Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: l. ročník oborů Technické lyceum,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historické milníky evropského práva
EU.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Fáze ekonomické integrace
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
zpracovaný v rámci projektu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: l. ročník oborů Technické lyceum, Strojírenství, Ekonomika a podnikání a Provoz a ekonomika dopravy Vzdělávací oblast: Základy společenských věd - Politologie Název učebního materiálu: Česká republika v Evropské unii Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření: 1. 9. 2012 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

Klíčová slova: Česká republika, Evropská unie, asociační dohody Anotace: Žáci se naučí základní informace o přistoupení ČR do EU a o vztazích mezi těmito dvěma entitami   Metodické pokyny: Řízeným rozhovorem žáci pracují s texty.

Vztah ČR a EU I. Vztahy České republiky a Evropské unie se začaly vyvíjet od počátku 90. let, což umožnil pád komunistického režimu v tehdejším Československu Vztahy mezi ČR a EU by se daly rozdělit do 2 fází Fáze před přistoupením – od počátku 90. let do 1.5.2004, kdy ČR vstoupila do EU Fáze po přistoupení – od 1.5.2004 až doteď

Fáze před přistoupením I. Ještě jako Československo podepsal náš stát s tehdejšími Evropskými společenstvími (o EU jde až od roku 1993) smlouvu asociační dohodu Vstup do EU pozastavil rozpad Československa, ale v roce 1993 se dohodla ČR a EU o uzavření nové asociační dohody s účinností od roku 1995 17.1.1996 podal tehdejší předseda Václav Klaus přihlášku do EU

Fáze před přistoupením II. V roce 1997 byla ČR jako člen tzv. Lucemburské skupiny 6 států přizván k zahájení jednání o členství v EU. Jednání začala v březnu 1998 a v čele vyjednávacího týmu za ČR byl Pavel Telička Komise každoročně hodnotila připravenost ČR pro vstup do EU. Negativně byla hodnocena česká státní správa a justice či postavení Romů v ČR. Pozitivně bylo hodnoceno zrychlené přejímání evropské legislativy či reformy jež ČR zaváděla v tržní ekonomice Na jednání Evropské rady v prosinci 2002 v Kodani bylo rozhodnuto o přijetí 10 evropských států k 1.5.2004 O vstupu ČR do EU probíhalo v červnu 2003 referendum. Účastnilo se ho 55,2% voličů, z nichž bylo 77,3% pro vstup do EU Dne 1.5.2004 se ČR spolu s dalšími 9 evropskými státy (Polsko, Slovensko, Slovinko, Maďarsko, Kypr, Malta, Litva, Lotyšsko, Estonko) stalo součástí Evropské unie

Fáze po přistoupení Již po vstupu do ČR do EU začala platit řada přechodných opatření. Občané ČR mohli pracovat bez omezení jen ve 3 z 15 „starých“ členských států EU (šlo o Velkou Británii, Irsko a Švédsko). Naopak občané EU nemohli v ČR kupovat zemědělskou půdu bez omezení V prosinci 2007 vstoupila ČR do Schengenského prostoru (jde o prostor bez vnitřních hranic mezi členskými táty EU). V témže roce byl přijat Národní plán zavedení Eura Od ledna do června 2009 měla ČR předsednictví v Radě EU. Cílem českého předsednictví bylo posílení transatlantických vztahů s USA a Kanadou či větší energetická soběstačnost EU. V roce 2009 taktéž odmítal tehdejší český prezident ratifikaci Lisabonské smlouvy. Svůj podpis podmínil výjimkou z Listiny základních práv EU. Po získání výjimky došlo k ratifikaci Lisabonské smlouvy a ČR byla poslední členkou zemí, jež tuto smlouvu ratifikovala V roce 2012 v souvislosti s krizí Eura se ČR zavázala poskytnutí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 1,5 mld. Eur

