Komentáře Grant Thornton k dokumentu „Ekonomická analýza samostatného provozování VH infrastruktury VaK Zlín“, autor Pavel Sekula Pavel Válek Partner T +420.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Firma a jejich cíle.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Facility management ČSN EN
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Úvod do podnikových financí
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Public Private Partnership Spojení veřejného a soukromého sektoru ve vodárenství.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Úvod do podnikových financí
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Medzinárodná konferencia 04. a , Hotel pod zámkom, Bojnice.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Odpovědi na otázky Dočasné komise PSP ČR pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi V Praze
Plzeň, 10. ledna 2013 Rozhodnutí o doporučené variantě Seminář pro zastupitele Strategická studie způsobů provozování a správy VaK města Plzně na období.
Analýza hospodářského výsledku
Provozování vodohospodářské infrastruktury
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Tisková konference ČMKOS
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
o vodovodech a kanalizacích
Obhajoba diplomové práce
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Úvod, základní principy a cíle
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Tisková konference ČMKOS
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Komentáře Grant Thornton k dokumentu „Ekonomická analýza samostatného provozování VH infrastruktury VaK Zlín“, autor Pavel Sekula Pavel Válek Partner T +420 606 615 699 E pavel.valek@cz.gt.com

ZÁVĚRY GT: Dokument je účelový a obsahuje celou řadu polopravd či zjevných nepravd. Výstup nelze z odborného pohledu považovat za nezávisle ekonomické posouzení. Je zřejmé, že autor útočí na provozní model s účastí soukromého partnera a prosazuje model smíšený plně municipálně ovládaný. Při porovnání nebere v úvahu v současnosti stále platné smlouvy. Nebere v úvahu celou řadu předpokladů, které mohou vít významný dopad na celkový výsledek posouzení Klíčový vstup do ekonomického výpočtu – pořízení provozní části VaK Zlín je významně podhodnocený. Z tohoto důvodu nelze považovat konečný návrh na snížení ceny vody za reálný. Nemožnost čerpání evropských dotací z důvodu dlouhé provozní smlouvy lze zařadit mezi nevýhody modelu na Zlínsku. Odkazovat se však na prohlášení politiků v roce 2004 je účelové. V tuto dobu nebyly žádné dotační podmínky pro provozní modely známé.

KOMENTÁŘ GT: Zisk v oddílném modelu primárně vychází z míry přenosu provozních rizik a dosažených provozních úspor. Výše zisku provozovatele se po celou dobu provozní smlouvy řídila národní regulací. Otázkou jistě je, jak účinná tato regulace byla… Je třeba uvést, že se jedná o vykázáný zisk nikoliv dividendu! Dividenda představuje cca polovinu prezentované hodnoty. Je realizování zisku zločin? Právně položená otázka má být zda je zisk přiměřený/oprávněný nikoliv zda je nízký či vysoký. Toto je více odpovědnost regulátora (Ministerstva financí ČR) než VAK Zlín.

KOMENTÁŘ GT: Kalkulace ceny vody je regulována – jedná se o věcně usměrňované ceny, tzn. že jsou jasně daná pravidla, které náklady mohou být do ceny vody kalkulovány a které nikoliv. Není nutné, aby občané kontrolovali cenu vody. Toto kompetenci mají specializované finanční úřady, které cenovou kontrolu pravidelně provádějí. Výše přiměřeného zisku a její regulace je dlouhodobě podrobována odborné diskuzi na úrovni státních úřadů a regulátorů. Tvrzení o libovolném připočítávání kalkulovaného zisku je z našeho pohledu účelové a nesprávné.

KOMENTÁŘ GT: Provozování vodovodů a kanalizací je služba. Protože je realizována v rámci monopolního prostředí, je nutné podnikaní regulovat. Nespornou výhodou provozního modelu je možnost přenosu rizik na provozovatel (např. výběr vodného s stočného, riziko poptávky, rizika legislativních požadavků na kvalitu služby). Provozní model je nejčastějších modelem v ČR. V případě, že službu zajišťuje soukromý partner, je účelové a nesprávné tvrdit, že zisk je položkou navíc. Tvrzení o snížení ceny o DPH u smíšeného modelu je zcela populistické! V provozním modelu slouží pro generování zdrojů na obnovu pro vlastníka nájemné nikoliv zisk.

