VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Etická hlediska péče o staré občany
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obecná a vývojová psychologie dne
Různé role zástupce ředitele školy
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Rodina.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
RODINA – jako nejvýznamnější sociální skupina
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Rodina 6. ročník.
Výstupy z Úvodního semináře
Občanská výchova 7. ročník
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Rodina jako vzor a příklad
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Rodinné potřeby a ekonomika
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
FUNKCE RODINY Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU-
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
ANOTACE CZ. 1.07/1.5.00/ Já a moje rodina VY_52_INOVACE_87_96
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
(Presenium) Jiří Vítovec
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Vymezení pojmů funkce rodiny
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a typologie rodin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI Část 2. Mgr. Irena Kudláčková.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Rodina, příbuzenství.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální skupiny a role
Rodina jako sociální instituce
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Školská sociální práce
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina 1.10.2015 Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová

OBSAH Prezentace žáků Rodina Pracovní list A-Z Definice Funkce Typy Struktura Význam Pracovní list A-Z

RODINA- definice Je „původní a nejdůležitější společenská skupina a instituce“ (definice Velkého sociologického slovníku ) Je společensky schválenou formou stálého soužití, kde jednotliví členové rodiny mají vymezeny své role. Rozdělení rodiny: malá rodina – rodiče a děti velká rodina – rodiče a děti, prarodiče, strýc apod.

FUNKCE RODINY „Rodinná funkce“- souhrn úkolů, které rodina plní vůči svým členům a vůči společnosti. Funkce rodiny: 1. Biologicko-reprodukční funkce 2. Sociálně -ekonomická funkce 3. Ochranná (zaopatřovací, pečovatelská ) funkce 4. Socializačně -výchovná funkce 5. Rekreace, relaxace, zábava 6. Emocionální funkce rodiny

TYPY RODINNÉ STRUKTURY orientační – je výchozí, původní rodina do které se narodíme rozmnožovací – nově založená rodina nukleární(dvougenerační) – soužití manželů a jejich dětí vícegenerační – soužití s prarodiči prvotní – rodina založená dvěma svobodnými, bezdětnými lidmi druhotná – rodina založená rozvedenými nebo ovdovělými manžely úplná – rodiče a děti neúplná – vzniká rozvodem nebo úmrtím, ztráta 1 soc. role

4 TYPY RODIN Z HLEDISKA PLNĚNÍ FUNKCÍ Funkční rodina – 85 %, netřeba sledovat Problémová rodina – 12-13%, zvýšené sledování rodiny pediatrem Dysfunkční rodina – Asi 2%, ozdravení, přijetí opatření k nápravě, pomoc Afunkční rodina – Asi 0,5 %, odebrání dětí

VÝZNAM RODINY Uspokojování fyzických, psychických a sociálních potřeb. Zázemí pro rozvoj a potenci schopnosti seberealizace. Zdroj zkušeností a vzorců chování. Zdroj specifického systému hodnot a jejich preference. Nositel budoucích společenských rolí a identity svých členů.

PRÁCE V HODINĚ Samostatná práce: Víš z Dějepisu, co je MATRIARCHÁT a PATRIARCHÁT? Co se ti na rodičích líbí? Skupinová práce: Vypište, jaké vzájemné vztahy by měly fungovat v rodině, aby jste se v ní cítili dobře. Vypište, co by vám ve fungování rodiny vadilo a časem by mohlo způsobit vaše onemocnění.

ÚKOL NA PŘÍŠTĚ Téma: Vztahy a pravidla soužití v prostředí komunity- ŠKOLA TÉMA: MOJE ZÁKLADNÍ ŠKOLA seznamte posluchače se základní školou uveďte základní fakta (název, zřizovatel, počet žáků a učitelů) popište život ve škole (atmosféra ve škole, vybavení školy, dopravní dostupnost školy pro žáky, školní akce...) charakterizujte klady a zápory vaší základní školy

DĚKUJI ZA POZORNOST 