Zastoupení ČR v orgánech EU ČR patří v EU ke středně velkým státům a odpovídá tomu taktéž její zastoupení v orgánech EU Zastoupení v Komisi se řídí zásadou rovnosti států, proto má ČR jako ostatní členské státy 1 eurokomisaře Štefana Füleho Stejná zásada platí v Soudním dvoře EU a Radě EU, kde má ČR po jednom zástupci V Evropském parlamentu se počet poslanců řídí podle počtu obyvatel daného členského státu, a proto má ČR v současnosti 22 poslanců

Scénář 1 V červnu 2003 probíhá referendum o přistoupení ČR do EU. V referendu se rozhodne těsnou většinou o odmítnutí vstupu ČR do EU. K čemu by podle Vás došlo po tomto kroku? Mezi nevýhody odmítnutí vstupu by bezesporu patřili Politická izolace ČR v rámci Evropy, protože všechny sousední země a většina evropských zemí (s určitými výjimkami) směřuje ke vstupu do EU Nebyli bychom součástí Schengenkého prostoru i společného trhu, což by znamenalo omezení pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. Čeští občané by potřebovali k vycestování do cizí země pas a mnohdy i vízum. K práci v cizině by bylo zapotřebí pracovního povolení. Nezískali bychom ze strukturálních fondů EU skoro 30 mld. Eur do roku 2013. Tyto peníze podpořili například dostavbu univerzitních kampusů v mnoha českých městech, postavení silnic a dálnic či jiné infrastruktury. Mezi výhody odmítnutí vstupu může patřit Nevázanost evropským právem – EU jako moloch vydává ohromné množství právních předpisů různé právní síly, jejichž dodržování vynucuje Komise různými právními prostředky. EU mj. zavádí povinnost kvót žen ve vedení kótovaných obchodních společností či jiné byrokratické překážky Možnost vytváření vlastních politik, tedy ČR by měla vlastní zahraniční, měnovou, hospodářskou či imigrační politiku nezávislou na rozhodování z Bruselu.

Scénář 2 Podobně jako Slovensko by ČR přijala na počátku roku 2009 Euro. V následujících letech ale přibývá problémů v jižních státech Eurozóny (Řecko, Itálie, Španělsko).. Co si myslíte, jaké by byly výhody a nevýhody zavedení Eura? Mezi výhody by patřilo Větší konvertabilita (směnitelnost) Eura než české koruny na mezinárodní úrovni Možnost srovnání cenové hladiny v jednotlivých členských státech eurozóny Nevýhodou by bylo Omezení vlivu ČNB na českou měnovou politiku ve prospěch Evropské centrální banky Fiskální neukázněnost jižních států eurozóny ohrožujících stabilitu Eura

Kontrolní otázky 1) Kdy požádala ČR o vstup do Evropské unie V roce 1976 V roce 1986 V roce 1996 2) Kdo požádal o vstup ČR do EU Tehdejší prezident Václav Havel Tehdejší předseda vlády Václav Klaus Tehdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec 3) Kdy vstoupila ČR do EU K 1.5.2004 K 1.5.2005 K 1.5.2006 4) Kdy byla ČR v čele Rady EU V lednu až červnu 2008 V lednu až v červnu 2009 V lednu až červnu 2010 5) V roce 2009 bránil tehdejší předseda Václav Kalus ratifikaci jaké smlouvy Lisabonské smlouvy Smlouvy z NIce Amsterodamské dohody

Správné odpovědi C B A

Zdroje Fiala, P. – Pitrová, M. (2009): Evropská unie. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury www.euroskop.cz www.wikipedia.org

Zdroje obrázky http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Flag_of_Europe.svg/810px-Flag_of_Europe.svg.png&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlajka_Evropsk%25C3%25A9_unie&h=540&w=810&sz=17&tbnid=d-lCpYPQiQ8-kM:&tbnh=124&tbnw=186&zoom=1&usg=__lLpt3PZTh9ZgiwNpNLytgR7_dPg=&docid=tHgFG0bVUDWmgM&sa=X&ei=sLKRUou-MqHV4gSMs4CoAw&ved=0CC8Q9QEwAA&dur=483 http://www.financnici.cz/zuzana-roithova http://www.obrazky.cz/media/4/mSc6HV50HG0UEbmKxwspdqaIRjAk3wblN4JwjTakoE0&width=341