sousední budovy. Ještě před tím ho prozíravě napadne, zda vůbec může tento úkol zvládnout, běží-li po střeše nanejvýš rychlostí 4,5 m·s-1. Vzdálenost budov je 6,2 m a rozdíl jejich výšek 4,9m. Zvládne to kaskadér?

Šikmý vrh Horizontální rychlost těch nejlepších skokanů do dálky dosahuje až 10,7 m.s-1. Jak velká je při odrazu vertikální rychlost, naměří-li rozhodčí délku skoku 8,8 m? Pro zjednodušení předpokládejme, že těžiště atleta je ve chvíli odrazu a doskoku ve stejné výšce.

Kolikrát se zvětší brzdná dráha, když se rychlost 2x zvýší?