Služby, servis a podpora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Konzervace pícnin Konzervace sušením Konzervace silážováním.
Pícniny, toxiny, siláže & zdraví
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
ROZTOKY.
MIKROBIOLOGIE MLÉKA Fáze rozvoje mikroorganismů
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Pícniny - rozdělení a využití
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Metabolismus bakterií
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Hexion a.s. Havarijní nástřik požární vody Ing. Josef Petr, Ph.D.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Atmosféra.
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
H ODNOCENÍ KUKUŘIČNÝCH HYBRIDŮ  AUTOR : Ing. M. BRUCKNEROVÁ  ŠKOLITEL: Doc. B. ČERMÁK  ZF JU ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Chemické výpočty II.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jakost potravin.
Návrh složení cementového betonu.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® K dezinfekční přípravek na bázi kvartérních amoniových solí a aldehydů ve formě.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
CHISA 2011, Srní, října 2011 OBRAZOVÁ ANALÝZA – porovnání vlivu recepturního složení pečiva I. Švec, M. Hrušková, T. Hofmanová.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Zelenina, … Dodatky, ….
Výroba ochranných obalů/krabic v roce 2017 Petra Vávrová, Dana Hřebecká Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna České republiky.
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Anaerobní práh.
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
Příprava objemných krmiv pro BPS
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

Služby, servis a podpora Kontrola kvality siláží 21.2.2017 - Troubelice Ing. Sobotka Miroslav

Nový výhradní distributor v ČR Silážní přípravky Sil-All

Produktové portfolio

Kontrolou kvality siláží docílíme vyvarování se případných nedostatků. Proč vlastně? Kontrolou kvality siláží docílíme vyvarování se případných nedostatků.

Co je cílem: Tato posouzení, tyto měření a podněty bezesporu poslouží k odstranění případných chyb a to v průběhu celého procesu - od výroby, skladování, zakrývání, vybírání až po krmení těmito hodnotnými objemnými krmivy.

Možnosti servisu: infračervenou kamerou – termokamera Měření aktuálních teplot infračervenou kamerou – termokamera silážní stěny / boky siláží / vršky siláží načechraná, zhutnělá a rozdružená siláž

1. Termokamera: Hodnoty zahřívání se siláží po otevření silážních jam a v průběhu jejich vybírání Měřením termokamerou lze získat informace o teplotách na čele siláže a uvnitř, které pomohou řešit specifické problémy přímo na farmě. Umožní Vám redukovat ztráty objemných krmiv, zlepšit produkci mléka a snížit tak náklady na nákup koncentrátů.

Fota termokamery: 4 x listy fota Příklady fota z termokamery, např: Profil – rozdíly, načechrané siláže, rozdružené a zhutnělé senáže Vršky siláží – porovnání, detaily hřátí. Porovnání – teploty udusané hmoty a načechrané hmoty

Platí: Je dáno, že zvýšení teploty o každých 10 ⁰C v 1 tuně krmiva o sušině 30% DM vyžaduje energii vice než 30MCal. To je ztráta takového množství energie, která vede ke snížení produkce o 5 l mléka

Zahřívání: Siláž se zahřívá v důsledku přítomnosti vzduchu, působením kvasinek a plísní. Zahříváním dochází ke ztrátě energie siláže, k poškození bílkovin, snížení stravitelnosti. Dochází ke snížení produkce mléka, ale hlavně ke snížení kvality vlastního krmiva, což má obecně vliv na zdravotní stav dojnic (mastitidy-záněty) a pak i na kvalitu mléka (somatika-PSB).

Nejvíce dbát na: Udržovat při vybírání siláží pořádek Mít co nejméně narušených siláží a senáží Vždy co nejmenší plocha odkryté siláže – vršek na 1 až 2 dny odběru

Sekundární fermentace – vzduch O2 Vysoké ztráty – provzdušnění siláží – nešetrné odběry Velmi rychle se obnovují rozkladné procesy, nastává růst kvasinek a plísní. V důsledku těchto pochodů dochází k vzestupu hodnoty pH siláže a tím ke ztrátě konzervačního účinku kyselého prostředí.

Minimum přístupu vzduchu Při odběru krmiva ze silážní jámy, plata, vaku je třeba vždy omezit působení vzduchu na minimum. Jedná se především o minimalizaci plochy odebírané hmoty. Plocha řezu musí být hladká. Je třeba se vyvarovat vytrhávání silážní hmoty a jejímu načechrávání. Mělo by být odebíráno jen potřebné denní množství siláže. Z důvodu průniku vzduchu, by hloubka denně odebírané vrstvy siláže (hlavně v létě) neměla být menší než 30 cm.

2. Zjišťování hutnosti Zjištěním hustoty silážní hmoty-hutnosti přesně zjistíme kvalitu udusání silážované hmoty. Odebráním vzorku, zvážením, změřením hloubky a dle přiložené tabulky zjistíme přesnou hodnotu, objemovou hmotnost čerstvé hmoty. I hned možnost přepočet na DM (dry matter) sušinu.