KOMENTÁŘ GT: Tvrzení, že díky dokončení nových investic se musí „pouze“ v provozním modelu tvořit prostředky na jeho prostou obnovu je zcela nesprávné. Autor zcela nepochopil formu „Technického zhodnocení“. Stejně tak nepochopil, že příjmy z vodného a stočného nepředstavují „zisky VEOLIE“, ale prostředky na zajištění správy, údržby a provozování majetku VAK Zlín.

KOMENTÁŘ GT: Autor si plete ekonomické zdraví společnosti VAK Zlín s potřebou zdrojů na obnovu majetku ve vlastnictví VAK Zlín? Z celého dokumentu, který nám byl předložen se nám jeví, že nejde o neznalost autora, ale účelovost celého dokumentu. Na ekonomické zdraví společnosti existuje naší společností zpracovaný znalecký posudek, který ekonomické zdraví potvrzuje. V rámci existující znaleckého posudku také doporučujeme postupné navyšování zdrojů na obnovu VH majetku VAK Zlín.

KOMENTÁŘ GT: Zaprvé je třeba uvést, že v době rozhodnutí o provozním modelu nebyly dotační podmínky známy. Dotační podmínky se postupně vyjednávaly mezi ČR a Evropskou komisí v letech 2005 – 2010. Současně je nutné zmínit, že evropské dotace byly čerpány i provozních modelech s účastí VEOLIE, jako například v Olomouci či Plzni. Úvěry na nové investice byly využívány i městy, které čerpala evropské dotace. Bohužel délka provozní smlouvy nakonec podmínky vyjednaná ČR s EK nesplňuje. Kompenzace za zkrácení provozní smlouvy by představovala vyšší náklady než potenciální „příjmy“ z dotací.

KOMENTÁŘ GT: Zde je zřejmé, že autor nezná pravidla pro věcné usměrňování. Takové náklady není možné promítnout do ceny vody! Celá tato pasáž dokumentu je postavena na domněnkách a proto jsme se ji významně nezabývali.

KOMENTÁŘ GT: Odhad nákladů na pořízení provozní části VAK Zlín je zpracován v kvalitě jako celé posouzení – nedostatečně. Jedná se o klíčový ekonomický vstup do dalších závěrů- Naše vyčíslení nákladů na pořízení provozní části VAK Zlín se diametrálně liší. Více než o 300 mil. Kč. Úroveň detailu řešení uvedeného v dokumentu je absolutně nedostačující pro jakékoliv další úvahy pro představenstvo VAK Zlín. Z výše uvedených důvodů nekomentujeme ani navazující kapitoly s touto částí související.

KOMENTÁŘ GT: Snížení zisků je dáno zejména postupným zpřísňováním regulace výše přiměřeného zisku na celostátní úrovni. Centralizace služeb je jedna z výhod z pohledu zajišťování efektivity modelu provozování. Autor má pravdu, že se zvýší režijní náklady na Prostějovsku i Zlínsku. Nicméně stejně tak dojde k zvýšení režijních nákladů v oblasti Zlínska. Z veřejně dostupných porovnání efektivity různých modelů provozování je zřejmé, že efektivita je obdobná bez ohledu, zda je provozovatel vlastněn municipálně či soukromě.

KOMENTÁŘ GT: Snížení ceny o 10 Kč je pouze politické rozhodnutí. Dle autora je možné toto dosáhnou za předpokladu: - snížení prostředků na obnovu majetku - nevytváření prostředků na další nákup provozního majetku - sociální neklid ( dojde ke snížení průměrné mzdy o cca 19% ) - vytvoření krizové situace a její řešení situace za pomocí mimořádných opatření nedefinovanou spolupráci okolních vodáren Při významně jiném odhadu pořízení provozní části VaK Zlín se dostáváme k diametrálně rozdílným výsledkům (zdražení až od 10 Kč/m3)