N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

Kategorizace, zvláštní povodně
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy
Provoz a údržba vodních toků
Krupobití krupobitím se rozumí jev, při kterém kousky ledu různého tvaru, velikosti, váhy a hustoty vytvořené v atmosféře dopadají na věc, a tím dochází.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Integrovaná střední škola,Slaný
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Pohyb vody na Zemi.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Protipovodňová opatření
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s nebezpečím povodní a záplav.
POHYB VODY NA ZEMI.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Základy regionální geografie
Zatopená území Jan Langhans.
Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
Protipovodňová ochrana a její organizace
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Řešení preventivních opatření při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Ochrana před povodněmi Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Povodně v jižních Čechách a jejich předpovídání Tomáš Vlasák ČHMÚ.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Hlásná předpovědní a povodňová služba a odborné pokyny pro její provádění Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Základní pravidla chování
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
ZEMĚPIS - 6. ročník Povodně
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
lokální varovný systém
vnější přírodní činitelé
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Ochrana člověka za mimořádných událostí
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ Povodně N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ

Co to je? přírodní jev způsobený rozlitím nadměrného množství vody v krajině mimo koryta vodních toků jejími následky mohou být různě velké škody na majetku, ekologické škody či oběti na lidských životech škody na domácnostech, které se nacházejí v přirozených záplavových územích mohou být lokální, ovlivňující blízké okolí vzniku, nebo velmi rozsáhlé, ovlivňující celé povodí

České Budějovice 2002

Povodeň x Záplava Povodeň – výrazné přechodné zvýšení hladiny vodního toku a zaplavení území vodou, která se vylila ze břehů vodních toků nebo vodních nádrží Záplava – vylití vody z koryta v důsledku povodně. vytvoření souvislé vodní plochy, která po určitou dobu stojí nebo proudí a může být způsobena i z jiných zdrojů než vodních toků, např. dešťovými srážkami, táním sněhu, z vodovodních zařízení a nádrží apod.

Hlavní příčiny povodní Monzunové deště Hurikány V ČR: 1. letní povodně způsobené déletrvajícími regionálními srážkami 2. přívalové povodně způsobené krátkodobými srážkami 3. zimní a jarní povodně způsobené rychlým táním sněhové pokrývky

Povodně v ČR Na území Česka dochází k rozlivu vody mimo koryta vodních toků při povodňových situacích s 1 % pravděpodobností Pro vznik povodní v podmínkách Česka jsou v naprosté většině případů rozhodující meteorologické příčinné jevy, jejichž důsledky se projeví přímo na území státu. Povodně přicházející ze sousedních států se mohou vyskytovat ve významnějším rozsahu pouze na Dyji a částečně na horní Lužnici Povodně jsou přirozenou součástí koloběhu vody v krajině V Česku je zároveň možné dlouhodobě pozorovat vysokou míru dobročinnosti v době povodní.

Protipovodňová ochrana protipovodňová opatření slouží k úplné eliminaci povodní nebo alespoň k minimalizaci povodňových škod Mezi ně lze zařadit např. stavbu vodních nádrží, protipovodňových hrází, suchých a polosuchých polderů.

Stupeň povodňové aktivity Stupeň povodňové aktivity (zkratka SPA) je jednoduché číselné označení situace z hlediska míry ohrožení obyvatelstva a jeho majetku možnou či právě probíhající povodní. V současné době definuje platný český vodní zákon tři možné stupně povodňové aktivity: První stupeň – stav bdělosti Druhý stupeň – stav pohotovosti Třetí stupeň – stav ohrožení

První stupeň: nastává při nebezpečí povodně První stupeň: nastává při nebezpečí povodně. Situaci na vodním toku nebo vodním díle je třeba věnovat zvýšenou pozornost, zahajuje hlídková služba Druhý stupeň: dochází k němu v případě, že již nebezpečí přerostlo do skutečné povodně. Při jeho vyhlášení se aktivizují orgány protipovodňové ochrany a provádějí se opatření podle povodňového plánu. Třetí stupeň: vyhlašuje se při nebezpečí vzniku škod většího rozsahu nebo ohrožení životů a majetku v záplavovém území. Probíhají zabezpečovací a případně i záchranné a evakuační činnosti.

Přívalová povodeň též blesková povodeň, vzniká po krátkém přívalovém dešti a je typická pro suché, pouštní nebo polopouštní oblasti Hraniční intenzitu a trvání srážek potřebných pro vznik přívalové povodně nelze jednoznačně stanovit, protože závisí na mnoha faktorech od typu a tvaru terénu až po nasycenost půdy vodou, ale ovlivňuje ji negativně např. nevhodné hospodaření s krajinou.

Odkazy: http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/CB/pruvodce/verejn ost_povodnova_ochrana.html https://cs.wikipedia.org/wiki/Povode%C5%88 http://editor.dppcr.cz/pk_edt/objevinfo.php?seq=11059745 http://mchcb.cz/zakladni-informace/clanky/charita-spustila-novy- web-o-povodnich/

Otázky Co je to povodeň? Jaký je rozdíl mezi povodní a záplavou? Proč nebo jak vznikají povodně v ČR? Jak vypadá protipovodňové opatření a k čemu slouží? Definuj stupeň povodňové aktivity. Jaké jsou stupně povodňové aktivity? Jmenuj je a popiš. Jaké jsou hlavní příčiny povodní ve světě a v ČR? V ČR jsou tři. Jmenuj je a popiš, jak vznikají. Co je to přívalová povodeň? Vzpomeneš si, ve kterém roce byly na území ČR poslední velké povodně? Povodně mohou přicházet do ČR i ze sousedních států. Na jakých řekách se mohou vyskytovat ve významnějším rozsahu? Doplňující otázka: Před jakou budovou v Českých Budějovicích je vyfocen pán v loďce na obrázku v prezentaci?