Tabulka pro přepočet a zjištění hutnosti

Hodnoty z průběžných nespočet měření: - tabulka Excel Nespočet měření: kukuřice hranice přes 800 kg/m3, u trav hodnoty v průměru na úrovni 700 kg/m3. !!!! nižší hutnost - sekundární fermentace - znovu přístupný kyslík - obnova rozkladných procesů - zahřívání siláží – růst nežádoucích aerobních bakterií, kvasinek a plísní. Průměrné hutnosti siláží - skutečné objemové hmotnosti, resp. doporučené hodnoty v kg/m3 Trávy, vojtěšky 550-700 kg/m3 Kukuřice 650 - 800 kg/m3

Udusání hmoty – průnik vzduchu

Grafy Vliv hutnosti na výši ztrát hmoty Vliv hutnosti na množství nežádoucích kvasinek v silážích v závislosti na pH siláží v průběhu vlastní fermentace další ze standardního servisu: měření hodnot pH teploty sušiny

4 silážní inokulanty Sil – All 4x4+ Sil – All 4x4+ FVA (flexible volume aplication) Sil – All Maize+ FVA (flexible volume aplication) Sil – All Fireguard

Sil-All 4x4 + Tento přípravek, vylepšený Sil-All 4x4+ obsahuje oproti ověřenému předchozímu přípravku Sil-All 4x4, navíc protiplísňový kmen. Dávkování: dodání počtu bakterií na gram ošetřené píce 1.000.000 2 l/t - 250g / na 50t siláže

Sil-All 4x4+ FVA Koncentrovaná verze Sil-All 4x4+ přípravku – pro větší farmy, pro aplikátory s nízkoobjemovou aplikací, minimalizace doby pro opětovné plnění aplikátoru vodou Dávkování: dodání počtu bakterií na gram ošetřené píce 1.000.000 A/ 50ml/t - 100g/na 50t siláže B/ 100 ml/t - 100g/na 50t siláže C/ 2 l/t - 100g/na 50t siláže

Očekávané benefity Rychlá fermentace-rychlé snížení pH Nižší ztráty sušiny Vyšší ochrana bílkovin a škrobu - jejich minimální degradace Potlačení rozvoje nežádoucí mikroflóry Zamezení tvorby kys. máselné, amoniaku, alkoholu Podpora stravitelnosti a výživné hodnoty + navíc podpora aerobní stability při vybírání siláže

Složení 4x4+ Bakterie mléčného kvašení: Lactobacillus plantarum Pediococcus acidilactici Pediococcus pentosaceus Propionibacterium acidipropionici

Působení bakterií mléčného kvašení Postupné působení jednotlivých přítomných bakterií Pediococcus pentosaceus – působí jako první bakterie v rozmezí pH ›7 – do cca 4,5 Pediococcus acidilactici – působí jako druhá bakterie v rozmezí pH ›7 – pod 4 Lactobacillus plantarum – působí jako třetí bakterie v rozmezí pH ›6 – a dlouho pod 4

Propionibacterium acidipropionici Acidotolerantní kmen Přednostně využívá kyselinu mléčnou Nesnižuje koncentraci cukrů Produkuje 2 moly kyseliny propionové & 1 mol kyseliny octové

Sil-All 4x4+ Bakterie Množství Enzymy Lactobacillus plantarum 500,000 cfu/g α-amylase Pediococcus pentosaceus 200,000 cfu/g Cellulase Pediococcus acidilactici Xylanase Propionibacterium acidipropionici 100,000 cfu/g β-glucanase dodání celkem BMK na gram ošetř. píce 1,000,000 Základní dávka 5g/t Základní balení sáček 250g/50t 1 box=1kg (4x250g)/200t

Enzymatická složka Uvolnění dostupných cukrů ze složitých polysacharidů pro BMK a tvorbu dostatečného množství kyseliny mléčné Celuláza Xylanáza β-glukanáza α-amyláza

Sil-All 4x4+FVA Bakterie Množství Enzymy Lactobacillus plantarum 500,000 cfu/g α-amylase Pediococcus pentosaceus 200,000 cfu/g Cellulase Pediococcus acidilactici Xylanase Propionibacterium acidipropionici 100,000 cfu/g β-glucanase dodání celkem BMK na gram ošetř. píce 1,000,000 Základní dávka 2g/t Základní balení sáček 100g/50t 1 box=400g (4x100g)/200t

Sil-All Maize+ FVA Určený pro silážování glycidových objemných krmiv - kukuřice a čiroku Dávkování: též varianta FVA 100ml/t, 50ml/t a 2l/t dodání počtu bakterií na gram ošetřené píce 250.000

Bacteria Rate Enzyme Pediococcus acidilactici 100,000 cfu/g α-amylase Propionibacterium acidipropionici 150,000 cfu/g Total bacterial application 250,000 cfu/g Základní dávka 2g/t Základní balení sáček 200g/100t 1 box=800g (4x200g)/400t

Sil-All Fireguard Složení : 3 mléčné bakterie, enzymy soli - benzoan sodný a sorban draselný Účinnost proti tvorbě plísní a kvasinek Zvyšující protiplísňový účinek Podpora stability siláže při odběru – proti zahřívání Vhodný k ošetření vrchních vrstev siláží

Mléčné bakterie Enzymy Proti plísňové inhibitory L. plantarum Amylase Sorban draselný P. acidilactici Cellulase Benzoát sodný P. pentosaceus Základní dávka od 150 g/t Základní balení pytel 7,5 kg/50t

Děkuji za pozornost